Eticheta la masa indiană

eticheta la masa indiană

Eticheta la masa indiană variază în funcție de regiune. De obicei, atât în ​​mediul urban, cât și în mediul rural, indienii își spală bine mâinile înainte de a lua masa. Apoi mănâncă cu mâinile, fără nici un fel de tacâmuri. Această practică este istorică și presupune premisa culturală că mâncarea este o activitate senzuală. Atingerea face parte din experiență, alături de gustul, aroma mâncării și prezentarea ei.

Mâncarea se servește pe un thali (platou metalic) sau pe platou mare realizat din frunze de banane. Pe el  se așează mai multe preparate. În centrul platoului va sta totdeauna orezul.

Potrivit obiceiurilor, o masă adecvată ar trebui să fie un echilibru perfect al tuturor celor șase arome diferite: dulce, sărat, amar, acru, astringent și picant pe un singur platou.

În mod tradițional, degetele sunt utilizate pentru a simți temperatura, pentru a gusta și pentru a combina arome. Se rupe o bucată de lipie (Roti, Naan) și se pliază pentru a putea lua o cantitate dorită de alimente.

Reguli

Un thali este mâncat numai cu degetele mâinii drepte. Mâna stângă se folosește numai pentru a turna sos pe orez și pentru a bea apă.

Dacă persoane strict vegetariene și ne-vegetariene mănâncă împreună, eticheta la masa indiană cere să nu amestece recipientele de servire a alimentelor.

În mod similar, curățenia și igiena sunt importante. Cu excepția cazurilor de intimitate a familiei, oamenii nu acceptă mâncare din mâna altcuiva sau cu tacâmuri folosite. Alimentele care au fost atinse sunt considerate dushita (contaminate).

Mirodeniile întregi, cum ar fi cuișoarele, frunzele sau crenguțele, nu sunt consumate și sunt lăsate deoparte de fiecare, pe platoul său.

Solicitarea de apă, sare sau tacâmuri este acceptată și încurajată.

Tradiția spune că nu e bine să se arunce mâncarea de pe platoul tău, de aceea eticheta la masa indiană cere să punem doar atât cât putem să mâncăm.

Eticheta la masa indiană cere spălarea mâinilor după masă, iar ștergerea lor cu un prosop este o normă.

Dacă te pasionează cultura indiană, citește și Pranama – Atingerea picioarelor celor vârstnici

Sau cartea India secretă  de Paul Brunton. Ea ne oferă o incursiune captivantă în misterele și înțelepciunea Indiei.

Articolul precedentZiua părerii de rău pentru respingeri – 6 aprilie
Articolul următorZiua sanselor – asumării unui risc – 23 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.