O călătorie perfectă, doar cu o pregătire completă

De ce să ai nevoie de pregătiri pentru a avea parte de o călătorie perfectă? Multora le plac ineditul, peripeția și suspansul. Ceva pregătit în detaliu e obositor și alungă doritul neprevăzut.

Nu cred că cineva se poate distra și relaxa rămânând în pană pe drumuri de munte, dormind neacoperiți într-o noapte răcoroasă, sau alte întâmplări devenite „hazlii” după mult timp, doar pentru că nu a avut maturitatea de a se îngriji de starea mașinii înainte de plecare. Dar chiar și atunci e bine să învățăm ceva din peripețiile astea, sigur nedorite.

Merge și așa este exclus, pentru că până la urmă mașina poate deveni o grămadă de fiare, dar viața mea și a copiilor mei, e mai presus de orice dorință de adrenalină.

În această perioadă ne pregătim să plecăm într-un circuit prin țară. Vă împărtășesc ce înseamnă pentru noi o pregătire completă a mașinii, înainte de a porni la drum lung. Sper să vă fie de ajutor.

Verificarea tehnică a mașinii

Direcție și suspensie – starea capetelor de bară, a pivoților și amortizoarelor;

Sistemul de frânare – discurile și plăcuțele;

Starea anvelopelor – uzura și presiunea;

Nivelul uleiului – la motor și direcție;

Alte lichide – de frână, pentru ștergătoarele de parbriz și de răcire;

Sistem de iluminare – funcționarea becurilor, iar farurile să fie curate și la înălțimea corectă;

Bateria – starea bornelor;

Filtrul de aer – siguranța nu depinde de el, dar dacă este murdar, consumul de carburant va crește.

Lucruri care nu trebuie să-ți lipsească

Obligatorii – Roată de rezervă, cric, cheie de roți, stingător de incendiu, vesta și triunghiurile reflectorizante, trusa medicală și actele mașinii cu toate taxele și asigurările la zi.

Pentru posibilele intervenții neprevăzute – becuri de rezervă, trusă minimă de scule, bandă adezivă, lanternă, briceag, pompă, șufă de remorcare, chit de pene.

Alte obiecte utile – chiar dacă ai cazarea și masa asigurate, plecând cu familia la drum lung, este bine să ai asupra ta, pentru orice eventualitate nedorită, un cort și o butelie de voiaj, dar și o rezervă minimă de medicamente de urgență. Și neapărat o hartă tipărită. Pentru că s-ar putea să ajungi în locuri în care GPS-ul să nu se conecteze.

Accesorii auto utile

Încărcător de telefon – necesitatea lui nu mai trebuie dovedită.

Cameră de filmare de bord – o recomand din cel puțin două motive: unul este pentru protecția personală, iar al doilea pentru a filma drumurile minunate pe care le urmezi.

Cutie de portbagaj – este un acccesoriu foarte necesar la drum lung, mai ales dacă ați luat toate lucrurile utile menționate mai sus, care vor ocupa (cu folos) mult spațiu în portbagajul din spate.

Cârlig de remorcare – chiar dacă nu ai de tractat o rulotă, poate să se întâmple să fie nevoie să tractezi un prieten sau chiar un necunoscut rămas în pană. Mai mult, un cârlig este util în cazul unei ciocniri, pentru că va funcționa ca protecție.

Scut motor – dacă traseul tău cuprinde porțiuni neasfaltate sau pietruite. Scutul protejează și mărește durata de viață a motorului. Sunt și variante care protejează bara din față, baia de ulei și cutia de viteză, dar și rezervorul, diferențialul și radiatorul. Recomand varianta lui metalică, pentru a evita fisurarea și desprinderea cu ușurință.

Veți crede că dacă aplicăm toate sfaturile de mai sus, suntem scutiți de surprize? Nicidecum. Cea mai hazlie peripeție a fost când ne-am trezit în pădure, undeva la poalele Făgărașului, doar cu carnea de mici și muștarul. Uitasem grătarul și pâinea. Am perpelit micii direct pe jar și am mâncat… cu râs și voie bună. Chiar și mașina a râs cu noi.

Cu o pregătire corespunzătoare înainte de plecare și o atitudine bună în timpul călătoriei, te asiguri nu doar că vei supraviețui, ci și că te poți bucura de ea cu toți cei apropiați. Peripețiile să fie doar întâmplări simpatice legate de locuri și oameni.

Voi mai aveți de adăugat acestei liste? Scrieți la comentarii, iar apoi, Haideți la drum, într-o călătorie perfectă!

Poate vrei să citești: Gestionarea eficientă a banilor

 

 

 

 

Articolul precedentZiua momentelor penibile – 18 martie
Articolul următorCasa mult visată, printr-o amenajare inspirată