Dreptul la Vacanță!

Poți răspunde doar, Da, susțin Dreptul la vacanță! De ce? Pentru că îl merităm!

Dreptul la muncă l-am câștigat, ești liber să muncești unde vrei, poți și… pe cât se poate. Dreptul la concediu, este respectat. A fi în concediu înseamnă a nu mai merge la serviciu un număr fix de zile. Dar e greu să petreci concediul acasă, fără să te plictisești.

Vacanța, dincolo de explicațiile fără viață ale Dex-ului, este starea pe care o acumulezi în locuri mai mult sau mai puțin umblate. Către care ai tânjit simțindu-le lumina, intuindu-le mirosul, foșnetul, vibrația.

De aceea, Dreptul la vacanță este un drept pe care înveți să ți-l acorzi. Pentru că altfel, concediul se transformă într-o interminabilă moțăială pe canapeaua din fața stativului televizorului de acasă.

Prima mea vacanță adevărată

Vacanța este o stare de spirit, nu doar o deplasare într-o direcție sau alta. Vacanța este starea în care te simți încărcat de energia locului și a momentului, astfel încât ea să îți rămână întipărită. Să te hrănești cu ea până la următoarea întâmplare, ajutându-te să depășești stări de stres și insatisfacții cotidiene.

Nu vă voi povesti despre prima mea deplasare în concediu, deși de toate m-am bucurat și din care m-am întors mai plină de coloare și lumină. Vă voi vorbi de prima mea vacanță în care am simțit că am rezonat și în care mi-am odihnit sufletul.

Semeția munților o am lângă mine, pot doar să-mi arunc privirea spre fereastră. Știu, viața mă răsfață. Dar vacanță înseamnă evadare din cotidian. Spre ce a putut sufletul meu să tânjească? Evident, către mare.

Și nu orice fel de mare, spre cea mai liniștită și caldă cu putință. Plaja, obligatoriu de nisip și intrarea în mare foarte lină. Nu, nu călătoresc cu copii mici, dar stau în apă plutind ore întregi. Pentru că ce practic eu, doar cu indulgență se poate numi înot.

Ce se potrivește cel mai bine criteriului meu? Firește, mama Grecia, cea care m-a adoptat pentru totdeauna. Iar ceea ce m-a făcut să revin la ea aproape în fiecare an, este faptul că localnicii au o simplitate a manifestării, de neegalat.

Primul pas 

Cum mi-am ales vacanta la mare? Apelând la o agenție. Vacanța este, cu siguranță, cel mai important moment al anului. Nu îl poți lăsa la voia întâmplării. Și nu din comoditate sau pentru că-mi lipsește simțul aventurii. Ci pentru că prefer să preia un profesionist toate grijile.

Perioada aleasă era luna septembrie. Pentru mine, luna perfectă. Ziua temperatura aerului și a mării este relativ egală, în jur de 26°, iar noaptea în jur de 16°.

Ce mijloc de transport prefer? Bineînțeles, prefer avionul. Îmi place senzația zborului, senzația desprinderii de lume, când ajutat de huruitul motoarelor să strigi în tine până la eliberare, Am pornit spre tine, soare!

Zâmbind, mi-a spus că are o destinație care îndeplinește pe deplin cerința: Zakynthos, stațiunea Laganas, care este vestită și pentru viața de noapte. Evident, natura mea nu se încadrează cu aceasta. Dar m-a asigurat că sunt cazări în zone ferite de vacarmul cluburilor.

Tonul firesc și convingător cu care și-a susținut oferta, m-a convins. Și nu am regretat. Cel mai important aspect, cu siguranță, este faptul că de la plecarea de acasă și până la întoarcerea efectivă la domiciliu, am fost în permanență asistată de reprezentanții agenției.

O vacanță pentru sufletul meu

După un zbor de două ore și câteva minute de transfer la hotel, am alergat să mă îmbrățișez cu marea. O plajă largă cu nisip fin, întinsă, aproximez eu, pe 5 kilometri. Fără scoici și alge la mal. E mărginită în stânga de o pădure de pini, iar în zare de umbrele de albastru senin ale Mării Ionice.

O mare caldă de mătase, limpede și calmă, ca o mângâiere.

E locul ideal pentru plimbări de seară de-a lungul plajei. Să stai pe șezlong și să privești apusul care îți înfioară simțurile cu briza blândă a serii. Să lași murmurul valurilor să-ți mângâie auzul… să-mpletești vise nespuse încă.

Este loc adaptat pentru fiecare. Stațiune căutată de tineri care se avântă în scufundări, de cei care trăiesc pentru distracții de noapte. Pentru aventuri și visare, deopotrivă.

Ce am făcut în afară de a pluti în voie alături de pești, făcându-ne împreună siesta în mângâierea primelor raze de soare? O plimbare cu barca în căutarea vestitelor țestoase Caretta-Caretta și a peșterilor din zonă, cu un popas pe vestita plajă Navagio.

Iar la final, o seară tradițională grecească în acompaniament de buzuki, ce în fiorul corzilor îmi șoptea în taină, știu, știu că de mine o să-ți fie dor

Voi unde visați să sărbătoriți după ce ați obținut Dreptul la vacanță?

Alte Compuneri:

Aroma cafelei la Bluna

Drumul spre stele

Atinge-o și-ți vei aminti

Foto-arhiva personală

Articolul precedentZiua încurajării în a face ceva – 4 martie
Articolul următorE atât de greu?

2 COMENTARII

  1. Incitant articol. Mi-a reamintit de Vacanta, de spiritul ei, de dorul de duca undeva unde sa simti ca traiesti o alta stare, desprinsa de cotidian, care sa iti implineasca inima si sufletul. Da, articolul mi-a trezit dorul de mare, de Grecia….Nu am mai apelat la Christian Tour, va fi alegerea mea viitoare. Da, tanjesc dupa o vacanta pentru sufletul meu! Multumesc , Carmen!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.