Invinge poftele

Invinge poftele

Dorind să avem o dietă sănătoasă din motive estetice sau de sănătate, constatăm că a învinge poftele nu este deloc ușor. Voința nu trebuie să cedeze tentațiilor care sabotează orice încercare de a urma planul alimentar.

Pentru a depăși aceste tentații:

 Organizează-te

  • Îndepărtează produsele pe care nu ar trebui să le consumi din frigider, astfel vor fi mai ușor de evitat.
  • Relaxează – te! Stresul și tensiunile pot submina voința și te vor face să cazi în ispită. Învață să îți controlezi nervii, optează pentru tehnici precum meditația, relaxarea, respirația sau vizualizarea.
  • Oboseala te face, de asemenea, să dorești să mănânci mai mult. Încearcă să dormi bine noaptea și, dacă se poate, oferă-ți peste zi un pui de somn pentru a-ți recupera energia.

Acționează

  • Bea apă de fiecare dată când ai o poftă, bea una sau două pahare de apă. Se spune adesea că dacă avem pofta este pentru că suntem deshidratați. Cu toate acestea, adevărul este că apa potabilă face ca stomacul nostru să se umple și senzația de foame se reduce.
  • Dacă apa nu este suficientă și pofta de „ceva bun” persistă, amintește-ți că poftele sunt momentane și dispar în decurs de aproximativ 20 de minute. Alege ceva mai sănătos, mănâncă 6 nuci, 12 migdale sau 20 de arahide.
  • Înainte de a merge la frigider pentru a căuta ceva de „ciugulit”, mergi să te plimbi, să sări coarda, să mergi în sus și în jos pe scările blocului sau să faci un alt fel de exercițiu.
  • Dacă dorești să te eliberezi de pofte, o modalitate și mai simplă este să te speli pe dinți. Îți distragi atenția și, de asemenea, dacă mănânci mâncare imediat după, ea are un gust ciudat.
  • Scrie ce simți. Acesta este un mod distractiv și eficient de a te distrage de la pofta de mâncare. Chiar îți este foame? Vrei să mănânci bomboana asta doar pentru că ai interzis-o? De ce vrei cu adevărat să mănânci asta?

Fă o listă cu motivele și ceea ce te determină să încerci să renunțați la această dorință. Apoi adaugă motivele pentru care nu ai dori să renunți la această dorință și ce dorești să mănânci sănătos.

Când vei termina vei avea o minte mai clară, iar puterea ta  va  fi mult mai mare. În plus, vei evita să te simți vinovat.

Concluzionează

Poftele nu sunt întotdeauna rele. Există momente în care o dorință înseamnă o adevărată nevoie pentru corpul nostru de a ingera niște nutrienți necesari. 

Uneori, adevărata nevoie este să simți satisfacția și plăcerea de a mânca. Ideea dietei este să ai grijă de tine, dar privarea totală nu este nici pe departe cea mai bună soluție.

Cel mai important lucru nu este să nu mai mănânci tot ce îți place sau să îți reprimi orice capriciu, ci să înveți să distingi care sunt cele mai sănătoase alimente.

Satisfacerea unei pofte o dată sau de două ori pe săptămână poate fi o modalitate de a ne răsplăti pentru că am urmat corect dieta pentru restul zilelor. În plus, o concesie mică ne poate împiedica să mâncăm mai târziu într-o măsură mai mare și cu un control mai mic.

Învinge poftele dar nu anihila plăcerea! Și felicită-te de câte ori ai reușit!

 

 

Cărţile scriitoarei Care Santos sunt traduse în peste 20 de ţări. În 2014 Poftă de ciocolată a fost distins cu Premio Ramon Llull

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.