Dharma, protecție și sustinere

Dharma

În India există o veche și cunoscută zicală, menționată în Taittiriya Upanishad ca fiind una dintre învățăturile unui maestru față de elevii săi. Se spune: „Dacă protejați Dharma, ea vă va proteja”. Aceasta este o expresie atemporală și aplicabilă în lumea de astăzi.

Dharma este un termen larg, cu multiple semnificații. Ea cuprinde toate legile, îndatoririle, responsabilitățile, percepțiile morale, principiile, convingerile, codul de conduită și practică religioasă care conduc la o viață ordonată și la o lume ordonată. Pe scurt, este sistemul de operare al creației lui Dumnezeu, care asigură ordinea și regularitatea și ține lucrurile la locul lor.

Karma și Dharma

Ideea este că, dacă rămâneți în Dharma, ea va rămâne în voi și va deveni armura voastră. Dacă trăiți cu neprihănire, lumea va fi de partea voastră, deoarece lumea depinde și de Dharma numai pentru ordinea și regularitatea ei. Dharma și Karma sunt interdependente. Se întăresc reciproc. Dacă faci bine, binele îți va fi returnat. Dacă te hrănești cu acțiuni rele, vei fi responsabil pentru consecințele lor. Astfel, principiul Karmei este ghidat pe Pământ doar de forța Dharmei, iar prin Karmă practicăm și păstrăm lumina Dharmei.

Dumnezeu și Dharma

Unde este Dharma, există Dumnezeu, pace, prosperitate și armonie. Când lipsesc, viața devine dificilă pentru toată lumea. Când încalci legile, aduci în lume haos și confuzie. Dacă un număr mare de oameni se dedau unui comportament similar, lumea devine nesigură pentru oricine. Cu alte cuvinte, soarta lumii noastre depinde de acțiunile noastre colective și de angajamentul nostru față de Dharma.

Dacă vrei să-l aduci pe Dumnezeu în viața ta, ar trebui să practici Dharma pentru că acolo unde este ea, acolo este Dumnezeu. Cele două sunt inseparabile. Dumnezeu poate ajuta un Adharmi (contrar Dharmei), dar numai pentru a-și deschide ochii despre importanța sa.

Dharma prin sacrificiu

Trebuie să ne dăm seama că viețile noastre sunt interconectate. Dacă trăim egoist, pentru noi înșine și ne gândim doar la bunăstarea noastră, vom fi mereu în conflict cu ceilalți și vom contribui la tulburări și suferințe. Trebuie să trăim viața ca pe un sacrificiu, să ne gândim și la alții și să facem ceva în fiecare zi pentru a-i ajuta și a răspândi pacea și fericirea.

Prin urmare, scripturile prescriu pentru oameni cinci sacrificii zilnice pentru a ajuta oameni, animale, strămoși, clarvăzători și înțelepți sau cei care păstrează cunoștințele religioase. Ele nu spun că nu trebuie să depunem eforturi pentru prosperitate, descendență, succes sau nume și faimă. Putem aspira la toate acestea fără a neglija Dharma sau obligația de a participa la sacrificiul vieții.

Numai pentru acest motiv, avem patru scopuri ale vieții umane: Dharma, Artha (bogăția), Kama (dorința sexuală) și Moksha (eliberarea). Dharma vine înaintea celorlalte trei, pentru că este temelie pentru ele. Pe ea este de așteptat să ne construim viața și să atingem celelalte trei obiective.

_____

Nu căutați răspunsuri complete în acest text. Acestea sunt fragmente de gânduri care se ocupă numai de anumite aspecte ale subiectului.  Selecții de text după Jayaram V

Poți citi și Legea Karmei pe înțelesul tuturor 

Articolul precedentFestivalul Zilei Somnului – 3 ianuarie
Articolul următorZiua în care să spunem un basm – 26 februarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.