Anansi este un personaj în folclorul ghanez. El ia adesea forma unui păianjen și este considerat a fi spiritul tuturor cunoștințelor.
Poveștile care îl au ca personaj sunt unele dintre cele mai cunoscute în poporul Asante din Ghana. Poveștile au constituit o tradiție exclusiv orală, iar Anansi însuși a fost sinonim cu priceperea și înțelepciunea în vorbire.
Comerțul cu sclavi a făcut ca Anansi să trecă în Caraibe și în alte părți ale Lumii Noi. Povestea a jucat un rol important în viața sclavilor, permițând afro-americanilor înrobiți să stabilească un sentiment de continuitate cu trecutul lor african. Totodată, le-au oferit mijloacele necesare pentru transformarea și afirmarea identității lor în limitele captivității.
În mitologie, Anansi este un spirit care acționează în numele lui Nyame, tatăl său. El aduce ploaia pentru a opri incendiile. Mama lui este Asase Ya. Există mai multe mențiuni despre copiii lui Anansi, primul fiu este numit adesea Ntikuma. El este descris ca un păianjen, un om sau o combinație a acestora.
Una din cele mai sugestive povești
Anansi era foarte inteligent, dar a decis să adune toată înțelepciunea pe care o găsește și să o țină într-un loc sigur. Astfel a decis să ascundă toată înțelepciunea lumii într-o oală.
Cu toate că înțelepciunea fost pusă la adăpost, el era încă preocupat de faptul că acestă alegere nu era suficient de sigură. Așa că a luat în secret vasul, hotărând să-l ascundă într-un copac înalt.
Fiul său Ntikuma, l-a văzut plecând și l-a urmat la o mică distanță pentru a vedea ce face.
Oala era prea mare pentru ca Anansi să o poată ține în timp ce urca în copac. Așa că a legat-o în fața lui. Dar în acest fel, oala îi stătea în cale și Anansi continua să alunece, devenind din ce în ce mai frustrat și supărat cu fiecare încercare.
Ntikuma a râs când a văzut ce face Anansi.
“De ce nu legi oala în urma ta, atunci vei putea să te prinzi de copac?” a sugerat acesta.
Anansi a fost atât de enervat de încercările sale eșuate, încât i-a dat dreptate copilului. Dar în încercarea lui de a schimba locul oalei, aceasta s-a spart și toată înțelepciunea a căzut pe pământ.
În acel moment a pornit o furtună și ploaia a spălat înțelepciunea în râu, apoi a ajuns în mare și s-a răspândit peste tot în lume. Astfel acum este câte puțin din ea în toată lumea.
Deși Anansi și-a urmărit fiul acasă prin ploaie, el a fost împăcat cu pierderea, pentru că spune el: “Care este folosul înțelepciunii dacă un copil trebuie să te învețe cum e mai bine?”