Mănânci pentru a ascunde ceea ce simți?

Mănânci pentru a ascunde ceea ce simți

Există momente când mănânci pentru a ascunde ceea ce simți? Sentimentele care nu sunt plăcute, provoacă pe termen lung o problemă.

Relația dintre creier și stomac este atât de apropiată încât chiar și iubirea se simte prin așa-zișii “fluturi” în stomac. Cu toate acestea, nu tot ce zboară se mânâncă.

Din acest motiv, prezentăm următoarele semnale care vă pot indica faptul că mâncați pentru a vă ascunde emoțiile:

 • Foamea emoțională începe brusc. Total opus, foamea fizică apare treptat.
 • Când mănânci pentru a atenua un sentiment, nu contează dacă stomacul este plin sau gol, vrei doar să mănânci. În acest caz, ai tendința de a alege un anumit aliment, deoarece nu îți mai place nici un fel de mâncare; o situație contrară se întâmplă când se datorează foamei fizice.
 • Este nevoie de o satisfacție imediată. În special este vorba despre un aliment nesănătos.
 • Nu contează dacă ai stomacul plin. Simți nevoia de a continua să mănânci, indiferent dacă asta va provoaca disconfort (durere sau inflamare).
 • Se nasc noi emoții. După excesul de hrană există un sentiment de vinovăție.
 • Pare că ai un grad de control. Cu fiecare mușcătură crezi că situația începe să se calmeze și te simți mai încrezător în legătură cu ceea ce se va întâmpla.

Sfaturi pentru a evita să mănânci pentru a ascunde ceea ce simți:

 • Dedică 20 de minute unei activități care te relaxează: joacă-te cu copiii, întinde-te puțin, fă un duș fierbinte, îngrijește florile. Dintr-o dată, îți vei da seama că pofta ta a dispărut.
 • Evită să mănânci singur. S-a constatat că cei care mănâncă singuri în bucătărie consumă cu 30% mai multă mâncare.
 • Fă o poză la ceea ce vei mânca. Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au cerut unor 43 de persoane să facă o poză a ceea ce urmau să mănânce. Acest gest simplu a fost suficient pentru ca ei să își reducă porțiile.
 • Mănâncă numai la masă. Mai multe studii arată că atunci când mănânci pe canapea, la birou, în mașină sau în picioare lângă chiuvetă, creierul nu înțelege că ai mâncat o masă. Acest lucru îți poate da un apetit excesiv mai târziu. Chiar și atunci când mănânci o gustare simplă, fă-ți timp să o pui pe o farfurie și stai la masă.
O dietă echilibrată influențează nu doar de bunăstarea ta fizică, ci și pe cea emoțională.

Cum mănânci? Ce mănânci? Întrebări pe care sigur ți le-ai pus. Poate bănuiai că, atunci când ceva nu era în ordine, avea legătură nu numai cu ce ai mâncat, dar și cu starea ta de spirit.

Michele Gillain în cartea sa Gastronomie şi plăcere, s-a gândit să explice, într-un limbaj accesibil și presărat cu numeroase meniuri și rețete îmbietoare, semnificațiile multiple ale hranei.

Partea cea mai interesanta abia acum vine: autorul stabilește o legătură între simbolistica alimentelor și aceea a trupului. El ne prezintă și câteva secrete esențiale pentru starea noastră de bine: cum recunoaștem semnele de sațietate sau ce ecou are hrana în celelalte domenii ale vieții.

Dezordinile alimentare precum bulimia, anorexia, ortorexia sunt strâns legate de emoțiile personale. Iar corpul este privit ca portavocea durerii intime. Reconectarea la propria putere interioară duce la găsirea armoniei. Concluzia autorului specialist în terapie gestaltistă este următoarea: Îndrăznește să-ți ocupi locul și să-ți savurezi viața!

Sau arde caloriile într-un mod distractiv.

Articolul precedentLegenda Golemului
Articolul următorSă-i spui că l-ai înșelat ?

9 COMENTARII

 1. Recunosc că și eu mai mănânc ‘în plus’. Dar o fac pentru a-mi satisface o plăcere imediată. Pentru a mă recompensa. Deși poate nici asta nu e un obicei sănătos.

 2. Intr-adevar, reconectarea la propria putere interioara duce la gasirea armoniei. Interesant si util articolul tau. Si uite asa, nu doar ca am aflat lucruri interesante dar… am auzit pentru prima oara de ortorexie. Nu stiam ca exista asa ceva 🙂

  • Pentru cei care nu au mai auzit despre ea, Ortorexia este preocuparea excesivă cu evitarea mâncărurilor considerate nesănătoase. Mie mi se pare o tendinta tot mai raspandita.

 3. Eu am o problema cu mancarea, pot sa mananc doar cand sunt linistita, altfel imi este rau. La nervii ma infund in ciocolata🙊

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.