Jocurile de societate. Accepți provocarea?

Voi cum vă petreceți weekend-ul? Noi ne adunăm, trupa noastră de prieteni, cu copii, căței, pisici, în foișorul din grădină. Iar activitatea favorită sunt jocurile de societate, la masă, jocuri cu cărți sau cu piese.

Povestind despre asta cu colegii, am constatat că pentru unii, aceste jocuri par o pierdere de timp, sunt dependente exclusiv de noroc, plicticoase și numai bune de adormit copiii și bunicile, deopotrivă.

Am dezvoltat o adevărată pledoarie în favoarea acestui gen de distracție, pentru că este una pe cinste. Pe mulți i-am convins. Acum încerc să te conving și pe tine, oricât de sceptic ești sau hotărât să nu cedezi în fața unei tentații copilărești.

Argumentul beneficiilor

Jocurile de societate se întind pe generații, se pot angaja în ele de la copii la bunici, oricine. Într-o epocă în care comunicarea față în față este din ce în ce mai rară, jocurile de societate sunt pretextul ideal pentru ca familia să fie laolaltă.

Reprezintă un tip de joc fără riscuri, fără pericole, din care deprinzi noțiuni de tactică și strategie, planificare și angajament în luarea deciziilor. Puși în situația de a alege, mulți oameni se blochează sau rămân într-o stare de îndoială care îi împiedică să decidă. Faptul de a lua decizii crește încrederea în sine.

Jocurile de societate îmbunătățesc relațiile, antrenează cooperarea pentru atingerea unui rezultat comun, acceptarea alianțelor temporare, depășirea micilor conflicte și rivalități. Îți permit nu doar să înțelegi mai bine reacțiile altora, dar și să le anticipezi.

Jocurile cresc abilitățile de comunicare. De la explicarea jocului la acceptarea rezultatului, te învață toleranța, să accepți decizii, chiar și atunci când nu ești principial de acord cu ele.

Jocul dezvoltă perseverența, răbdarea și capacitatea de a te concentra, iar faptul că la final ești recompensat, te menține motivat.

Prin joc înveți să urmezi reguli și cum să profiți de ele. Acest lucru va facilita acceptarea regulilor în viața de zi cu zi. O lecție foarte importantă mai ales în educația copiilor.

Jocurile ne permit să facem față conflictelor, într-un mediu controlat. Ele sunt practic, inofensive lupte de putere. În viață este esențial să știi cum să pierzi cu grație, să accepți propria înfrângere cu sportivitate și să continui să depui eforturi la următoarea ocazie. Înveți să nu abandonezi în fața situațiilor care nu te avantajează, să gestionezi frustrarea și modul în care reacționezi la superioritatea celuilalt. Afli că eșecul este inevitabil, dar și temporar. Dacă pierzi, există întotdeauna o altă rundă de jucat.

Jocurile de societate determină o serie de emoții succesive: bucurie, curaj, dezamăgire etc. Toleranța, controlarea frustrării de a pierde, a nu da vina pe alții, a accepta că un alt jucător a fost mai bun și merită felicitat … aceste bune maniere se învață prin experiențe repetate.

Cele mai bune jocuri combină norocul și priceperea într-un mod care necesită creativitate, logică, raționament, gândire critică și atenție la detalii. Ele pot dezvolta anumite abilități, ca: memoria, reflecția sau imaginația.

Toți participanții dobândesc amintiri comune plăcute. Unul dintre efectele jocului de societate este plăcerea de a râde împreună.

Cu cât jocurile sunt mai variate, cu atât mai multe sunt abilitățile pe care le poți dezvolta.

Argumentul atractivității jocurilor

Aici o să vă prezint câteva jocuri complexe, prezentate de Oxygame, care pot fi jucate atât de copii cât și de oameni mari.

Port Royal

Joc de strategie, poate fi jucat având vârsta de peste 8 ani, de 2-5 jucători, iar o tură durează între 20 și 50 minute.

Conține 120 de cărți: 60 cu personaje (care au diferite abilităţi, cost de angajare și aduc puncte de victorie), 50 cu nave de culori diferite (câte 10 din fiecare culoare), 6 reprezentând expediții (din care una specială) și 4 majorări de taxe.

Navele sunt o sursă de venit pentru angajarea personajelor. Expedițiile aduc puncte de victorie  și bani, iar Majorările de taxe, se aplică la cei cu averea de peste 12 galbeni …

Pe spatele fiecărei cărți este inscripționat un bănuț de aur. Acesta reprezintă averea ta.

Personajele, la fel ca expedițiile, aduc puncte de victorie care vor atrage șanse de izbândă. În fiecare tură vei încerca să câștigi cât mai mulți bani. Persoanele angajate îţi furnizează abilităţi permanente, care îţi vor fi de folos în atingerea scopurilor.

Scopul final este de a prelua controlul asupra întregului port. Dar dacă riști prea mult, portul va rămâne fără nave. Iar ca să alungi o navă, trebuie să ai în dotare un marinar sau un pirat și un număr de săbii egal sau mai mare decât numărul de săbii inscripționate pe navă.

Runda în care un jucător reușește să acumuleze 12 puncte de victorie, se consideră runda finală. Runda se joacă complet, până ce ultimul jucător își încheie rândul.

Câștigătorul jocului este jucătorul care a reușit să strângă cele mai multe puncte de victorie în zona sa de joc.

Dacă va plăcut și doriți o variantă mai complexă, există extensia Port Royal: Doar încă un contract.

În această variantă apar mai multe personaje și nave, dar și posibilitatea de a încheia contracte, fiind în joc un număr de 18.

Există o variantă competitivă a jocului, în care contractele sunt  o sursă adițională de puncte de victorie și o variantă cooperativă, unde contractele sunt folosite ca obiective ce trebuie finalizate.

În ambele variante, fiecare jucător primește 3 cuburi de lemn de culoarea pe care și-o alege, care sunt folosite la completarea contractelor.

Pentru a finaliza un contract, trebuie să îndeplinești cerințele inscripționate pe acesta.

Vezi? Nu e joacă de copii, ci este un joc antrenant și solicitant.

Ligretto

Este jocul meu favorit, joc dinamic, ce poate fi jucat de 2-4 jucători. Dar dacă se achiziționează toate cele trei cutii Ligretto de culori diferite, îl pot juca până la 12 persoane.

Fiecare jucător deține 40 cărți. Jucătorii acţionează simultan și este necesară o capacitate de reacţie cât mai bună. Câștigă cel ce reuşeşte să-şi epuizeze primul teancul de Ligretto şi să se debaraseze de cât mai multe cărţi cu putinţă, obţinând la sfârşit cele mai multe puncte.

Fiecare jucător etalează cărţi din setul propriu, cu faţa în sus, într-un număr stabilit în funcție de numărul de jucători. Adaugă apoi cărți doar dacă au aceeași culoare și sunt cu un număr mai mare decât cea expusă. Se poate începe un nou șir, cu o carte având numărul 1.

Cine reuşeşte să-şi depună ultima carte din teancul de Ligretto, strigă „Ligretto!” şi jocul se termină instantaneu.

Jocul durează de regulă 10 minute.

Dacă te-am obosit prea tare, îți prezint un joc mai așezat, în care se folosesc piese.

Qwirkle

Qwirkle este un joc de strategie aparent mai puțin complex, poate fi jucat începând cu vârsta de 6 ani, în el putând fi antrenați 2-4 jucători. Se folosesc piese de culori și forme diferite.

Jucătorii formează și extind rânduri de aceeași culoare sau de aceeași formă. Jocul se termină când s-a extras ultima piesă din săculeț.

Scopul este de a obţine cele mai multe puncte. Cine formează sau completează un rând, obţine câte un punct pentru fiecare piesă din acel rând, inclusiv pentru piesele care existau deja în acel rând. Dacă o piesă aparţine de două rânduri, valorează 2 puncte. Cine reușește să completeze un rând de 6 piese, formează un Qwirkle și obţine 6 puncte suplimentare.

Cubul Rubik

Nu cred că este cineva care să nu-l cunoască. S-a lansat acum aproximativ 50 de ani, fiind cel mai vândut joc din lume. Apare în mai multe variante de complexitate și forme.

Acest joc antrenează mintea, îmbunătățește capacitatea de vizionare spațială, antrenează atenția și concentrarea, dezvoltă răbdarea si dexteritatea.

Este partenerul perfect pentu momentele de relaxare în singurătate sau când în jocul de grup ai fost pedepsit cu „stai o tură”.

Iubesc cubul Rubik pentru că, odată ce stăpânești algoritmii, în afară de rezolvarea clasică, pot crea și diferite aranjamente simetrice pe fiecare față.

Cu titlu de curiozitate:

Recordul actual pentru cea mai rapidă rezolvare a cubului Rubik este de 3,47 secunde, deținut de Yusheng Du. Un robot, a rezolvat totuși cubul în 0.38 secunde!

Feliks Zemdegs deține recordul pentru cea mai rapidă rezolvare cu o singură mână în 6,88 secunde, iar Jakub Kipa rezolvă cubul cu picioarele în 20,57 secunde!

Te-au convins argumentele mele? Ți-au plăcut jocurile Oxygame? Atunci adună-ți prietenii, amestecați cărțile sau piesele, distrați-vă și consolidați relația dintre voi!

Accepți provocarea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.