Congelarea este cel mai simplu mod de a stoca alimente perisabile. Dar sunt și alimente pe care nu trebuie să le congelezi. Nu toate alimentele sunt potrivite pentru congelare. Fie din motive de siguranță, fie că datorită consistenței lor calitatea poate fi afectată.
Există o serie de reguli de bază atunci când vine vorba de congelarea alimentelor, astfel ca ele să nu-și piardă aroma și proprietățile nutriționale și să devină dăunătoare sănătății.
Astăzi vom vorbi despre:
Alimentele pe care nu ar trebui să le punem în congelator
Brânza
Brânza nu ar trebui să fie înghețată. Când este introdusă în frigider, suferind procesul de dezghețare, textura sa este afectată considerabil și începe să se să se fărâmițeze. Este mai practic să o lași în frigider pentru a-și păstra starea optimă. Textura este una dintre principalele caracteristici ale brânzei. Iar dacă este afectată, produsul va pierde o parte din esența sa.
Legumele care sunt consumate crude
Legumele care sunt consumate în mod obișnuit ca salate, trebuie păstrate departe de procesul de înghețare. Adică salata, castravetele, ceapa sau ardeii. Acestea își vor pierde o parte din culoare, textură și aroma lor. Ele își pierd textura crocantă și culoarea verde, practic putrezesc.
Laptele
În primul rând trebuie să țineți cont că la congelare laptele își mărește volumul. Alegeți un ambalaj adecvat. Când este dezghețată, această băutură nu revine la starea ei lichidă în totalitate. După congelare își schimbă consistența iar grăsimea se separă. Poate fi folosit însă la gătit.
Vinul
La congelare se produc transformări chimice și organoleptice ireversibile, anumite legături dintre componentele vinului se modifică iremediabil, iar vinul își pierde savoarea. Deși este atestat că țăranii noștri practicau înghețarea vinului, ei o făceau în butoaie de lemn, pentru a separa apa și a obține un vin mai concentrat, cu un grad de tărie mai ridicat.
Peștele gătit sau ținut decongelat în frigider
Peștele, în general, poate îngheța fără probleme, deși este necesar să se considere că acesta este un aliment mai delicat decât carnea. Din acest motiv, vom îngheța numai peștii proaspeți, curățați în exterior și în interior. Întotdeauna amintindu-ne să-l uscăm bine înainte de a-i pune în sertarul congelatorului, pentru a elimina apa. Este o modalitate sigură de depozitare a peștelui pentru o perioadă maximă de trei luni.
Dacă a fost decongelat sau gătit, acest aliment care absoarbe rapid umiditatea, se transformă rapid într-o substanță de o consistență moale, nesănătoasă.
Maioneza și alte creme sau sosuri emulsionate
Maioneză este un sos rece făcut din ulei vegetal și ouă bătute. Procedeul de dezghețare dăunează emulsiei create din ou și, ca rezultat, se obține o masă groasă și grasă care nu poate fi utilizată într-un preparat. Se produce acel fenomen de „tăiere” ce nu mai poate fi remediată.
Alte informații despre congelare
Congelarea greșită poate duce la complicații medicale similare cu cele cu care ne confruntăm atunci când mâncăm o mâncare în descompunere. Amintiți-vă că apelând la frigider nu omorâm bacteriile.
Congelarea permite ca mâncarea noastră să rămână intactă și fără microorganisme pentru perioade care pot dura până la 12 luni. Temperatura optimă de congelare este de -18º C. Această temperatură face ca alimentele să înghețe rapid și să se schimbe organoleptic cel puțin.
Multe dintre avantajele înghețării depind mai mult de procesul de decongelare decât de înghețarea ca atare. Apa din interiorul alimentului, atunci când se solidifică, creează cristale care când revin la starea lor naturală rup fibrele alimentelor. Dacă se dezgheță rapid, aceste cristale vor acționa mai agresiv și alimentul se va schimba complet.
Când doriți să folosiți un aliment deja congelat, vă recomandăm să îl scoateți și să îl puneți la frigider pentru câteva ore, astfel încât acesta să înceapă să se adapteze la o nouă temperatură. Dacă ați uitat sau vă grăbiți și trebuie să o dezghețați, puneți mâncarea într-un bol cu apă rece pentru a ajuta la topirea gheții, nu folosiți niciodată apă caldă în acest pas.
Citește și Mirosul mâncării îngrașă
Recomandare de carte: Confesiuni gurmande de Mihaela Bilic