Laleaua este una dintre cele mai apreciate flori pentru a fi oferită. Pe de o parte pentru că lalelele sunt frumoase și ușor de recunoscut, iar pe de altă parte sunt destul de rezistente și divers colorate. Mai ales că ele apar la începutul primăverii, după multe luni de alb-gri ale iernii.
Lalelele provin din Asia Centrală și au devenit foarte populare în Turcia. De fapt, numele lor vine din cuvântul turcesc “tulipa”, care înseamnă turban. Și, deși arată ca un turban colorat, motivul pentru care folosim acest nume provine dintr-o confuzie.
Se spune că un ambasador european care vizita Turcia, a întrebat despre numele florii care împodobea turbanul unui bărbat. În mod greșit, gândindu-se că ambasadorul s-a referit la obiectul de îmbrăcăminte, i s-a răspuns “Tulipa”, iar cu acest nume ambasadorul s-a referit mai departe la frumoasele flori pe care le-a văzut în călătorie.
În timpul secolului al XVI-lea, tot turcii au început Sărbătoarea Lalelelor, pe nopți de lună plină, laleaua fiind un simbol clar al dragostei.
Lalelele au devenit vestite în Europa, când Clusius, unul dintre cel mai reputaţi botanişti şi horticultori din Europa, a devenit profesor la prestigioasa Universitate din Leiden. Aici, el a înfiinţat o grădină botanică. Printre atracţii se număra şi colecţia sa de lalele. Bulbii fuseseră procuraţi din Turcia.
Astăzi în Olanda este deschisă turiștilor Grădina Keukenhof.
Poate fi vizitată de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai. Întinsă pe 32 de hectare și folosind în compoziții peste 7 milioane de flori cu bulbi. Lalelele sunt atracția principală.
În limbajul florilor, semnificația lalelelor este extinsă. Ele sunt apreciate în funcție de culoarea lor sau de simbolismul istoric.
Laleaua roșie
Culoarea roșie este de obicei asociată direct cu iubirea pasională. În cazul lalelelor, avem o legendă turcă ce dă o semnificație aparte acestei flori, atunci când este colorată în roșu.
Este legenda iubirii dintre Farhad și Șirin. Există câteva variante ale acestei povești. Conform uneia, Farhad era prinț. Era îndrăgostit de o frumoasă fată numită Șirin. Din păcate, Șirin este ucisă. De disperare, Farhad ia un cal și aleargă spre câmpie unde se sinucide cu sabia. Când trupul sângerând pe cal a scăldat complet câmpia, din fiecare picătură a apărut o frumoasă lalea roșie, pentru a consacra dragostea lor veșnică.
Astfel, simbolul lalelei roșii din această poveste exprimă frumusețea incomparabilă, devotamentul, doliul și dragostea veșnică.
Laleaua roz
Laleaua roz este de obicei cea mai frumoasă și delicată. Semnificația ei în limbajul florilor este aceea a iubirii necondiționate sau familiare. Exprimă dragostea frățească, paternă și maternă.
Prin urmare, este un dar foarte comun pentru mame, surori sau fiice.
Laleaua roz este ideală pentru decorarea camerelor într-o casă, inducând armonie locuitorilor săi.
Este, de asemenea, un simbol al feminității, virtuții și onestității. Înseamnă atașament sincer sau prietenos.
Laleaua galbenă
Laleaua galbenă înseamnă bucurie și fericire. Este oferită femeilor cu intenția de a le face să zâmbească. Indică umor, armonie si distractie.
Această semnificație se datorează unei legende foarte vechi. Se spune că pe câmpurile unui oraș îndepărtat au crescut boboci de lalele. Dar oricât de mult le-au îngrijit locuitori, bobocii nu au înflorit. Au venit să le cânte, să se roage pentru ele, le-au oferit cele mai incredibile ofrande, dar lalelele nu a înflorit niciodată. Astfel, populația le-a dat uitării …
Într-o zi, un copil vesel s-a pierdut pe câmp. El a găsit bobocii spre care a zâmbit. Instant, ei au înflorit fermecați de strălucirea zâmbetului său, asemănător cu soarele însuși.
Acesta este modul în care laleaua galbenă dobândește sensul de iubire de primăvară, căldură și nevinovăție plină de bucurie.
Deși este o legendă frumoasă, în epoca victoriană lalele galbene aveau un înțeles foarte diferit.
Dacă un bărbat primea o lalea galbenă după ce își declara dragostea pentru o tânără, acest gest indica un răspuns de respingere.
Laleaua mov
Laleaua mov a devenit parte din comoara familiilor regale din Europa. De aceea, de obicei, simbolizează opulență, eleganță și bogăție.
În Ucraina, pe de altă parte, simbolizează sosirea Paștelui și renașterea. Ea însoțește ca ofrandă în timpul postului.
În general, lalelele mov sunt o reprezentare a succesului comercial și norocului. Prin urmare, acestea sunt de obicei folosite pentru decorarea birourilor și magazinelor.
Laleaua albă
Semnificația ei este legată de absența energiilor neîngrădite sau negative. Într-o lalea albă există doar loc pentru puritate, inocență, adevăr și iertare.
Mai demult, o lalea albă era oferită unei alte persoane ca simbol al respectului. Era însoțită de scrisori de scuză sau mărturisiri sincere.
În prezent, lalelele albe simbolizează maiestate, eleganță sau căsătorie.
Sunt binevenite în buchetul unei mirese sau în decorarea unei nunți sau a unei petreceri aniversare.
Laleaua portocalie
Lalelele portocalii înseamnă unire, prietenie sau conexiune favorabilă între două persoane.
Ele pot fi oferite drept cadou unui cuplu, prietenei sau partenerei de afaceri, deoarece se asociază cu bunele relații personale.
În trecut, bărbații ofereau o lalea portocalie în secret, pentru ca iubita să nu uite promisiunea de iubire și pentru a fi puternici în fața obstacolelor care le împiedica uniunea.
Laleaua albastră
Deși este o culoare artificială, laleaua albastră este foarte populară pentru originalitatea ei, în nuante delicate de pastel sau tonuri mai intense.
În general, i se atribuie sensul de loialitate, încredere și virtute.
Lalelele albastre sunt oferite oamenilor onorabili. Este un dar adecvat pentru mame, surori mai mari sau soții respectabile.
„O lalea nu încearcă să impresioneze pe nimeni. Nu se luptă să fie diferită de trandafir. Nu trebuie s-o facă. Ea este diferită. Iar în grădină există un loc pentru fiecare floare.” – Marianne Williamson (n.1952) autor și lector spiritual
Alte flori: