Cum recunoști că ești într-o relație abuzivă? Atunci când te simți în ea ca în interiorul unei mașini care se scufundă într-un râu.
Nu lăsă pe nimeni să fie prioritatea ta, în timp ce tu devii opţiunea lor. — Albert Camus
Relațiile umane nu au fost niciodată simple. Relația nepotrivită face parte dintr-o dinamică de abuz din partea unuia, în timp ce în cealaltă parte apar resentimente și frustrare. Într-o relație abuzivă cel dominant va face întotdeauna totul pentru a te face complet dependent de el, creând tensiuni care pot deveni distructive. Este o relație care te macină tăcut.
Prin urmare, este esențial să recunoaștem acest tip de relație, când o persoană aparent inofensivă se poate dovedi în timp cel mai mare manipulator, sufocându-te. Adică o persoană care apare în viața ta și se arată repede prea prietenos, un pic prea disponibil, dispus să te asculte în orice moment, să-ți spun ce să faci, cum să te comporți și care alunecă cu ușurință în excese.
Cum să recunoaștem că ne aflăm în această nedorită situație, în calitate de victimă?
Ne aflăm într-o dependență emoțională
Nevoia de a fi tratat cu afectivitate, te poate face sclav a cuiva care este obsedat să dețină puterea și controlul în cuplu, care te va face să crezi că nu te poți descurca fără el.
Cel mai adesea, omul acționează pe baza intereselor sale. Deci, dacă bunăvoința celuilalt este prea mare pentru a fi sinceră, trebuie să fii mai precaut. Un proverb african spune: „Fii atent când o persoană goală îți oferă o cămașă”.
Avem lângă noi un narcisist
Această persoană se gândește să-și satisfacă ego-ul prin umilirea altora, împingându-i pe ceilalți să devină mai mici decât ei.
Narcisistului îi place să vorbească despre el însuși și nu îți oferă șansa de a participa la o conversație în ambele direcții. Te lupți pentru a-ți spune părerile și sentimentele. Dacă nu ești în acord cu el, comentariile tale sunt respinse sau ignorate.
Partenerul este posesiv
O iubire sănătoasă se bazează pe încrederea dintre cei doi membri ai cuplului, se bazează pe libertatea de alegere. Dar în cazul acesta, partenerul vrea să aibă control total în orice moment, să știe ce faci și unde mergi. Încearcă să te schimbe într-o măsură excesivă.
Relația este bazată pe șantaj
Te amenință că se sinucide, că nu mai știe ce să facă … Spune orice ca să te împiedice să pleci sau chiar să te forțeze să faci anumite lucruri care sunt în interesul său.
Trebuie să te întrebi; aici cine este de fapt victima? Cu alte cuvinte, se folosește de manipulare pentru a induce sentimentul de vinovăție în tine.
Relația este prea idealizată
Așa cum poți idealiza o persoană, același lucru se poate întâmpla și cu o relație. Dacă gradul de idealizare este suficient de intens, aceasta o va transforma într-un tip de relație nepotrivită. Ești într-o relație abuzivă.
Problema fundamentală care există în acest tip de relație este că cei doi pornesc cu așteptări foarte diferite cu privire la relația lor. Este în esență o problemă de comunicare în primele etape ale relației, cu efecte care sunt resimțite pe termen lung. Când deja au fost făcute mai multe sacrificii, care la un moment dat pot fi considerate inutile, ceea ce provoacă multă frustrare.
O relație distructivă lasă urme. Stima de sine va primi inevitabil o lovitură.
Fă-ți inventarul vieții
Unde ești cu proiectele tale personale? De cât timp ți-ai lăsat interesele pe locul al doilea? Dar prietenii și familia?
O relație abuzivă este un proces de otrăvire lentă, ce distruge în tăcere. De aceea declanșatorul poate veni de la o a treia persoană. E greu să-ți deschizi singur ochii.
Nu ezita, odată ce o relație începe să pară grea, vorbește despre asta cu cei din jurul tău. Consultarea unui psiholog ar putea fi foarte benefică și pentru tine.
Un prim pas, îți poate fi de folos cartea Relații periculoase. Cum să identifici și să reacționezi la semnalele de alarmă ale unei relații cu potențial abuziv – de Noelle Nelson
Această carte se concentrează pe prevenirea violenței: cum să te ajuți pe tine și pe cei pe care îi iubești, cum să recunoști și să reacționezi la semnalele care te previn de apariția sa într-o relație.
Relațiile abuzive sunt mult mai răspândite în jurul nostru decât credem noi. Mulți oameni trăiesc în ele fără să-și dea seama. Conștientizarea vine uneori prea târziu. Prin urmare, a lua calea libertății necesită mult curaj și hotărâre. Primul pas este să o recunoști!
Relațiile sunt ca sticla. Câteodată e bine să le lași sparte decât să încerci să le repari și să te rănești. –D. Love
Ai fost în vreuna din aceste situații? Cum te-ai descurcat? Lasă un comentariu.