Zilele acestea, stând vrând-nevrând în casă, m-am gândit: de ce să nu îmi fac o casă? Undeva,departe de forfota orașului, ce bine mi-ar fi fost acum… Vreau o casă activă pentru oameni activi. Dar de unde să încep?
Prima decizie cu impact este: ce fel de casă îmi doresc? Răspunsul e simplu și direct: o casă eficientă energetic. Se mai numește „casă activă”, o casă cu consum aproape zero, cu amprentă de carbon minimă. Casa activă are un sistem special de ventilare gândit pe principiul circulației aerului în natură.
O astfel de investiție se amortizează în 12-18 ani, începând prin prima zi de folosință. Casa activă nu este doar o casă fără facturi lunare, ba chiar, din obținerea de energie excedentară, îți poate aduce și încasări. Folosind tehnologie de ultimă generație, toți parametrii unei case active sunt controlabili de la distanță.
Primul pas – alegerea unui arhitect
A cumpăra un proiect de casă dintr-o listă de poze de pe un site, așa cum ai cumpăra un articol de îmbrăcăminte online, e primul pas din categoria Așa NU! La fel ca rochia, o casă poate arăta foarte bine într-o poză, dar să nu se potrivească amplasamentului pe care îl deții.
De ce? Pentru că proiectul trebuie să țină seama nu doar de aspectele estetice exterioare, care te fură la primul contact, ci și de caracteristicile locului în care va fi ea amplasată. De aceea eu găsesc că e de preferat un birou de arhitectură care să îți ofere adaptări ale unui proiect la particularitățile amplasamentului, stilului tău de viață și bugetului disponibil. O casă bine gândită aduce multe economii, iar cu un proiect bun se pot face economii de mii de euro la materiale.
Este nevoie de empatie și conlucrare pentru ca să ajungi să exploatezi la maxim acoperirea tuturor detaliilor pe care cu entuziasm le speri cuprinse în proiectul casei tale de vis. Un proiect bine adaptat costă mai mult? Da, dar este o investiție pe care o faci, probabil, o dată în viață. Iar tu meriți să te simți în această casă, acasă, pentru următoarele zeci de ani.
Pasul doi – dosarul
Al doilea și cel mai greu pas pentru a realiza o casă activă pentru oameni activi. Din punctul meu de vedere, este cel al obținerii de avize pentru autorizația de construire. Acestea presupun depunerea unor dosare bine întocmite și pline de detalii foarte specifice. Detalii tehnice pe care cu siguranță nu le stăpânești. Mai mult, e logic că nu ai timp de umblat pe la toți furnizorii de utilități și autorități. Ține cont și de faptul că un certificat de urbanism are propriul termen de valabilitate. Trebuie să te încadrezi în el pentru a depune documentațiile de autorizare.
Urmează apoi un studiu geotehnic pentru analiza solului. Acesta oferă datele necesare pentru stabilirea fundației și posibila înălțime a imobilului. Mai este necesar și studiul privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată. Dar și studiul de însorire, care tratează aspecte legate de felul în care iluminatul natural afectează vecinătățile amplasamentului.
După acestea, se realizează proiectul tehnic și proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire. Apoi se obțin avizele de amplasament de la furnizorii de utilități. În final, se înaintează dosarul pentru obținerea autorizației de construcție.
Numai după obținerea acestei autorizații se poate începe construcția.
Poți să faci asta singur sau să apelezi la birouri specializate. Merită să plătești pentru asta? Eu zic, da, categoric da. Economisești luni, evitând multe amânări, respingeri de dosare și dureri de cap.
Pasul trei – managerul de proiect
Cu siguranță te-ai confruntat și până acum cu echipele de meșteri pe care i-ai plătit pentru a repara sau modifica ceva prin casă. Știi deja ce important e ca rezultatul final să fie unul de calitate și care să realizeze toate detaliile tehnice ale proiectului bine executate. Pentru asta este nevoie de un manager de proiect dedicat pe toată perioada proiectării și execuției. Totul, de la conceptul planului până la recepția finală. Merită un preț? Sigur că da. Ai siguranța că la final nu vei avea surpriza ca ușile să cadă, iar apa să îți inunde parterul. Ea nu ar mai fi casa de vis.
Ce înțelegem de aici? Că alegerea unui birou de arhitectură potrivit înseamnă nu cost, ci economie de timp, ba chiar și din punct de vedere financiar. Pentru că unde te zgârcești la început, ajungi să cheltui ulterior pe cârpeli și ajustări. Vedeți, spun Birou de arhitectură! Pentru că, așa cum v-am demonstrat, e nevoie de lucru în echipă. Pe tot parcursul demersurilor și construcției propriu-zise.
Cum îți alegi biroul de arhitectură? Pe baza recomandărilor și a portofoliului.
“Nu ai motive să recrutezi oameni bine pregătiți pentru a le spune ce să facă, ci angajezi oameni foarte bine pregătiți ca să îți spună ei ce să faci”. Steve Jobs
Teoretic, acum sunt pregătită. Ce îmi doresc? O casă prietenă cu mediul, o casă care râde în soare întreaga zi, o casă care respiră, o casă integrată în natură și care îți dă senzația că ești și tu una cu ea. O casă activă pentru oameni activi.
Vezi și: