Gestionarea eficientă a banilor

Gestionarea eficientă a banilor

Mulți oameni câștigă bine, dar contul este gol ca și cum ar fi trecut taifunul pe acolo. Nu mai înțeleg nimic și se miră cum au cheltuit așa repede salariul. Gestionarea eficientă a banilor necesită disciplină. Este un nou mod de viață pe care trebuie să-l integrezi în gândirea ta.

Banii seamănă cu un oaspete trecător: astăzi a sosit, mâine nu mai este aici. Proverb malgaș

O distribuire echilibrată

Nu deveni un sclav al banilor tăi. Pur și simplu fă o prioritizare a cheltuirii lor.

Prin urmare, vom dedica aproximativ:

45% din buget pentru cheltuieli fixe (locuință, energie electrică, abonamente multimedia, transport, impozite, asigurări)

30% cheltuieli variabile (îmbrăcăminte, sănătate, mâncare, cadouri)

15% economii

10% pentru hobby-uri (vacanțe, excursii).

Stabilește un obiectiv clar

Începe cu ceea ce ai nevoie acum, dar și pe viitor. Obiectivele vor fi împărțite în trei grupe, în funcție de necesitatea realizării lor pe termen scurt, mediu sau lung. Pentru obiectivele mai mari, va fi necesar să le subdivizăm, dacă este posibil, în mai multe obiective mici.

Rezultatele vor trebui să devină vizibile, astfel încât să le monitorizezi îndeaproape.

Aceasta duce la o muncă în mai multe etape, după cum vom vedea mai jos. Aceste etape diferite constituie sub-obiectivele care trebuie realizate cât mai curând posibil. Vei extinde apoi obiectivele pentru realizarea unor economii pentru proiecte mari.

Urmează o organizare precisă

Atunci când obiectivele sunt clare, trebuie să continuăm planificarea sarcinilor. Pentru  gestionarea eficientă a banilor trebuie să știi cât de mult însumează cheltuielile fixe: chirie, utilități, împrumuturi bancare. Idealul ar fi să fie plătite automat din cont la primirea salariului. Este suficient să ceri pur și simplu băncii să activeze transferul automat al acestor sume la o anumită dată în fiecare lună.

Apoi deduce sumele din bugetul inițial pentru a vedea ce a rămas din el.

După care vei calcula cheltuielile curente pe care trebuie să le suporți. Acestea se referă în principal la transport, hrană, îmbrăcăminte, alte cheltuieli ale gospodăriei, cheltuieli pentru copii etc. Poți să le elimini din lista grijilor tale și să le pui în numerar, fiecare într-un plic. Vei putea monitoriza îndeaproape achitarea lor și vei avea grijă să nu depășești limitele pe care le-ai impus.

Gestionarea eficientă a banilor

De la început, vei adăuga o marjă în estimare, ca măsură de precauție și obișnuință. Dacă vei reuși să salvezi o parte, va fi necesar să restrângi bugetul în fiecare lună, adăugarea unei marje mici dar sigure, este întotdeauna mai inteligentă.

Banii pe care îi avem este instrumentul libertății, cel pe care îi urmărim este acela al robiei. Jean-Jacques Rousseau

Nu te lăsa distras

Anunțuri publicitare sunt peste tot. Acestea sunt în mod evident concepute pentru a atrage consumatorii să cumpere produsele pe care le laudă. Tehnicile au evoluat. Acum ne hărțuiesc cu sugestii în e-mailuri, iar noi le urmărim în magazin, cumpărând produse de care de multe ori ne-am putea lipsi.

Ignoră anunțurile și concentrează-te asupra a ceea ce ai nevoie. Poți citi recenziile clienților despre fiecare produs pentru a-ți face propria idee. Chiar dacă ai un salariu mare, știi că nu va fi suficient să cumperi tot ceea ce îți este oferit și te atrage. În orice caz, după efectuarea acestor cheltuieli inutile, adesea nu folosești aceste articole. Ele ajung în pod sau chiar în coșul de gunoi. Iar bani i-ai aruncat pe fereastră.

Cea mai bună soluție: gândește de două ori înainte de a efectua o achiziție. De asemenea, rămâi ancorat la esența nevoilor tale.

Finanțele sunt arta de a transfera bani dintr-o mână în alta până la dispariția lor. Robert W. Sarnoff

Gestionarea eficientă a banilor

Elimină datoriile și renunță la împrumuturi

Nu vei putea realiza gestionarea eficientă a banilor până ai datorii de rambursat. De fapt, ratele lunare ale datoriilor care urmează să fie rambursate, de cele mai multe ori ocupă o mare parte din venitul unei persoane.

Logica lucrurilor ar fi aceea de a planifica mai întâi bugetul pentru a-ți achita datoriile cât mai repede posibil, chiar dacă este necesar să treci prin privațiuni. Doar apoi treci la planificarea reală a bugetului tău lunar.

Banii împrumutați pleacă râzând și revin plângând. Proverb turcesc

Motivează-te

Dacă vine vorba de declin, proiectează-ți imediat imaginea în confort financiar, fără grijile care ți-au uzat viața de zi cu zi. Vei fi mai puțin stresat și mai puțin afectat de bombardamentul de anunțuri existente.

Dacă ai făcut totuși achiziții supărătoare, nu dispera, ci consolidează-ți mai mult forțele pentru a lupta cu risipa. Felicită-te pentru toate victoriile mici.

gestionarea eficientă a banilor

Economisește

De îndată ce datoriile sunt achitate, începe economisirea lunară. Începe cu o sumă mică. Acesta este un pas crucial în gestionarea eficientă a banilor, oferindu-ți loc de manevră.

Nu mai coborî această sumă. Creșterile sunt permise. Cu acești bani vei avea lucruri minunate de făcut, fără a afecta gestionarea bugetului lunar. Unii părinți fac aceste economii pentru a se pregăti pentru învățământul superior al copiilor, în timp ce alții le folosesc pentru vacanțe. Poți, de asemenea, să le utilizezi pentru a rezolva situații neprevăzute, mai ales când unul dintre aparatele de uz casnic, computerul, televizorul sau alte echipamente se strică ireparabil. Poți să le înlocuiești imediat.

Economiile sunt o realitate minunată, mai ales când părinții noștri au practicat-o. Mark Twain

Întărește-ți auto-disciplina

În gestionarea eficientă a bugetului, auto-disciplina este cheia succesului. Într-adevăr, nu există un obicei mai greu decât temperarea impulsurilor.

Stabilește-ți propriile reguli pentru a economisi bani, de exemplu:

– nu cumpăra haine peste o anumită sumă;

– nu face mai mult de o vizită la restaurant în fiecare săptămână;

– învață să gătești;

– lasă mașina în garaj cât mai des posibil;

– fă provizii în fiecare săptămână, reducând drumurile;

– cumpără doar obiecte cu un anumit grad de utilitate;

– ai dreptul la o singură achiziție compulsivă în fiecare lună, fără a depăși o limită de preț.

 

 

Muncește de parcă nu ai avea nevoie de bani. Iubește ca și cum n-ai suferit niciodată. Dansează de parcă nimeni nu te privește. Satchel Paige

Articolul precedentCum se reconstruiește încrederea
Articolul următorPuterea determinării

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.