Cultura africană

Africa are o societate multiculturală cu nenumărate triburi și grupuri etnice pe întreg continentul, fiecare gup având obiceiuri unice. Cu toate acestea, în cultura africană, unitatea familiei este de cea mai mare importanță și se reflectă în obiceiurile fiecărui trib.

Vom enumera câteva obiceiuri mai puțin cunoscute:

Nunta

Printre popoarele Wodaabe din Niger, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad și Nigeria, femeile își aleg soții. Tribul este popular pentru festivalul său tradițional de șapte zile, cunoscut sub numele de yaki. Atunci bărbații se decorează și dansează în speranța de a atrage atenția unei posibile partenere. Femeile Wodaabe au voie să se căsătorească cu mai mult de un soț.

În triburile Surma din Etiopia, căsătoria este de obicei aranjată după un concurs de bătăi cu bețe. Tinerii se lovesc reciproc nemilos cu bastoane, pentru a-și dovedi calitățile de a deveni soți. Fiecare fată își selectează luptătorul preferat din concurs și îi trimite mesaje prin intermediul prietenilor și rudelor pentru a-și exprima interesul. Calitățile căutate la o fată sunt frumusețea, hărnicia și veselia.

Ahaggaren, tuaregii din Algeria, fac parte dintr-un grup de tuaregi vorbitori de berberă. În cultura lor, bărbații poartă văl aproape tot timpul. Cu toate acestea, ei pot scoate voalul atunci când sunt cu familia sau în timp ce călătoresc.

Tribul Fulani trăiește în multe țări din Africa de Vest și urmează o tradiție numită Sharo. Sharo se întâmplă când doi tineri doresc să se căsătorească cu aceeași femeie. Pentru a concura pentru mireasă, se lovesc unul pe celălalt. Ei trebuie să evite semnele de durere. Cel care încasează loviturile fără să arate durere este cel care o poate lua de soție.

În cultura africană, ceremoniile de nuntă implică sărbătoare, sacrificiu animal, dans și binecuvântări. Nunta este ținută de preferință noaptea când este lună plină. Se consideră ghinion dacă luna este mai puțin luminată. Sărbătorile de nuntă pot dura câteva zile.

Un alt obicei tradițional este acela că mirele îl plătește pe tatăl miresei pentru a compensa “pierderea” fiicei. De asemenea, asta indică faptul că mirele este capabil financiar să-și sprijine soția.

Copiii

În Namibia, poporul Himba nu părăsește niciodată copilul nou-născut. Nici măcar nu-l pot lăsa jos de teamă că ar putea fi furat de niște duhuri rău voitoare.

Poporul Wodaabe din Niger evită să numească copilul până la împlinirea a 12 ani cu speranța că acesta nu va fi identificat de spiritul morții.

Când copiii de sex masculin ajung la 5 sau 6 ani în tribul din nordul Angolei, Songo, ei sunt trimiși să trăiască împreună cu unchii lor, pe partea mamei.  Acest lucru se datorează faptului că băieții  își moștenesc poziția prin linia maternă.

Pentru a-și dovedi bărbația, în tribul Hamer din Etiopia, copiii mici trebuie să alerge, să sară și să aterizeze pe spatele unui taur.

În cultura africană, un copil învață de la o vârstă fragedă cum să devină un bun membru al tribului său. Fiecare membru al tribului aparține unui grup de vârstă care are îndatoriri speciale în trib. Fiecare persoană este așteptată să contribuie, luând parte la activități și respectând obiceiurile.

Moartea

Moartea este văzută diferit în funcție de comunitate. În timp ce unele triburi cred că moartea este sfârșitul călătoriei unei persoane prin viață, alții cred că cei care au trecut dincolo pur și simplu se odihnesc.

Aceaste diferențe în credință evidențiază diversele moduri în care comunitățile africane se ocupă de decedat.

La poporul Yoruba din Nigeria, morții sunt îngropați cu o grămadă de obiecte, inclusiv alimente, haine și păsări. Alte triburi din Nigeria își îngropă morții împreună cu sulițe, scuturi, tigăi și oale pentru a se asigura că vor avea tot ce au nevoie în viața de apoi.

În Africa de Sud sunt efectuate ritualuri speciale la domiciliul persoanei decedate înainte de înmormântare. Toate imaginile sunt orientate spre perete, în timp ce toate oglinzile, ferestrele și suprafețele reflectorizante sunt acoperite pentru a se asigura că morții nu se pot vedea.

Patul persoanei este scos din dormitor, iar o lumină de noapte este ținută aprinsă în casa lui de rude și prieteni.

Oamenii Chewa sunt unul dintre cele mai mari grupuri indigene din Malawi, dar trăiesc și în Africa Centrală și de Sud. Când o persoană moare, tradiția este să ducă corpul decedatului în pădure, să-i taie gâtul și să introducă apă în corp pentru a-l curăța. Ei fac asta până când tot ce iese din corp devine limpede și curat.

 

Dicţionarul de istorie şi civilizaţii africane, apărut sub egida prestigioasei Edituri Larousse, prezintă elemente specifice continentului negru: obiceiur, ritualuri, tradiţii şi, totodată, diversitatea sa geografică, etnică, lingvistică şi culturală. Bazându-se pe rezultatele descoperirilor arheologice recente, el ne descrie o istorie complexă, de la apariţia omului până în prezent. Dicţionarul este completat de o bibliografie şi un atlas.

 

Articol cu conținut similar: Africa- reguli de comportament

 

Articolul precedentQue será, será!
Articolul următorMiresme amărui de cafea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.