Ceaiul – Ziua Internațională – 15 decembrie

 

ceaiul

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. De aceea i s-a dedicat sărbătoarea: “Ziua internațională a ceaiului”. 

Se estimează că zilnic în lume se beau mai mult de trei miliarde de cești de ceai. 

Sărbătorind această zi, puteți să vă susțineți sănătatea cu câte 2-3 căni de ceai, fără zahăr și fără calorii. Dar și să vă alăturați mișcării celor care se preocupă de o viață sănătoasă și să vă bucurați de savoarea lui.

Pentru a sărbători această zi, nu vă propun să vorbim despre ceaiuri exotice sau ritualuri complicate, ci despre ceaiul nostru de plante autohtone, băut de plăcere.

Informații utile

  • Florile se recoltează la începutul perioadei de înflorire; frunzele înainte și după perioada de înflorire; iar fructele în perioada coacerii.
  • Plantele de ceai nu se păstrează de pe un an pe altul, oxidează în contact cu aerul și își diminuează proprietățile.
  • În scop terapeutic nu trebuie folosit același tip de ceai pe durate mari, ci să respectăm strict durata recomandată atunci când facem o cură bine stabilită. Când bem ceai de plăcere este bine să alternăm plantele cu pauze de 10-15 de zile în folosirea unui tip de plantă. Dacă se consumă prea mult timp un fel de ceai, există riscul apariției unor efecte secundare.
  • Ceaiul se prepară în cantități mici, pentru că proaspăt calitățile lui sunt mai puternice. În timp, ceaiul se degradează, își schimbă culoarea și gustul. Nu se reîncălzește, se ține în termos dacă nu avem condiții de a prepara o nouă doză.
  • O altă modalitate de a extrage vitaminele, mineralele și celelalte componente active din plantă, este să lași plantele proaspete în apă peste noapte, iar în următoarea zi să bei conținutul nefiert.
  • Ceaiul este un produs natural cu aromă, culoare și savoare unice, să învățăm să ne bucurăm de ele. Adaosul de zahăr sau miere îi poate îmbunătăți gustul, dar poate schimba compoziția chimică a acestuia și, implicit, efectele.

Beneficii și efecte negative

  • Primul beneficiul al ceaiului este că realizăm o bună hidratare a corpului. Dar există și elementul social- ceaiul este ceva pe care îl puteți împărtăși cu prietenii. Iar când bei ceai din plante, beneficiezi în același timp și de aromaterapie. De aceea ceaiul din plante trebuie să fie ținut într-un vas acoperit pentru a reține uleiurile esențiale benefice. În caz contrar, camera ta miroase frumos, dar nu se păstrează proprietățile medicinale ale plantelor.
  • Ceaiul nu are numai virtuți. În intestinul subțire, taninul se asociază cu fierul și contracarează asimilarea sa. Pentru a limita acest dezavantaj: nu beți ceai în timpul meselor și adăugați o doză de zeamă de lămâie pentru a contracara acțiunea taninurilor.

Prepararea corectă a infuziei

Se pun plantele în cană (o linguriță cu vârf la o cană). Apa se fierbe până la punctul de clocotire (mai exact 80 de grade) și nu mai mult, se lasă să se liniștească și apoi se toarnă peste plante. Timpul de infuzare este de câteva minute, depinzând de planta folosită, dar nu mai mult de 15 minute. Ceaiul trebuie să fie deschis la culoare, limpede și plăcut la vedere. Apoi se strecoară. Nu lăsăm plantele mai mult, pentru că ceaiul devine amar.

Compresele

O procedură de folosire a plantelor de care de multe ori uităm este cea sub formă de comprese. Dacă plantele sunt proaspete, tulpinile și frunzele se zbrobesc cu sucitorul. Dacă plantele sunt uscate se pun într-o sită deasupra unei oale cu apă fiartă până se înmoaie suficient, apoi se întind pe o pânză și se aplică pe zona bolnavă chiar și peste noapte. Foarte des folosite sunt compresele cu coada calului.

Recomandare

Pentru că astăzi este ziua lui, vă propun trei combinații de ceai, prin consumarea cărora să mulțumim mamei natură pentru darul constant pe care ni-l oferă:

Dimineața = Măceșe, frunze de cătină și chimen

La prânz = Iasomie  și flori de hibiscus

Seara = Isop , gălbenele și mușețel

Să ne facem din ceai un prieten. Plantele medicinale sunt un dar al pământului la care avem cu toții acces; trebuie doar să întindem mâna!

Ceaiul de mușețel- remedii populare

Și nu uita:

„Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă.” 

Arsenie Boca

Cărți de Plante Medicinale

Pentru detalii, click pe poze:

 

 

 

 

 

 

 

       

 

Articolul precedentJocurile de societate. Accepți provocarea?
Articolul următorZiua Nu deranjați! – 27 decembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.