Mirosul mâncării îngrașă

Mirosul mâncării îngrașă

Dacă ați urmat o dietă sănătoasă și ați făcut mișcare în mod regulat, vă puteți întreba care este motivul pentru care aceste kilograme în plus nu dispar. Răspunsul poate avea legătură cu simțul mirosului. Incredibil, dar mirosul mâncării îngrașă!

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California, Statele Unite, care spun că mirosul de mâncare influențează direct creșterea în greutate.

 Această afirmație a venit după efectuarea unui studiu pe rozătoare, supuse unei diete bogate în grăsimi. S-a putut observa că șoarecii cu capacitate olfactivă diminuată și-au menținut greutatea. În acest timp, ce cei care se bucurau de un miros plăcut au câștigat masă corporală. Ei au ingerat aceeași cantitate de alimente.

Ce se întâmplă exact? Prin mirosul mâncării, simțul mirosului stimulează hipotalamusul și emite un semnal asupra metabolismului, stimulându-l pentru a stoca rezervele calorice, în loc să ardă calorii, ce zici de asta?

Mai mulți cercetători de la Universitatea din Portsmouth au descoperit ca indivizii cu grăsime corporală mai mare sunt mai sensibili la mirosul de mâncare, ceea ce ar putea duce la un apetit mai activ și, prin urmare, asta îi stimulează să mănânce mai mult.

În timpul experimentului s-a descoperit că, spre deosebire de convingerile populare, oamenii au avut o capacitate mai bună de a distinge mirosurile legate de alimente fiind sătui.

Asta ar putea fi legat de modul în care organismul detectează și respinge alimentele care nu mai sunt necesare pentru menținerea echilibrului energetic.

Cum ți se pare ipoteza că mirosul mâncării îngrașă? Simți că te îngrași chiar și numai mirosind? Sau lăsăm cercetătorii cu studiile lor și ascultăm:

Sfatul unui prieten bine intenționat: Învinge-ți poftele și nu căuta motive!

Sfaturile unui nutriționist

Toată lumea îți vorbește despre mâncare, oricine are o idee, o părere. În această avalanșă de informații, ajungi să te simți pierdut și dezorientat. Nu știi în cine să mai crezi și te întrebi speriat: „Eu ce să mai mănânc? Ce am voie, ce trebuie?“

Într-o lume plină de păreri și acuzații alimentare, eu vă invit la o altfel de abordare – o confesiune gurmandă care să vă redea pofta de viață și încrederea în mâncare. Haideți să scăpăm odată de teama că tot ce e bun îngrașă. Cât despre imoral și ilegal, nici nu se pune problema. A fi gurmand nu-i un păcat, ci o binecuvântare. Cine iubește mâncarea, iubește viața. Poftă bună… la citit!

dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist

Articolul precedentAlergarea cu greutăți
Articolul următorInvinge poftele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.