Casa care zâmbește

Casa care zâmbește

Născută la bloc, trăită o viață la etajul 8 în buricul târgului, cu bunele și relele traiului supraetajat. Zgomotul permanent al vecinilor care cu o perseverență demnă de o cauză mai bună sparg gresia demodată, alarmele sirenelor mașinilor și ale magazinelor protejate. Peste toate, ca să nu ne ieșim din ritm, în nu știu care zile fixe se testează sirenele pentru situații de urgență, despre care zic glumind amar, că poate să devină ca în povestea Petrică și lupul. Dacă ar fi de-adevărat, s-ar putea ca nimeni să nu le ia în seamă.

Și mai este liftul care la fiecare întoarcere din concediu este în revizie. Ba chiar, fapt real, când soțul meu a ieșit din spital operat la genunchi, liftul era defect. V-am spus, stăm la etajul 8, o nimica toată.

Aceasta e viața la oraș, într-un apartament altfel bine proiectat și construit. Cu avantajele de rigoare, în a avea un supermarket la parter, un cinematograf inclus în arhitectura blocului, 3 bancomate și o farmacie. Toate la câțiva pași distanță.

Dar omul, ființă iscoditoare, își dorește întotdeauna altceva, iar acel altceva este de multe ori opusul a ceea ce are. Mă bucur de toate binefacerile tehnologice ale timpurilor de acum. Le adopt cu plăcere, pentru că fiecare în parte e un pas spre mai comod, mai eficient, mai fiabil. Dar moștenirea ancestrală mă cheamă la origini. Mi-am dorit o casă la țară, în liniștea și armonia naturii.

Pasul a fost ușor de făcut. Am cumpărat o casă veche batrânească într-o zona în care locuiesc și alte rude ale noastre. Un mediu cunoscut, o zona de dealuri joase și climă ferită de excese, preț atractiv.

Zona corespunde, locul e bine plasat, luminat de soare de la răsărit până la apus, liniște și vecini buni. Dar și traiul la țară are avantajele și dezavantajele lui. Pentru că viața a uitat să privească în calendar și să constate că ne aflăm în secolul 21, un secol al exploziei tehnologice, dar și unul plin de contradicții. Nu avem apă curentă, nici canalizare, doar racord la electricitate și o fântână în curte. Și totuși vreau va ea să fie o Casa care zâmbește!

Încălzirea cu lemne s-a dovedit o aventură costisitoare, nesigură, cu mult fum, cenușă și mizeria aferentă. În plus, generează o mare traumă naturii, prin tăierea copacilor. Prima soluție pe care am gândit-o a fost să achiziționăm o centrală electrică. Dar frecventele întreruperi de curent electric pe care le-am constatat pe parcurs, ne-au tăiat elanul.

Pentru că sunt o fire foarte pozitivă, am zis să iau toate lipsurile ca oportunități. Și am început să căutăm alternative, dorindu-ne o casă adaptată viitorului, totul cât mai ecologic, să avem deplină independență energetică și de utilități. Vrem ca pentru mulți zeci de ani să nu mai fie nevoie de nicio readaptare. Pentru că totul costă bani, timp și deranj.

Mai mult, casa necesită o renovare din temelii, motiv pentru care am început să facem planuri. În afară de faptul că am fost puși în situația de a alege între mai multe materiale de construcții despre care nu știam mare lucru, ne-am lovit și de necesitatea de a consulta un profesionist în legătură cu acoperișul, cu un inginer în instalații pentru detaliile amplasării instalației de apă. Și tot așa, la fiecare pas am constatat că nu doar bunăvoința, mușchii și banii puși de-o parte rezolvă problemele. Dacă vrei să faci ceva durabil și de calitate trebuie să fii îndrumat de specialiști.

Din aproape în aproape, am constatat că doar independența energetică nu e suficientă. Analizând alternative de materiale de construcții aflate pe piață, am înțeles că eficiența energetică este clar strâns legată de acestea.

După o lungă chibzuință, am spus STOP! Trebuie să găsim cele mai noi și îndrăznețe variante, să anticipăm mersul vremurilor. Cea mai înțeleaptă soluție s-a dovedit a fi demolarea și construirea unei clădiri cu ferestrele deschise spre viitor.

În acest moment am pornit o campanie de cercetare. Am hotărât să căutăm specialiști pentru toate etapele; de la consultanță, proiect, documentații pentru autorizații, evaluări, chiar si planuri de amenajări interioare.

Astfel am descoperit conceptul de „casă activă”. Ce este o „casă activă”?  Casa activă este casa cu consum aproape zero, cu amprentă de carbon minimă!

Casa activă are un sistem special de ventilare gândit pe principiul circulației aerului în natură. Mai mult, o astfel de investiție se amortizează în 12-18 ani, începând prin prima zi de folosință. Casa activă nu este doar o casă fără facturi lunare, ba chiar, din obținerea de energie excedentară îți poate aduce și încasări.

Cu siguranță pentru noi aceasta e soluția pentru Casa care zâmbește. Casa în care să te simți, Acasă! De ce Casa care zâmbește? Pentru că este o casă care râde în soare întreaga zi, o casă care respiră, o casă integrată în natură și care îți dă senzația că ești și tu una cu ea.

Nu putem aștepta ca submediocrii care ne conduc să ne asigure apa curentă și canalizarea și să întrețină rețelele de distribuție. Chestiuni care trebuiau rezolvate deja de multe zeci de ani. Atâta timp cât există soluții tehnice individuale, decizia ne aparține. De noi depinde să fim sau nu în pas cu vremurile.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.