Aroma cafelei la Bluna

(Sursa foto- pixabay.com)

E sâmbătă devreme. Soarele primăverii surâde jucăuș. Îmi voi petrece ziua savurând aroma cafelei la Bluna. Când am o săptămână încărcată, ca cea care se termină acum, doar la o cafea cu Bluna mă pot relaxa. Cine e Bluna? Mamaia mea, cea pe care nepoții o strigau Buna. Eu, piticul de doi ani am botezat-o Bluna și de atunci așa a rămas. Peste ani, mi-a plăcut să-i atribui o însușire Buna –cea blândă ca Luna.

Mă întâmpină cu ochii zâmbind cu căldură.

-A venit primăvara, grădina te așteaptă să o îngrijești.

-Da, pentru asta ți-am cerut Anunțul Telefonic. Am nevoie de ajutor. S-au spart țigle pe casă, trebuie tunși pomii, greblată grădina, multe sunt de făcut.

-Ți-am adus ziarul, dar tot nu înțeleg, de ce nu cauți aceleași informații pe site-ul lor? E mai comod. Iar calculatorul nu îți este străin.

-Nu e acelasi lucru. Pe ziar aleg ofertele, le colorez cu marker-ul. (zâmbește larg) Pe ecran, rulând în sus și-n jos, uiți pe care le-ai citit deja.

Ne așezăm pe băncuță, la soare. Bluna îmi aduce cafeaua aburindă. O sorbim cu gesturi măsurate. Fiecare înghițitură trebuie savurată cu răbdare. Altfel, îi alterezi aroma, zice Bluna.

-Cum se rezolvau problemele astea când nu erau ziare de mică publicitate?

-Oooooh, viața era atât de simplă. Trimite-am vorbă la ’Nea Petrică și asta era tot. Acum nu mai găsești oameni buni la toate, ca atunci. Comunicai direct. Acum, viața s-a complicat, iar oamenii nu mai socializează decât prin mesaje, rece și telegrafic. Anunțurile astea sunt bune, pentru că sunt despre de toate. Dar tot nu înțeleg, cum poți să-ți cumperi câine, așa, pe nevăzute? Dacă e șchiop, râios și fără dinți în gură?

-Îl plătești la livrare, dacă nu-ti place, nu dai banii. (Gata, deja m-am detașat de toată tensiunea cu care am venit.) Uite, prin Anunțul Telefonic vărul Bogdan și-a găsit un serviciu bun, Ramona și-a cumpărat în câteva zile un apartament. Ce-ar fi făcut ei fără aceste anunțuri de mică publicitate? Cât ar fi durat să afle din gură în gură, despre o ofertă? Să umbli pe străzi vânând un anunț pus în geam cu „Casă de vânzare”?

-Dar în sistemul ăsta nu riști să te păcălești, dacă cineva cunoscut nu recomandă?

-Ai oportunitatea să eviți capcanele necunoașterii, înainte să faci pasul achiziției. Uite, eu înainte să cumpăr mașina am citit pe un site specializat despre ceea ce trebuie verificat când cumperi o mașină second-hand. Când și-a cumpărat apartamentul, Ramona a citit despre ce trebuie să știi când cumperi un apartament, și tot așa. Trebuie să fii informat. Dar relația directă cu cumpărătorul este un avantaj, ca economie de timp și chiar material, pentru că economisești bani prin evitarea unor comisioane.

Totul evoluează. De la afișele lipite pe geamuri și stâlpi, s-a ajuns la aceste forme organizate și eficiente de legătură între vânzător și compărător. Bluna, ai trecut prin toate aceste etape. Cum ar arăta lumea de azi fără anunțurile de mică publicitate?

-Ar fi o lume săracă, lipsită de elementul ei esențial – nevoia ancestrală de socializare. Am deveni roboți într-o lume fără culoare. S-ar aduna chiar munți de obiecte, unele chiar nefolosite.

-Cum vezi viitorul acestor anunțuri? Crezi că vor dispărea?

-Categoric nu. Comunicarea directă este o necesitate importantă atunci când vinzi ceva ce-ți prisosește pentru a cumpăra la rândul tău altceva de care ai nevoie. Este forma primară de schimb. Așa, printr-un gest simplu, economia este stimulată.

Tehnologia va evolua, iar o dată cu ea și formele de a face cunoscută oferta. Dar schimbul printr-o tranzacție directă este indispensabilă societății. Dar lasă lucrurile serioase în seama profesioniștilor și hai să îți spun un secret pentru care aceste anunțuri își au un loc atât de firesc în viața noastră!

Bluna și starea ei tonică. Aștept cu nerabdare….

-În ziar găsesc uneori anunțuri de-a dreptul amuzate. Le-am adunat într-o mapă, pentru zilele plicticoase de iarnă. Să-ți citesc și ție câteva?

Mă întind și închid pleoapele. Bluna îmi citește cu veselie în glas:

  • Vând Schnauzer uriaș, mănâncă orice, îi plac copiii.
  • Repar acoperișuri la domiciliul clientului.
  • Vând pat dublu pentru 3 persoane.
  • Casă de schimb valutar angajează secretară cu picioare lungi.
  • Societate comercială declarăm pierdute actele firmei prin incendiere.
  • Caut cioban pentru ferma de capre. Cerințe: să știe să mulgă și să pască.
  • Angajez fată înghețată zona Obor.
  • Căutăm posesor cioară dresată pentru realizarea unui film.
  • Caut o tipă de care să mă îndrăgostesc la prima vedere, gen New York.
  • Dorim să ne căsătorim dar mama soacră nu mă vrea pentru că sunt săracă. Cine mă ajută?…..

Sub mirajul glasului ei blând, am ațipit. Nu știu când a terminat de citit, dar m-am trezit acoperit cu zâmbetul ei cald veghindu-mi gândurile. În nări simt și acum aroma cafelei la Bluna.

(sursa textului anunțurilor și poza ziarului – www.anuntul.ro/stiri)

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2019 – proba nr.3

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.