Sursa foto: hereisjapan.net
Salutul japonez prin înclinare – Ojigi, este o parte esențială a culturii japoneze. Este un semn de respect acordat de persoana care se înclină persoanei în fața căreia o face. De asemenea, se folosește atunci când prezinți recunoștința sau scuzele.
Acest gest, este probabil caracteristica etichetei japoneze care este cea mai cunoscută în afara Japoniei. Înclinarea este considerată extrem de importantă în Japonia, atât de mult încât, copiii încep să învețe cum să se plece de la o vârstă fragedă.
Aplecările corecte sunt executate cu spatele drept, fiind important ca panta spatelui și spatele capului să formeze o linie dreaptă. Bărbații se vor înclina cu mâinile lipite pe părțile laterale ale corpului lor, iar femeile se vor pleca cu mâinile împreunate sub abdomen, sprijinindu-le de picioare. Se privește spre pământ.
Înclinarea pornește din talie. În general, cu cât aplecarea este mai lungă și mai adâncă, cu atât emoția și respectul exprimate sunt mai puternice.
Eticheta care descrie aplecarea, inclusiv lungimea și adâncimea ei și răspunsul adecvat, este extrem de complexă. De exemplu, în cazul în care cealaltă persoană își menține aplecarea mai mult decât te aștepți (în general, aproximativ două sau trei secunde), este politicos să te pleci din nou, iar în schimb o să primești o altă aplecare. Acest lucru duce adesea la un schimb lung de aplecări progresiv mai ușoare.
În ce fel de situații folosim Ojigi
Ne plecăm pentru a exprima salutul, recunoștința, scuzele și respectul.
Cu toate acestea, aproape niciodată nu o folosim între prieteni și membrii familiei.
În situații non-business, “aplecarea” este folosită în principal față de bătrâni și superiori.
Există 2 poziții pentru a ne înclina: Ritsurei (aplecarea în picioare) și Zarei (aplecarea în ședere). Zarei este un gest când ești așezat pe tatami și nu foarte comun, așa că vom explica forma Ritsurei, în picioare.
Gradele de înclinare a corpului
- 15°- salut mai puțin formal, către apropiați;
- 30°- salutul oficial;
- 45°- când îți ceri scuze profunde sau manifești un respect deosebit față de acea persoană.
Atunci când se salută cu non-japonezi, mulți japonezi vor folosi strângerea de mână. Deoarece mulți non-japonezi sunt familiarizați cu salutul japonez prin înclinare, acest lucru duce adesea la un salut combinat de înclinare și strângere de mână, care poate fi destul de complicat de executat. Ojigi se face înainte sau după strângerile de mâini. În general, atunci când se înclină în imediata vecinătate, așa cum este necesar atunci când se combină aplecarea și strângerile de mâini, persoanele se întorc ușor într-o parte (de obicei, spre stânga) pentru a evita lovirea capetelor.
Tot legat de cultura japoneză puteți citi și Musafir în Japonia
La final, o recomandare pentru o carte de referință, considerată una dintre cele mai coerente și mai bine scrise introduceri în istoria și cultura japoneză:
Cultura japoneză de Paul Varley
Concisă, explicită, alertă, este un volum de referință în orice bibliografie privind Japonia.
Carte oferită de Humanitas în format PDF