Aroma cafelei la Bluna

aroma cafelei la Bluna

E sâmbătă devreme. Soarele primăverii surâde jucăuș. Îmi voi petrece ziua savurând aroma cafelei la Bluna. Când am o săptămână încărcată, ca cea care se termină acum, doar la o cafea cu Bluna mă pot relaxa. Cine e Bluna? Mamaia mea, cea pe care nepoții o strigau Buna. Eu, piticul de doi ani am botezat-o Bluna și de atunci așa a rămas. Peste ani, mi-a plăcut să-i atribui o însușire Buna –cea blândă ca Luna.

Mă întâmpină cu ochii zâmbind cu căldură.

-A venit primăvara, grădina te așteaptă să o îngrijești.

-Da, pentru asta ți-am cerut un ziar cu mică publicitate. Am nevoie de ajutor. S-au spart țigle pe casă, trebuie tunși pomii, greblată grădina, multe sunt de făcut.

-Ți-am adus ziarul, dar tot nu înțeleg, de ce nu cauți aceleași informații pe site-ul lor? E mai comod. Iar calculatorul nu îți este străin.

-Nu e acelasi lucru. Pe ziar aleg ofertele, le colorez cu marker-ul. (zâmbește larg) Pe ecran, rulând în sus și-n jos, uiți pe care le-ai citit deja.

Ne așezăm pe băncuță, la soare. Bluna îmi aduce cafeaua aburindă. O sorbim cu gesturi măsurate. Fiecare înghițitură trebuie savurată cu răbdare. Altfel, îi alterezi aroma, zice Bluna.

-Cum se rezolvau problemele astea când nu erau ziare de mică publicitate?

-Oooooh, viața era atât de simplă. Trimite-am vorbă la ’Nea Petrică și asta era tot. Acum nu mai găsești oameni buni la toate, ca atunci. Comunicai direct. Acum, viața s-a complicat, iar oamenii nu mai socializează decât prin mesaje, rece și telegrafic. Anunțurile astea sunt bune, pentru că sunt despre de toate. Dar tot nu înțeleg, cum poți să-ți cumperi câine, așa, pe nevăzute? Dacă e șchiop, râios și fără dinți în gură?

-Îl plătești la livrare, dacă nu-ti place, nu dai banii. (Gata, deja m-am detașat de toată tensiunea cu care am venit.)

– Bluna, cum ar arăta lumea de azi fără anunțurile de mică publicitate?

-Ar fi o lume săracă, lipsită de elementul ei esențial – nevoia ancestrală de socializare. Am deveni roboți într-o lume fără culoare. S-ar aduna chiar munți de obiecte, unele chiar nefolosite.

-Cum vezi viitorul acestor anunțuri? Crezi că vor dispărea?

-Categoric nu. Comunicarea directă este o necesitate importantă atunci când vinzi ceva ce-ți prisosește pentru a cumpăra la rândul tău altceva de care ai nevoie. Este forma primară de schimb. Așa, printr-un gest simplu, economia este stimulată.

Tehnologia va evolua, iar o dată cu ea și formele de a face cunoscută oferta. Dar schimbul printr-o tranzacție directă este indispensabilă societății. Dar lasă lucrurile serioase în seama profesioniștilor și hai să îți spun un secret pentru care aceste anunțuri își au un loc atât de firesc în viața noastră!

Bluna și starea ei tonică. Aștept cu nerabdare….

-În ziar găsesc uneori anunțuri de-a dreptul amuzate. Le-am adunat într-o mapă, pentru zilele plicticoase de iarnă. Să-ți citesc și ție câteva?

Mă întind și închid pleoapele. Bluna îmi citește cu veselie în glas:

  • Vând Schnauzer uriaș, mănâncă orice, îi plac copiii.
  • Repar acoperișuri la domiciliul clientului.
  • Vând pat dublu pentru 3 persoane.
  • Casă de schimb valutar angajează secretară cu picioare lungi.
  • Societate comercială declarăm pierdute actele firmei prin incendiere.
  • Caut cioban pentru ferma de capre. Cerințe: să știe să mulgă și să pască.
  • Angajez fată înghețată zona Obor.
  • Căutăm posesor cioară dresată pentru realizarea unui film.
  • Caut o tipă de care să mă îndrăgostesc la prima vedere, gen New York.
  • Dorim să ne căsătorim dar mama soacră nu mă vrea pentru că sunt săracă. Cine mă ajută?…..

Sub mirajul glasului ei blând, am ațipit. Nu știu când a terminat de citit, dar m-am trezit acoperit cu zâmbetul ei cald veghindu-mi gândurile. În nări simt și acum aroma cafelei la Bluna.

Alte Compuneri:

Drumul spre stele

Atinge-o și-ți vei aminti

Dreptul la vacanță

Text scris în competiția Spring SuperBlog 2019

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.