Regina toamnei, crizantema, este o floare încărcată cu un mare simbolism în cultura mai multor țări. Să urmărim:
Crizantema în Japonia
(sursa foto – Pinterest)
În japoneză, crizantema este cunoscută sub numele de Kiku. Adusă din China în jurul secolului al VIII-lea, este adoptată de familia imperială care a impus-o ca simbol al tronului.
Simbolul ei se compune din 16 petale de aur dispuse în jurul unui cerc, ce reprezintă împăratul ca axă de referință a lucrurilor. Crizantema este floarea națională a Japoniei.
În această țară, crizantema, pe lângă reprezentarea casei imperiale, este considerată și floarea care promovează fericirea și o viață lungă. Este o tradiție în a sărbători festivalul crizantemelor.
Cei care participă fac decoruri artistice din crizanteme, sculpturi etc. Expozanții cei mai importanți își duc lucrările la Altarul Meiji sau la Templul Asakusa Kannon din Tokyo, unde oamenii le pot admira și se pot bucura de frumusețea lor.
Crizantema în China
În China, crizantema este cunoscută sub numele de Chu. De obicei este asociată cu umilința, austeritatea, altruismul, longevitatea și înțelepciunea. Acest lucru se datorează poetului Tao Yuanming, ale cărui poezii despre crizanteme au devenit foarte populare.
Yuanming a fost un om deosebit care a adoptat o viață retrasă, dedicat să observe natura și să trăiască în echilibru cu ea. El a fost extrem de umil și dezinteresat, iar simbolismul crizantemei în China este direct legat de valorile acestui poet:
Mi-am construit coliba într-un loc în care alții nu trăiesc
Și nu există zgomot de căruțe și de cai.
Vă întrebați cum este posibil acest lucru:
Când inima este însingurată, vine liniștea.
Am prins crizanteme de gardul de est
Și văd munții din sudul îndepărtat.
Aerul montan este proaspăt în amurg
Iar păsările se întorc în stoluri.
Crizantema este populară în China, datorită culturii proprietăților sale medicinale. Se spune că infuzia rădăcinilor sale poate vindeca durerile de cap cronice. Adaosul de frunze și petale în salate ajută la scăderea temperaturii ridicate a corpului.
De asemenea, chinezii cred că umplerea pernelor cu petale uscate de crizantemă ajută la îmbunătățirea vederii.
În Feng Shui crizantema este folosită pentru echilibrarea energiilor sau pentru calmarea emoțiilor intense. Este un simbol al simplității și perfecțiunii și are scopul de a atrage fericirea și pacea în casă.
Crizantema în Grecia
Mulțumită grecilor cunoaștem astăzi floarea cu acest nume. Iată legenda florii:
Cu mult timp în urmă, în Ajunul Crăciunului, un țăran bătrân și sărac a pornit spre pădure pentru a aduna câteva lemne. Era gata să se întoarcă în sat, când a auzit scâncitul unui copil. A mers spre locul de unde se auzea plânsul și găsi un copil jumătate gol care stătea în zăpadă. Fiindu-i milă, l-a dus în umila lui casă.
Acasă soția l-a îmbrăcat în haine calde, i-a dat o cană de lapte și l-a pus într-un pătuț lângă sobă, pentru a-i fi bine toată noaptea.
Dimineață devreme, bătrânul s-a trezit, s-a apropiat de sobă, dar … copilul nu era în pătuțul lui. Și-a trezit soția, au căutat în fiecare colț al casei, dar nu l-au găsit.
Când a ieșit să-l caute, bătrânul a descoperit în zăpadă, în locul unde îl găsise pe băiat, o crizantemă galbenă. El a înțeles că asta a fost o minune.
Întors în coliba lui, a descoperit un alt miracol. Dintr-o dată a văzut masa încărcată cu multe bunătăți, fructe, dulciuri și vin. Asta le-a confirmat bătrînilor că Hristos a ales să petreacă cu ei această sfântă noapte de Crăciun.
Floarea pe care țăranul a găsit-o în zăpadă a fost numită Christanthemos, floarea lui Hristos, din cuvintele Chrysos, care înseamnă aur și Antemión, care înseamnă floare.
Semnificația crizantemei
Crizantema galbenă
Este crizantema asociată cu soarele, bogăția, generozitatea și fericirea.
Crizantemele galbene sunt cele mai cultivate. Se spune că ele ne pot face să zâmbim și să simțim satisfacție doar prin contemplare. Ele sunt perfecte pentru a ne decora casa cu intenția de a atrage prosperitate.
Crizantema albă
Această floare indică longevitatea și o bună sănătate. Puteți să o dați bolnavilor cu intenția de a-i ajuta să-și recapete vitalitatea. Simbolul ei a dat naștere la tradiția introducerii unei petale de crizantemă într-un pahar de vin pentru a prelungi viața sau a reface starea.
Crizantema violet
Este asociat cu aranjamentele funerare și mormintele. Se spune că au puterea de a crea o legătură între oamenii trecuți dincolo și cei rămași.
Crizantema roz
Reprezintă sfârșitul unei relații de iubire ce a trecut. Folosită de cei ce vor să încheie relația într-un mod elegant, indicând faptul că în ciuda separării, vremurile bune vor rămâne în memorie.
Crizantema albastră
Crizantema este floarea care apare înainte de începutul iernii, iar albastrul este o indicație specială de răceală în relația de dragoste. Este un mod subtil de a pune capăt unei relații din lipsa iubirii.
Crizantema portocalie
Dacă cineva oferă o crizantemă portocalie vrea să sublinieze o dragoste delicată sau galantă.
Narcisa Toporașii Lăcrămioara Ghiocelul Zambila
sau chiar o poezie