Ghiocelul- Galanthus nivalis. Denumirea botanică provine din limba greacă “gala” înseamnând lapte și “anthos” însemnănd floare. “Nivalis” derivă din latină, însemnând zăpadă.
Este nativ într-o zonă vastă a Europei, care se întinde de la Pirinei în vest, prin Franța și Germania până la Polonia în nord, Italia, nordul Greciei, Bulgaria, România, Ucraina și Turcia Europeană. Cele mai multe alte specii de Galanthus sunt din estul Mediteranei, dar mai multe se găsesc în sudul Rusiei, Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Dar și în sudul Mediteranei, în Iordania, Liban, Siria și Israel.
Există mai mult de 2000 de soiuri care uneori sunt dificil de identificat, deoarece aceste plante bulbice hibridizează rapid. Ghiocelul înflorește din luna ianuarie până la sfârșitul lunii martie, formând covoare albe imaculate.
Deși o considerăm o floare fără miros, când sunt adunate în buchet, ghioceii degajă un miros subtil, dulceag.
Florile de ghiocei conțin o substanță utilizată pentru a trata simptomele bolii Alzheimer, Galantamina. Se pare că planta misterioasă care apare în Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. Galantamina pe care o conține, putea acționa ca antidot contra otrăvurilor lui Circe.
Simbolism
Ghiocelul are mai multe semnificații în funcție de context. Cele mai comune înțelesuri sunt:
- Puritate, prin albul său imaculat.
- Speranţă și optimism, când este prezent la o petrecere de nuntă.
- Renaştere, oferit ca prim simbol al primăverii.
- Consolare sau simpatie, când este oferit într-o ocazie solemnă, cum ar fi după moartea cuiva, o pierdere sau un eveniment nefericit.
Nu toate culturile văd ghiocelul ca un simbol al speranței și al renașterii. Pentru victorieni, ghiocelul a reprezentat moartea și chiar era considerat că aduce ghinion să aduci în interiorul casei ghiocei. Vederea unei singure flori de ghiocel era considerată un semn de moarte.
Legende
Grădina Edenului: Conform legendei, Eva a fost supărată după ce Dumnezeu a alungat-o în afara Grădinii Edenului. Dumnezeu a trimis zăpadă, iar pământul era rece și sterp. Când Eva ședea plângând, un înger a vrut să o mângâie. Îngerul a prins o fulg de zăpadă și a suflat peste el. Fulgul de zăpadă a căzut pe pământ și a dat naștere unui ghiocel. Această înflorire delicată a ajuns să simbolizeze speranța și renașterea.
Legenda germană: Când Dumnezeu a creat zăpada, i-a dat sarcina de a vizita florile pământului pentru a aduna culori. Toate florile au refuzat să împartă culoarea lor zăpezii. Doar blândul ghiocel, văzând că zăpada avea un suflet bun și generos, a decis să facă o înțelegere. În schimbul culorii sale, zăpada a fost de acord să permită ghiocelului să înflorească primul în fiecare primăvară.
Legenda românească (după Eugen Jianu):
„Fiecare floare din cele care există are ceva cu care să ne bucure.
– Eu, a întrebat ghiocelul, așa mic și slab cum sunt, ce bucurie pot face omului?
Dar, iată, Iarna este în puterile ei. Peste tot e doar omăt. Într-o zi, mic, alb și plăpând, ghiocelul iși sună vesel clopoțelul.
– Cine îndrăznește să mi se împotrivească? întrebă baba Iarnă, scuturându-și cojoacele de nea și de țurțuri.
Se uită împrejur și zări ghiocelul.
– Tu erai? Am să te îngheț la noapte! exclamă Iarna.
– Nu vă mâniați, baba Iarnă și moș Omăt. Soarele mi-a trimis veste să mă arăt, răspunse ghiocelul.
Dar peste noapte, baba Iarnă și moș Omăt au chemat gerul în ajutor. A suflat și moș Crivăț.
– Unde ești, ghiocelule? N-ai înghețat? Mai cutezi să mi te împotrivești?
– Drept să vă spun, mi-a fost tare frig. Ba era să mă smulgă vântul. M-am pitit după un bulgăre de zăpadă. Dacă și la noapte va fi tot atât de frig, am să mor înghețat, spuse cu tristețe ghiocelul.
Soarele, auzind vorbele duioase ale ghiocelului, îi trimise în ajutor raze calde. Dis de dimineața, de sub plapuma de nea, au apărut o mulțime de ghiocei.
– Baba Iarnă, moș Omăt, hai să ne jucăm de-a prinselea! strigau veseli ghioceii.
Așa s-a dovedit ghiocelul mai tare decât Iarna, arătând că el este vestitorul primăverii.”
Limbajul romantic al florilor – Încântare pură! O lume plină de romantism, flori şi acuarele delicate. Păşiţi înapoi în timp ca să descoperiţi cum permitea limbajul florilor declaraţii secrete de amor. O abundenţă de ilustraţii încântătoare Informaţii fascinante despre o epocă romantică apusă Listă cu flori Dicţionar de semnificaţii.
Alte flori: