Mandala, beneficii și semnificații

Mandala

Mandala este o diagramă circulară ce păstrează cu rigoare o anumită simetrie, concentrându-se cu toată forța asupra unui centru și având ca structură tipică împărțirea suprafeței în patru segmente egale.

Mandala constituie un simbol și totodată un ritual, cu originea în hinduism și budism, reprezentând Universul.

Conform Wikipedia, “introducerea mandalei în gândirea occidentală se datorează lui Carl Gustav Jung, psihanalistul. În cursul explorărilor sale cu privire la legătura dintre inconștient și artă, Jung a observat motivul cercului apărând în mod spontan. Desenele cu reprezentări ale unor cercuri reflectau starea sa interioară din acele momente. Pentru că era familiarizat cu scrierile filosofice din India, a adoptat termenul de “mandala”, descriind astfel desenele cu reprezentări ale unor cercuri, pe care el și pacienții lui le realizau.

Jung era convins că pictarea mandalelor personale îl face pe individ să acționeze asupra personalității. El mai afirma că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de reverență față de viață. Când privim o mandala, ea ne armonizează forul interior, ne aduce liniște și pace, ne pune în echilibru, stimulează în noi idei creatoare, capabile să se orienteze spre un țel constructiv.”

Beneficiile realizării de mandale

Atingerea echilibrului. Realizarea unei mandale aduce bunăstare fizică și psihică. Indiferent dacă este desenată spontan sau pe șablon, rezultatul este același: echilibrul și pacea interioară. Pauza oferită de o sesiune de colorat este binevenită pentru cei care au o viață excesiv de agitată sau care trec prin episoade complicate.

Îți faci timp pentru tine. Scopul realizării unei mandale este mai presus de toate să te regăsești cu tine însuți, să uiți tumultul de afară. Prin desenarea sau colorarea uneia, te concentrezi asupra elementelor esențiale. Nu este vorba de a fi un designer cu experiență. Scopul este să te simți bine, să-ți dai drumul și să te relaxezi.

Te concentrezi asupra sentimentelor tale. Pentru terapeuți, mandala determină o persoană să se concentreze asupra sentimentelor sale, deoarece se concentrează pe desenul său, izolându-se într-o mica bulă. Această concentrare îl ajută să-și pună întrebări, iar procesul de desen îl ajută să găsească răspunsurile corecte.

În plus, culorile alese și temele către care este orientat ajută la calmarea stresului și a anxietății, practicând tăcerea.

Descătușarea creativității. Cei inițiați în mandala dezvoltă un impuls al creativității înmulțit de liniștea înconjurătoare. Alegerea culorilor nu este întâmplătoare. Instinctiv, cel care colorează o mandală alege nuanțe în conformitate cu sentimentele sale de moment. De asemenea, ele definesc temperamentul fiecăruia.

Mandala ca resursă terapeutică. Procesul de observare constă în alegerea unei mandale gata executată, așezată într-un loc confortabil. Apoi se execută exerciții de controlare a respirației, până la obținerea unei stări de bunăstare și relaxare prin observarea continuă a figurii, concentrând asupra ei toată atenția.

Numai treptat am înțeles ce este cu adevărat mandala: transformare-formare”. -Carl Jung

Semnificații

Mandalele facilitează conexiunea cu sinele nostru profund, promovând astfel conștiința de sine. Realizarea unei mandale este un exercițiu minunat de reflecție despre locul nostru în lume și relația pe care o avem cu ceilalți.

Aceste reprezentări artistice ne încurajează să ne conectăm cu forțele noastre cele mai profunde și cu universal, prin energiile care curg cu fiecare formă și culoare.

Toate elementele care alcătuiesc o mandală au o semnificație, prin formele realizate și culorile aplicate. Conform culturii estice, de mandalele sunt legate de energiile vieții. Fiecare culoare este asociată cu o chakră.

Culori:

Roșu– pasiune, senzualitate, forță, putere și agresivitate. Prima chakră.

Portocaliu– plăcere, glorie, vanitate, progres și energie. A doua chakră.

Galben-bucurie, voință și noutate. Chakra a treia.

Verde– speranță, autocontrol și natură. A patra chakră.

Albastru– liniște, seriozitate, respect și comunicare. A cincea chakră.

Violet– meditație, creativitate și oscilație. Chakra a șasea.

Alb– pace, armonie, bunătate, delicatețe și timiditate. Chakra a șaptea.

Negru– profunzime, mister, autoritate, demnitate, securitate, tristețe și mâhnire.

Forme:

Cerc– dinamism și conexiune cu cosmosul.

Cruce– inconștient și conștient, unirea cerului și a pământului.

Triunghi– transformare și vitalitate.

Pătrat– stabilitate și echilibru.

Labirint– căutarea centrului în sine.

Curgeți cu orice se întâmplă și eliberați-vă mintea. Rămâneți centrat acceptând orice faceți.” – Zhuang Zhou

Articolul precedentZiua Scrisului de Mână – 23 ianuarie
Articolul următorCulegi ceea ce semeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.