Cum se reconstruiește încrederea

Cum se reconstruiește încrederea

Cum se reconstruiește încrederea când soțul te-a înșelat, cel mai bun prieten te-a înjunghiat în spate sau colegul și-a însușit ideea ta? Pe de altă parte, poate că tu ți-ai mințit partenerul, ai furat iubitul sau iubita prietenului tău.

Încrederea între doi oameni înseamnă că aceștia pot fi vulnerabili între ei. Menținerea încrederii este foarte importantă pentru a avea relații satisfăcătoare. Pierderea încrederii este o chestiune de doi, așa se și reconstruiește.

Fiecare inimă ajunge în vibraţie prin acordarea corzilor de argint ale încrederii.” ~ Ralph Waldo Emerson

Când tu ai trădat

Sinceritate 

Dacă tu ești cel care a trădat, trebuie să fii sincer. În relațiile interpersonale, este deosebit de important să spui adevărul, chiar și atunci când poți beneficia de o minciună. Dacă ai trădat, fiind sincer din proprie inițiativă, Îi vei arăta celeilalte persoane că starea ei este mai importantă decât a ta. Refuzul va face ca neîncrederea celeilalte părți să fie mai profundă, mai ales dacă deja cunoaște adevărul.

Cum să reconstruiește încrederea? Recunoaște-ți toate erorile. Deși există părți pe care le poți păstra ascunse fără a fi descoperite, trebuie să le dezvălui. Numai recunoscând toate greșelile, poți aștepta iertare.

Așteptă-te ca cealaltă persoană să aibă o reacție emoțională

Recunoscând că ai trădat, asta nu rezolvă lucrurile imediat. Pe de altă parte, te poți aștepta la o izbucnire emoțională: țipete, plânsete, când cealaltă persoană te aude că-ți recunoști trădarea. Dar, cel mai bun mod de a continua este să pui totul pe tavă.

Scuză-mă! 

Acest lucru ar trebui să fie evident, dar, din nefericire, este uneori trecut cu vederea. Modul în care vă exprimați scuzele va influența, indiferent dacă persoana acceptă scuzele sau nu.

 • Când îti ceri scuze, evită să îți justificați acțiunile. Nu spune că cel vătămat a înțeles greșit. Nu-ți nega durerea (“nu m-a afectat nici un pic”). Nu spune o poveste tristă (“am avut o copilărie dificilă”).
 • Cel mai bun mod de a accepta responsabilitatea este să recunoști durerea celeilalte persoane, să spui ce ar fi trebuit să faci și să ai într-adevăr acel comportament în viitor.
 • Lasă pe cel trădat să știe de ce îți ceri scuze. Dacă știe că o faci pentru că simți vinovăție și rușine, este mai probabil să te ierte. Dacă crede că îți ceri scuze pentru milă, este mai puțin probabil să te ierte. Păcatul, spre deosebire de vinovăție și rușine, nu demonstrează responsabilitatea personală a păcătosului.

Nu sunt supărat pentru că m-ai mințit. Sunt supărat pentru că de acum nu te mai pot crede.” ~ Friedrich Nietzsche

Iartă – te 

Când încalci încrederea cuiva, te poți simți atât de rău că va fi foarte greu să te ierți pentru ce ai făcut. Deși o inimă căită este o parte esențială a reconcilierii, trebuie să accepți și să înveți să te ierți după încercarea de a face pace.

 

 

 • Amintește-ți că nimeni nu este perfect. Dacă eroarea ta a fost minoră sau majoră, aceasta arată pur și simplu că ești o ființă umană. Acceptă-ți greșeala și încearcă să mergi înainte.
 • Prin a te agăța de gândurile eșecurilor din trecut, riști să te devalorizezi. Odată ce ai început să ai acele gânduri, acestea ar putea ataca motivația ta de a te îndrepta.

 

Lasă cealaltă persoană să respire

Cel care se simte trădat va trebui să-și descarce emoțiile și gândurile pentru a se vindeca. Ar putea fi neplăcut pentru tine, dar este esențial pentru cealaltă persoană. Lasă-l să se elibereze în propriul ritm. Fiecare se descarcă într-un mod diferit și într-o altă perioadă de timp. Insistența arată lipsă de considerație.

Pe viitor, ține-ți cuvântul  

Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Încrederea dintre doi oameni înseamnă că trebuie să fii sigur și constant pentru o perioadă lungă de timp. Dacă nu poți fi sincer în viitor sau nu poți face tot ceea ce ai promis, persoana pe care ai trădat-o nu poate accepta că te-ai schimbat sau că ești din nou de încredere.

Trebuie să eviți cu orice preț să faci aceeași greșeală.

Ai răbdare  

Ca să reconstruiești încrederea e nevoie de timp. Fii răbdător cu cealaltă persoană, dar fii insistent cu propriile tale eforturi. În funcție de gravitatea trădării, reconstruirea încrederii poate dura săptămâni, luni sau ani.

Când tu ești cel trădat

Evaluează situația 

Înainte de a putea reconstrui încrederea în cineva după ce te-a trădat, trebuie să te întrebi mai întâi dacă dorești să salvezi relația. Întreabă-te:

 • E prima dată când această persoană mă trădează?
 • Voi mai avea într-adevăr încredere în această persoană din nou, chiar dacă face totul perfect de acum încolo?
 • Pot să iert?
 • Este relația pe care o am cu această persoană suficient de importantă pentru a mă lupta pentru ea?
 • Este un episod singular sau un mod de comportare?
Ia în considerare reacția persoanei la situație 

Îi pare rău că te-a rănit sau că ai descoperit asta? Dorește să o asculți și să depuneți eforturi pentru a face lucrurile mai bine data viitoare? Este dispus să-și accepte vinovăția?

Dacă nu pare să regrete într-adevăr că te-a rănit sau nu o interesează să facă mai bine lucrurile, această relație probabil nu merită continuată.

Înclinăm să avem încredere în cei pe care nu-i cunoaştem, pentru că ei nu ne-au decepţionat niciodată.” ~ Samuel Johnson

Rămâi acordat pentru a detecta o înșelăciune continuă 

Continuă să evaluezi situația pe măsură ce timpul trece. După câteva săptămâni sau luni, ar trebui să vezi semne de încredere în persoana care te-a trădat. Încercarea de a determina dacă cineva minte este dificilă, dar următoarele indicii ar putea indica asta:

 • Oamenii care mint au nevoie de mai mult timp ca să răspundă și spun foarte puține atunci când răspund.
 • Un mincinos spune povești mai puțin probabile și folosește mai puține detalii. Este, de asemenea, mai puțin direct, face pauze mai multe și utilizează mai puține gesturi.
 • Oamenii care mint sunt mai tensionați. Acest lucru va face ca vocea să fie mai tăioasă și mai probabil va deveni iritată.

 

Exprimă-ți sentimentele 

Să știe persoana că ai fost trădat și toate daunele pe care ți le-a provocat acțiunile lui. Cel mai important, spune-i trădătorului exact ce te rănește.

Încearcă să te eliberezi de furie

După ce ai vorbit despre trădare, este necesar să lași trecutul. Chiar dacă te simți trist sau furios acum, nu te vei simți așa pentru totdeauna. Nu aborda subiectul în discuțiile ulterioare, mai ales dacă celălalt a demonstrat că depune efort pentru a restabili încrederea.

Dacă îți dai seama că încă te agită sentimentele tale negative, gândește-te de ce ai problema asta. Pentru că partenerul se comportă încă într-un mod care îți trădează încrederea? Sau este din cauza problemelor tale personale legate de propria ta istorie?

Reglează-ți așteptările 

Chiar dacă nu vrea să te rănească din nou, nimeni nu îți poate da exact ceea ce ai nevoie 100% din timp. Odată ce ai înțeles că nu trebuie să te aștepți la perfecțiune, poți evalua câtă încredere poți avea în cealaltă persoană în realitate.

Scopul este să fii realist, să nu te lași călcat în picioare. Acceptă că oricine poate greși din când în când. Cu toate acestea, niciodată nu lăsa pe nimeni să te rănească intenționat sau să te neglijeze intenționat.

Dăruiește și primește dragoste 

Trebuie să fii dispus să accepți și să iubești persoana care te-a trădat și trebuie să acceptați și dragostea pe care ți-o oferă în schimb. Când trădătorul încearcă să-și exprime afecțiunea, acceptă gesturile de afecțiune care sunt reale. Încearcă să accepți acțiuni care par sincer.

Nu uita: E greu să trăiești singur!

Vor exista mereu oameni care te vor răni, așa că trebuie să ai grijă în cine ai încredere a doua oară.” ~ Gabriel Garcia Marquez

Articolul precedentEști online, exiști. Ești în vârf, câștigi!
Articolul următorGestionarea eficientă a banilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.