Casa de vis, cu zero compromis

Casa de vis! Cea mai importantă investiție a oricărui om este casa, căminul, vatra la care să-și încălzească sufletul și să-și relaxeze trupul și mintea, după lungile lupte ale vieții de zi cu zi. Acest loc nu poate fi unul oarecare. Prețul lui fiind plătit de regulă în rate pentru mai multe zeci de ani. De aceea demararea proiectului presupune multă pregătire și acumulare de informații.

Pentru că am trecut prin tot circuitul cu casa terminată în această toamnă, mi se cer de multe ori sfaturi și informații despre pașii pe care i-am depășit în aventura noastră. Zilele acestea o prietenă hotărâtă să își împlinească acest vis, a descoperit site-ul  https://www.aia-proiect.ro/. Este interesată de proiecte casă P+1.

O să vă împărtășesc și vouă, ca și ei, câteva sfaturi de început. Sfaturi legate de aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte de demararea pregătirii construcției. Vedeți, nu am spus înainte de începerea construcției, ci de pregătirea inițială. Alegerile cheie pe care le ai de făcut pentru ca la final să poți să râzi și tu la soare din curtea sau balconul tău, unde constați cu satisfacție ce înseamnă într-adevăr, sentimentul de acasă.

Primul pas

Veți spune că e proiectul. Nu, nu e proiectul, ci alegerea unui arhitect. A cumpăra un proiect de casă dintr-o listă de poze de pe un site, așa cum ai cumpăra un articol de îmbrăcăminte online, e primul pas din categoria Așa NU! La fel ca rochia, o casă poate arăta foarte bine într-o poză, dar să nu se potrivească amplasamentului pe care îl deții.

De ce? Pentru că proiectul trebuie să țină seama nu doar de aspectele estetice exterioare, care te fură la primul contact, ci și de caracteristicile locului în care va fi ea amplasată. De aceea eu găsesc că e de preferat un birou de arhitectură care să îți ofere adaptări ale unui proiect la particularitățile amplasamentului, stilului tău de viață și bugetului disponibil.

O casă bine gândită aduce multe economii, iar cu un proiect bun se pot face economii de mii de euro la materiale.

Este nevoie de empatie și conlucrare pentru ca să ajungi să exploatezi la maxim acoperirea tuturor detaliilor pe care cu entuziasm le speri cuprinse în proiectul casei tale de vis. Un proiect bine adaptat costă mai mult? Da, dar este o investiție pe care o faci, probabil, o dată în viață. Iar tu meriți să te simți în această casă, acasă, pentru următoarele zeci de ani.

Și nu uita, nu sufoca arhitectul cu cerințe rigide. Lasă-i spațiu pentru creație. Beneficiul va fi al tău.

Pasul doi

Al doilea și cel mai greu pas pentru a realiza casa de vis, din punctul meu de vedere, este cel al obținerii de avize pentru autorizația de construire. Acestea presupun depunerea unor dosare bine întocmite și pline de detalii foarte specifice. Detalii tehnice pe care cu siguranță nu le stăpânești. Mai mult, e logic că nu ai timp de umblat pe la toți furnizorii de utilități și autorități. Ține cont și de faptul că un certificat de urbanism are propriul termen de valabilitate, în care va trebui să te încadrezi pentru a depune documentațiile de autorizare.

Urmează apoi un studiu geotehnic pentru analiza solului. Acesta oferă datele necesare pentru stabilirea fundației și posibila înălțime a imobilului. Mai este necesar și studiul privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată, Dar și studiul de însorire, care tratează aspecte legate de felul în care iluminatul natural afectează vecinătățile amplasamentului.

După acestea, se realizează proiectul tehnic și proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire. Apoi se obțin avizele de amplasament de la furnizorii de utilități. În final, se înaintează dosarul pentru obținerea autorizației de construcție.

Numai după obținerea acestei autorizații se poate începe construcția.

Poți să faci asta singur sau să apelezi la birouri specializate. Merită să plătești pentru asta? Eu zic, da, categoric da. Economisești luni, evitând multe amânări și respingeri de dosare.

Pasul trei

Cu siguranță te-ai confruntat și până acum cu echipele de meșteri pe care i-ai plătit pentru a repara sau modifica ceva prin casă. Știi deja ce important e ca rezultatul final să fie unul de calitate și care să realizeze toate detaliile tehnice ale proiectului bine executate. Pentru asta este nevoie de un manager de proiect dedicat pe toată perioada proiectării și execuției. Totul, de la conceptul planului până la recepția finală. Merită un preț? Sigur că da. Ai siguranța că la final nu vei avea surpriza ca ușile să cadă, iar apa să îți inunde parterul. Ea nu ar mai fi casa de vis.

Ce înțelegem de aici? Că alegerea unui birou de arhitectură potrivit înseamnă nu cost, ci economie. De timp, ba chiar și din punct de vedere financiar. Pentru că unde te zgârcești la început, ajungi să cheltui ulterior pe cârpeli și ajustări. Vedeți, spun Birou de arhitectură, pentru că, așa cum v-am demonstrat, e nevoie de lucru în echipă pe tot parcursul demersurilor și construcției propriu-zise.

Cum îți alegi arhitectul? Pe baza recomandărilor și a portofoliului. Prietena mea l-a găsit la:

La ei găsești cele trei cerințe îndeplinite, la pachet. Pentru că, așa cum a spus Steve Jobs, “nu ai motive să recrutezi oameni bine pregătiți pentru a le spune ce să facă, ci angajezi oameni foarte bine pregătiți ca să îți spună ei ce să faci”.

În final, nu ezita. Apelează la prietenul tău, arhitectul și pentru sfaturi de amenajare interioară și exterioară. Așa ai certitudinea că ai o casă de vis, care va întoarce toate privirile.

Acum sper că ești în asentimentul meu, că o casă de vis, se face cu zero compromis.

Pe aceeași temă mai puteți citi:

Casa care zâmbește

Orice vis se poate împlini dacă ai oamenii potriviți lângă tine

 

Articolul precedentE lung pământul, ba e lat
Articolul următorVis scump, casă ieftină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.