Jocurile de societate. Accepți provocarea?

Cum caracterizezi Jocurile de societate?

Voi cum vă petreceți weekend-ul? Trupa noastră de prieteni, cu copii, căței, pisici, ne adunăm în foișorul din grădină. Iar activitatea favorită sunt jocurile de societate, la masă, jocuri cu cărți sau cu piese.

Povestind despre asta cu colegii, am constatat că pentru unii, aceste jocuri par o pierdere de timp, sunt dependente exclusiv de noroc, plicticoase și numai bune de adormit copiii și bunicile, deopotrivă.

Am dezvoltat o adevărată pledoarie în favoarea acestui gen de distracție, pentru că este una pe cinste. Pe mulți i-am convins. Acum încerc să te conving și pe tine, oricât de sceptic ești sau hotărât să nu cedezi în fața unei tentații copilărești.

Argumentul beneficiilor

Reprezintă un tip de joc fără riscuri, fără pericole, din care deprinzi noțiuni de tactică și strategie, planificare și angajament în luarea deciziilor.

Jocurile de societate îmbunătățesc relațiile, antrenează cooperarea pentru atingerea unui rezultat comun, acceptarea alianțelor temporare, depășirea micilor conflicte și rivalități. Îți permit nu doar să înțelegi mai bine reacțiile altora, dar și să le anticipezi.

Jocul dezvoltă perseverența, răbdarea și capacitatea de a te concentra, iar faptul că la final ești recompensat, te menține motivat.

Prin joc înveți să urmezi reguli și cum să profiți de ele. Acest lucru va facilita acceptarea regulilor în viața de zi cu zi. O lecție foarte importantă în educația copiilor.

Jocurile ne permit să facem față conflictelor, într-un mediu controlat. Ele sunt practic, inofensive lupte de putere. În viață este esențial să știi cum să pierzi cu grație, să accepți propria înfrângere cu sportivitate și să continui să depui eforturi la următoarea ocazie.  Afli că eșecul este inevitabil, dar și temporar. Dacă pierzi, există întotdeauna o altă rundă de jucat.

Jocurile de societate determină o serie de emoții succesive: bucurie, curaj, dezamăgire etc. Toleranța, controlarea frustrării de a pierde, a nu da vina pe alții, a accepta că un alt jucător a fost mai bun și merită felicitat … aceste bune maniere se învață prin experiențe repetate.

Cele mai bune jocuri combină norocul și priceperea într-un mod care necesită creativitate, logică, raționament, gândire critică și atenție la detalii. Ele pot dezvolta anumite abilități, ca: memoria, reflecția sau imaginația.

Unul dintre efectele jocului de societate este plăcerea de a râde împreună.

Argumentul atractivității jocurilor

Aici o să vă prezint un joc prezentat de Oxygame, care pot fi jucate atât de copii cât și de oameni mari.

Port Royal

Joc de strategie, poate fi jucat având vârsta de peste 8 ani, de 2-5 jucători, iar o tură durează între 20 și 50 minute.

Conține 120 de cărți: 60 cu personaje (care au diferite abilităţi, cost de angajare și aduc puncte de victorie), 50 cu nave de culori diferite (câte 10 din fiecare culoare), 6 reprezentând expediții (din care una specială) și 4 majorări de taxe.

Navele sunt o sursă de venit pentru angajarea personajelor. Expedițiile aduc puncte de victorie  și bani, iar Majorările de taxe, se aplică la cei cu averea de peste 12 galbeni …

Pe spatele fiecărei cărți este inscripționat un bănuț de aur. Acesta reprezintă averea ta.

Personajele, la fel ca expedițiile, aduc puncte de victorie.

Scopul final este de a prelua controlul asupra întregului port.

Runda în care un jucător reușește să acumuleze 12 puncte de victorie, se consideră runda finală. Runda se joacă complet, până ce ultimul jucător își încheie rândul.

Vezi? Nu e joacă de copii, ci este un joc antrenant și solicitant.

Accepți provocarea?

Articolul precedentZiua mondială a bunăvoinței – 13 noiembrie
Articolul următorCeaiul – Ziua Internațională – 15 decembrie