Cerul înstelat deasupra mea

cerul înstelat deasupra noastră

Două lucruri umplu spiritul cu admirație și respect: cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine. (Kant)

Cerul înstelat

“Cerul înstelat deasupra mea”, mi-a umplut mereu sufletul de încântare.  Pentru un timp din viață așa mi-am adunat puterile. A trecut mult timp de atunci, dar plăcerea de a privi cerul înstelat a rămas.

Cu un telescop simplu, într-o noapte senină, transformarea e surprinzătoare. Numărul de stele pe care îl vedem cu acest instrument se înmulțește de mai multe ori, iar Luna își arată clar craterele și munții.

Este, de asemenea, o ocazie bună de a identifica constelațiile, de a privi în detaliu suprafața aspră a Lunii, așa cum făcea odată Galileo Galilei cu telescopul său.

Această observație astronomică directă și elementară este de neînlocuit. Mai ales că acum sunt aplicații pe telefon care “citesc” harta cerească aflată deasupra noastră.

Cu siguranță, este o ocazie fericită pentru dialoguri în doi sau de a împărtăși tăcerea unei nopți înstelate. În aceste momente se întrepătrund sublim infinitul cosmosului cu frumusețea incomparabilă a senzației vizuale.

Legea morală

“Legea morală din mine” este o altă sursă de inspirație sublimă pentru om. Ce sunt educația și cultura, dacă nu expresia acestor norme internalizate?

Ele reprezintă manifestarea libertății persoanei care trăiește în societate.

Standardele morale nu sunt moștenite o dată pentru totdeauna. Dimpotrivă, sunt construite în succesiunea generațiilor. Dar pot fi distruse doar într-o singură generație, așa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei umane. De aceea trebuie să avem grijă de ele ca cea mai mare comoară a noastră.

Dezvoltarea normelor morale la copil a fost studiată în detaliu, iar educatorii pot învăța să folosească aceste cunoștințe pentru a rezolva conflictele, pentru a preveni violența, pentru a modela comportamentul și a promova modele pozitive.

Existența unei societăți corecte, în care respectarea și iubirea aproapelui să fie o lege naturală, este încă visul unei alte nopți de vară cu cer înstelat …

Teama de căsătorie

 

Articolul precedentMicrobiomul, acest majordom al pielii
Articolul următorIarna car și vara sanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.