A vizita sau a face afaceri în Africa, necesită o conștientizare a culturii și obiceiurilor sale. Prin urmare, înainte de a iniția o călătorie aici, este important să te familiarizezi cu mediul său cultural.
Africanii sunt conservatori și sensibili, ei respectă etichetele formale și un sistem ierarhic.
Întrucât așteptările privind bunele manierele diferă de la o cultură la alta și variază în funcție de fiecare situație, lipsa de cunoștințe despre obiceiurile și așteptările societății poate face o persoană să pară nepoliticoasă.
Deși Africa reprezintă o enormă întindere geografică, cu o mare diversitate de culturi și obiceiuri, menționăm aici câteva aspecte de etichetă.
O serie de țări din Africa au multe tradiții bazate pe Islam și împărtășesc valori ale lumii musulmane. Ca atare, orientările privind eticheta în Orientul Mijlociu sunt adesea aplicabile și în aceste locuri. Acest lucru este valabil mai ales în țările majoritare musulmane care includ multe dintre națiunile din Africa de Vest. De exemplu Senegal, Ciad și Mali.
Chiar dacă majoritatea oamenilor se consideră a fi musulmani, mulți adepți din aceste zone amestecă religia cu animismul local. Mulți, indiferent de aderența lor religioasă, într-o oarecare măsură cred în forțe supranaturale. Dar și că anumiți oameni, (vindecători, naturiști, ghicitori sau marabuți) au puterea de a folosi aceste forțe.
Este obișnuit să vezi oameni care poartă amulete (numite “gris-gris”) în jurul taliei, gâtului, brațelor sau picioarelor. Se crede că acestea protejează purtătorul de rău sau aduc noroc. Oamenii se consultă cu divinatori sau marabuți pentru a se proteja împotriva spiritelor rele sau pentru a-și ridica statutul financiar. Alții pentru iubire sau pentru a fi vindecați de boli cronice. Dar și pentru a rezolva dispute sau pentru a pune un blestem pe o altă persoană.
Iată câteva reguli generale de comportare:
Salutul
- În interacțiunile cu persoane cu un statut social diferit (de exemplu, între o persoană tânără și un bărbat mai în vârstă), persoana mai tânără nu trebuie să întâlnească privirea celor în vârstă (această politețe este percepută ca evaziune în culturile occidentale).
- După stabilirea contactului vizual inițial, contactul intermitent este cel mai bun în timpul conversațiilor, deoarece contactul direct în ochi poate fi interpretat greșit drept provocare.
- Cel mai comun salut este strângerea de mână.
- Prietenii apropiați pot să se îmbrățișeze sau să ofere o bătaie prietenoasă pe umăr.
- În majoritatea țărilor africane, felicitările nu ar trebui să fie aduse în grabă. Este important să aveți timp să întrebați despre familie și alte aspecte de interes general în timpul procesului de salut.
- Întotdeauna întâmpinați bătrânii mai întâi. De asemenea, este obișnuit să ne plecăm atunci când este introdus la cineva care este în mod evident mai în vârstă sau are o funcție mai înaltă.
- Rețineți că musulmanii nu vor atinge cu mâna o persoană de sex opus.
- În zonele rurale, femeile nu privesc cealaltă persoană în ochi, deși această practică este mai puțin restrictivă ca în alte părți ale lumii.
Darul
- Cadourile sunt date cu două mâini sau numai cu mâna dreaptă; niciodată mâna stângă și este considerat politicos să se primească un cadou cu mâna dreaptă.
- Africanii nu deschid cadourile în public.
- Nu aduceți alcool atunci când vizitați o familie africană, cu excepția cazului în care sunteți sigur că aceștia consumă.
- În Kenya, este obișnuit să oferiți mici cadouri servitorilor, meseriașilor și lucrătorilor de serviciu în timpul Crăciunului.
- Ținând amândouă mâinile cuplate împreună este modalitatea corectă de a cere ceva cu respect sau de a mulțumi.
La masă
- Este necesar să te îmbraci frumos sau oficial când ești invitat la un restaurant în Africa.
- La masă nu se discută afaceri, este un tabu pentru majoritatea africanilor, cu excepția cazului în care masa este destinată planificării afacerii.
- În casele tradiționale, bărbații mănâncă mai întâi, apoi femeile și copiii. O femeie străină va fi, în general, invitată să mănânce cu bărbații când este invitată.
- În multe case, un vas de spălat și un săpun este adus înainte de masă, astfel încât oaspeții să-și poată spăla mâinile.
- Așteptați să aveți propriul vas mic și să luați alimentele din castronul comun, dar rețineți că este o insultă să lăsați alimente neconsumate pe farfurie.
- Mulți africani mănâncă cu mâinile, deși oaspeților străini li se pot oferi tacâmuri.
- Dacă folosiți mâinile, folosiți mâna dreaptă.
- În calitate de oaspete, vi se vor oferi delicatese prețioase, cum ar fi puiul de găină. Aceasta este considerată o onoare. Dacă nu mai poți mânca, multumește gazdei și cere ca porția ta să fie dată celei mai în vârstă dintre persoanele prezente.
Vizitatorii sunt încurajați să fie atât de exuberanți pe cât vor să fie. Africanii iubesc să vadă străinii bucurându-se și le place să socializeze cu ei. Își exprimă, de obicei, afecțiunea foarte deschis.
Călătorie plăcută!
Dicţionarul de istorie şi civilizaţii africane, apărut sub egida prestigioasei Edituri Larousse, prezintă elemente specifice continentului negru: obiceiur, ritualuri, tradiţii şi, totodată, diversitatea sa geografică, etnică, lingvistică şi culturală. Bazându-se pe rezultatele descoperirilor arheologice recente, el ne descrie o istorie complexă, de la apariţia omului până în prezent. Dicţionarul este completat de o bibliografie şi un atlas.
Articol cu conținut similar: Cultura africană