Sinuozitățile vieții m-au făcut să mă aflu pentru 10 zile la Paris, cazată într-un hotel care avea alături o cafenea. Fiind dependentă de aroma unei cafele fierbinți de la primul oftat al dimineții, normal, am profitat de această apropiere. Intrând, am realizat că era mai mult decât o cafenea, era o cafeotecă.
Părea o cafenea banală. Pe vitrină, e scris mărunt de mână, ceva neînțeles pentru mine: „Degustări și Formare”. Nu știam la ce să mă aștept. Însă, după ce am trecut pragul, aromele dulci amare ale inconfundabilei licori, m-au magnetizat instantaneu. Mai multe saloane diferit decorate: unul cu un pian, în care am aflat apoi că seara se susțin acolo concerte; altul cu arbori de cafea în ghivece; dar în cel mai interesant, un perete căptușit cu zeci de sertare conținând stocuri de boabe de cafea neprăjite din întreaga lume. Mi s-a spus că dețin 1000 de mostre. Aceasta era cafeoteca.
Într-un astfel de decor am aflat cuvinte noi: cafeoteca fiind un fel de bibliotecă cu mostre de cafea; cafeologia fiind știința care studiază cafeaua; patroana este expert-cafolog; iar ei predau un curs de cafetieri profesioniști. M-am înscris la modulul de noțiuni generale, care a durat 2 ore pe zi, timp de 5 zile.
Nu am ajuns cafetier cu diplomă, dar am aflat multe informații prețioase despre tipurile de cafea, despre cum se recunoaște o cafea de calitate, am participat la un curs practic de prăjire și măcinare, dar am învățat și despre utilizarea și manipularea unui espressor. M-am convins că aparatul este cel puțin la fel de important pe cât este cafeaua.
O să vă împărtășesc cu plăcere cele mai importante notițe pe care le-am cules:
Criteriile după care îți alegi un espressor
- Mai întâi, trebuie să definești pentru care tipuri de băuturi dorești să îl folosești: espresso, ristretto, cafea americană, cappuccino, latte macchiato…
- Cât de des faci cafea și în ce cantitate;
- Aparatul să fie ușor de utilizat, de curățat și cu setări precise;
- Ce mărime trebuie să aibă aparatul pentru a avea loc în bucătărie;
- Dacă dorești să îl echipezi cu filtre profesionale;
- Ce buget îți permiți să aloci acestei investiții.
La ce să acorzi atenție când alegi aparatul
Pompa de apă -este responsabilă pentru distribuirea apei peste cafea, la presiunea corespunzătoare (9 bari), un proces esențial pentru a extrage aroma maximă. Atenție, avem nevoie doar de 9 bari pentru a pregăti un espresso, dar producătorii folosesc pompe vibratoare. Aceste pompe trebuie să genereze o presiune mai mare pentru a asigura cei 9 bari în suportul filtrului.
1 sau 2 cești? – Acordă atenție acestui criteriu, deoarece nu toate aparatele de cafea espresso pot umple simultan 2 cești.
Înălțimea ceștii – Asigură-te că suportul pentru cană este reglabil, astfel încât să poți utiliza orice model de ceașcă.
Întreținere și curățare – Majoritatea aparatelor oferă clătire automată a circuitului de cafea, la oprirea programului și asta te va scuti de o muncă anevoioasă. Detartrarea ghidată regulată, prelungește durata de viață a aparatului. Funcţia HygieSteam (abur igienic) va curăţa cu abur întregul circuit de lapte.
Simplitatea utilizării – Unitatea internă să fie ușor de detașat pentru o curățare mai ușoară. Concentrația cafelei și a laptelui să fie reglabilă. Apa trebuie să atingă temperatura minimă de 90°, iar în momentul extracției să fie de 93°.
Opțiunea Thermobloc – Accelerează timpul de încălzire a apei. Dacă ești grăbit(ă) dimineața, acestă optiune este foarte importantă.
Dacă suportă filtru de apă AquaClean – El va feri aparatul de depuneri de calcar și va asigura un gust mai bun cafelei. Se asigură un număr specificat de cești de cafea pentru care nu este necesară detartrarea.
Tipul de cafea folosită– doar boabe sau și cafea măcinată – este important să știm ce fel de cafea avem în vedere să folosim. Râșnița de cafea de calitate este cea din material ceramic, iar producătorul specifică minimul de cești care este estimat a fi măcinate la parametrii optimi.
Cum se recunoaște un espresso bine preparat
- Un espresso perfect poate fi recunoscut după stratul său de spumă sau cremă. Aceasta din urmă trebuie să fie suficient de fermă pentru a suporta câteva secunde greutatea unei lingurițe de zahăr.
- Spuma trebuie să persiste pentru cel puțin câteva minute înainte de a dispărea. Crema trebuie să aibă o densitate uniformă, grosimea optimă a acesteia fiind între 3 si 5 mm.
- Pentru a ajunge la aceste performanțe trebuie să înveți să reglezi defectele din finețea măcinării, a rației de preparare și a temperaturii apei.
Întoarsă acasă cu entuziasm și stăpână pe cunoștințele acumulate, am hotărât să îmi achiziționez un espressor și să pun în aplicare cunoștințele acumulate la Cafeotecă.
Acum chiar mi s-a facut pofta de o cafea buna!…