Pranama – Atingerea picioarelor celor vârstnici

Pranama atingerea picioarelor

Pranama – atingerea picioarelor, este o formă de salut respectuos sau aplecare reverențială. Se face înaintea unei persoane profund respectate, de obicei bunicii, părinții, bătrâni, profesori sau o persoană spirituală. Acest obicei se găsește în cultura indiană.

Cei care nu știu prea multe despre cultura și tradiția indiană sunt foarte încurcați atunci când văd copiii atingând picioarele bătrânilor lor. Acesta este de fapt cel mai comun gest indian. Atingând picioarele cuiva, înseamnă că persoana care face pranama își arată respectul și subordonarea față de cel ale cărui picioare sunt atinse. Totuși, un aspect important legat legat de acest gest este acela că persoana ale cărei picioare sunt atinse este întotdeauna superioară în funcție de vârstă și de poziție.

Atingerea picioarelor bătrânilor este prima lecție de maniere și etichetă pe care toți copiii indieni o învață. Din moment ce indienii trăiesc în mod normal în familii lărgite, acest gest este realizat de fii și de nurori față de părinții și socrii lor. Copiii foarte mici ajungând să facă acest gest în mod spontan.

În cultura indiană există anumite ocazii când se așteaptă ca o persoană să facă pranama – atingerea picioarelor bătrânilor săi. Acestea includ momentul dinaintea plecării sau la întoarcerea dintr-o călătorie, la nunți, ocazii religioase și festive etc. În trecut, era un obicei în India ca tinerii să atingă picioarele părinților dimineața și înainte de a merge la culcare. Există mulți care continuă să respecte această regulă.

Răspunsul

Când picioarele unui bătrân sunt atinse, el / ea, la rândul său, trebuie să atingă capul persoanei care face plecăciunea și să-l binecuvânteze pentru viață lungă, bogăție și înțelepciune.

Se spune că atunci când te înclini și cel mai mare îți atinge capul cu mâna în timp ce te binecuvântează, energia / înțelepciunea sa spirituală trece asupra ta.

Cultura indiană pune un accent deosebit pe statutul bătrânilor din societate. Bătrânii sunt respectați deoarece sunt considerați profesori care transmit cunoștințe din experiența lor neprețuită în societate.

Pranama este derivat din pra  și ānama ; pra ca prefix înseamnă “înainte, în față sau foarte mult”, în timp ce ānama înseamnă “îndoire sau înclinare”.

Dacă vrei să citești mai multe lucruri interesante despre zeii hinduși și riturile dedicate lor; sistemul castelor și abolirea „intangibilității” așa-numiților paria. Despre Guru – o adevarată instituție națională care poate lua nenumărate forme. India modernă, cu problemele sociale și crimele comise de fanatici; sfinții „profesioniști” – asceți, mistici, filosofi, pelerini… Toate se regăsesc în cartea India secretă de Paul Brunton. Ea ne oferă o incursiune captivantă în misterele și înțelepciunea Indiei.

Dacă te pasionează cultura indiană, citeste și Eticheta la masa indiană.

Articolul precedentCum devin visele realitate?
Articolul următorStrâns în nod