Lăcrămioara – Convallaria Majalis

Lăcrămioara

Gingașă parfumată și sensibilă, Lăcrămioara este planta perenă a cărei denumire științifică este Convallaria Majalis.  Originară din Japonia, este floarea romantismului în Franța.

De 1 mai în Franța este sărbătorită La Fête du Muguet. Se pare că această sărbătoare a devenit oficializată la 1 mai 1561 când regele Charles al IX-lea, primește de la cavalerul Louis de Girard de Maisonforte un buchet mare de flori de lăcrămioare din grădina sa din Dauphiné. Regele a fost atât de fascinat de parfumul și forma lor delicată, încât decide să întoarcă gestul. Astfel, el a oferit o floare fiecărei doamne de la curtea sa, declarând că este o amuletă de noroc.

Astăzi, familiile din întreaga Franța merg dimineața devreme pentru a alege flori și pentru a le oferi buchete celor dragi. Se consideră că această floare este aducătoare de noroc.

O altă tradiție europeană foarte veche legată de floarea de lăcrămioară provine de la britanici. În luna mai tinerii atârnau flori de lăcrămioare pe ușa casei iubitelor lor.

Dacă tânăra venea la dans cu buchetul prins pe corsetul rochiei sau în păr, era un semn că a acceptat prietenia pretendentului.

Lăcrămioara este totodată și Floarea Națională a Finlandei.

Legendele florii de lăcrămioară

Grecii spun că Apollo creștea flori de lăcrămioară pe valea de trecere a muzelor,  cu intenția de a le proteja picioarele în pădure.

În religie se spune că aceste flori au apărut din lacrimile Evei la alungarea din paradis atunci când ea și Adam au mâncat mărul interzis.

Alții spun că florile de lăcrămioare sunt lacrimile Fecioarei Maria în timpul răstignirii fiului ei. Și că sunt luate la porțile cerului pentru a măsura puritatea inimii sufletelor care au cerut să intre în Împărăția Domnului.

În România, ele sunt, de asemenea, asociate cu lacrimile, așa cum le este și numele. Despre ele aflăm dintr-o o poveste foarte tristă a unei fete orfane. Lacrimile ei la mormântul părinților au făcut ca lăcrămioarele să crească.

Semnificația florii

Aceste povestiri, reale sau imaginare, au dat simboluri diferite acestei flori.

Am văzut că în Franța și alte țări europene este un simbol inconfundabil al norocului, prosperității și galanteriei. Dar în altele poate indica tristețea profundă, durerea din cauza pierderii cuiva drag.

În medicină

Lăcrămioarele sunt toxice pentru ființa umană, provocând vărsături și diaree. Cu toate acestea, extrase din această plantă pot fi utilizate în scopuri medicale. De exemplu, pentru a contracara efectele gazului toxic în primul război mondial, ca tonic al inimii sau diuretic.

Orice autoterapie este contraindicată, planta fiind extrem de toxică!

Dar putem învăța în schimb să preparăm esențe florale.

 

Esenţele florale create de Edward Bach (1886-1936) sunt preparate foarte diluate din florile şi inflorescenţele a 38 de plante diferite. Reprezintă o metodă de a reechilibra emoţiile negative, deseori cauza unei suferinţe psihice majore şi a apariţiei tulburărilor la nivel somatic. Nu sunt medicamente, ci remedii energetice blânde, fără contraindicaţii, capabile să elimine blocajele emoţionale şi să elibereze potenţialul de autovindecare pe care îl avem cu toţii.

Pentru detalii, click pe poză!

 

În final, să ne bucurăm de parfumul și delicatețea pe care ni le oferă Lăcrămioara, însoțindu-ne de o sensibilă poezie:

Lăcrămioare– Vasile Alexandri
  Multe flori lucesc în lume,
Multe flori mirositoare!
Dar ca voi, mici lăcrămioare,
N-are-n lume nici o floare
Miros dulce, dulce nume!
  Voi sunteţi lacrimi de îngeri
Pe pământ din cer picate,
Când prin stele legănate
A lor suflete curate
Zbor vărsând duioase plângeri.
  Sunteţi fragede şi albe
Ca iubita vieţii mele!
Cu voi, scumpe strugurele,
Albe mărgăritărele,
Primavara-şi face salbe.
  Dar deodată vântul rece
Fără vreme vă coseşte!
Astfel soarta crunt răpeşte
Tot ce-n lume ne zâmbeşte…
Floarea piere, viaţa trece!

Alte flori:

Toporașii

Ghiocelul

Zambila

Laleaua

Narcisa

Articolul precedentTeama de căsătorie
Articolul următorMuzica ne motivează să facem mișcare

3 COMENTARII

  1. Ce minunata este aceasta planta, Lacramioara! Originara din Japonia, aduce cu ea o poveste romantica si plina de semnificatii in Franta si in alte parti ale lumii. Este uimitor cum un gest atat de simplu ca daruirea unei flori poate aduce noroc si poate fi un simbol al dragostei si al puritatii.

  2. Ador frumusetea si delicatetea Lacramioarelor. Cunoscandu-le istoria si legendele legate de aceste flori, imi provoaca emotii puternice sa vad cum ele pot simboliza atat de multe lucruri diferite pentru oameni din diferite culturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.