Copilul tău nu vrea să meargă la școală? Poate că nu are motivație. Asta înseamnă că tu ca părinte ai nevoie de o schimbare de abordare. Următoarele sfaturi te vor ajuta să devii un părinte cu copil entuziast. Învață-l să învețe!
Implică-te
Copiii sunt sensibili la semnalele tale. Interesul lor pentru școală poate crește atunci când și tu ești implicat. O poți face activând în comitetul de părinți, să te oferi voluntar pentru activități extrașcolare, să mergi frecvent la școală să te întâlnești cu profesorii.
Copiii trebuie să simtă ai o relație bună cu școala.
Nu te lăsa influențat de note
Este normal ca notele copilului să te îngrijoreze și să consulți profesorul dacă sunt prea mici. Dar nu fă din asta singura prioritate și, mai presus de toate, evită stabilirea unui barem prea mare.
Teroarea notelor este cel mai bun mod de a face copiii să nu le placă școala. Părintele trebuie să se concentreze asupra cunoștințelor și abilităților deprinse, nu doar asupra notelor. Învață-l să învețe!
Renunță la cuvântul “enervant”
Când copiii spun că o materie este enervantă, ei doresc să spună că sunt frustrați pentru că materia este prea dificilă sau prea plictisitoare. Sau nu înțeleg utilitatea subiectului.
Vorbește cu copilul, întreabă-l ce găsește plictisitor. Soluția poate fi găsită în strategii noi de abordare sau provocări suplimentare.
De asemenea, îi poți explica copilului că fiecare are subiecte care îi plac și altele care îi plac mai puțin. Că nu suntem în mod necesar excelenți în toate, ceea ce nu ne împiedică să reușim în viață. Această abordare simplă poate diminua respingerea pe care copilul o simte despre un anumit obiect, reducându-i stresul.
Ajută-l cu temele
Asta nu înseamnă că trebuie să le faci cu el, ci să stabiliți un program.
Majoritatea copiilor au tendința să amâne sau să-și facă temele într-un ritm rapid. Stabiliți un timp pentru teme și rămâneți ferm: de exemplu, după ce au luat o pauză de la școală, dar înainte de a se uita la televizor sau de a începe un joc.
Ajută-l să se organizeze și să adopte o rutină. Copiii vor aborda mai ușor temele dacă știu că pot termina cu un minim de bătaie de cap și au timp să se relaxeze și să se distreze.
Ajută-l să înțeleagă greșelile pe care le-a făcut și să facă și corecțiile necesare. Discutați temele și răspundeți la întrebări specifice. Vei descoperi deficiențele în înțelegere. Iar întotdeauna încheie punctând abilitatea lui de a ajunge să le rezolve singur.
În ajutor, o recomandare de carte:
În cartea Învăţăm tot timpul, John Holt aduce numeroase exemple și oferă metode ingenioase pentru a ajuta copiii să nu se blocheze în mecanismele ruginite ale educației formale.
El vorbește despre deprinderea scris-cititului, a aritmeticii, a muzicii, a științelor – întorcându-se în permanență la aplicațiile practice ale acestora și la bucuria pe care o generează atunci când se transformă în abilități.
Rândurile sale transmit optimism, încredere și, mai ales, dragoste pentru cei mici, susținând ideea că învățarea se produce firesc și cu rezultate din cele mai bune, atunci când nu e îngrădită și compartimentată.
Oamenii învață învățând pe alții. ~ Seneca