A mânca bine nu include niciodată restricționarea, ci combinarea. Cheia pentru o nutriție corectă este consumarea mai multor alimente diferite, dar fiecare în măsura corespunzătoare. De aceea, am hotărât: Primăvara aceasta mănânc BIO: Bogat, Ingenios, Original.
Un aliment sănătos este unul benefic pentru sănătatea pe care o oferă și menținerea unei greutăți stabile.
În mod popular, dieta este asociată în mod greșit cu practica de a restricționa aportul alimentar pentru a obține doar nutrienții și energia necesară și, astfel, a obține sau menține o anumită greutate corporală. O dietă este modelul pe care o persoană îl urmărește în consumul obișnuit de alimente.
Mâncarea sănătoasă vă umple corpul cu energie și nutrienți. Imaginează-ți celulele zâmbind și spunându-ți: „Mulțumesc!”. – Karen Salmansohn
Dieta corectă
Dieta corectă este una care îndeplinește următoarele caracteristici. Este:
Completă – Conținând toți nutrienții. Se recomandă includerea la fiecare masă a alimentelor din cele 3 grupuri (legume și fructe; cereale și tuberculi; leguminoase și alimente de origine animală).
Echilibrată– Substanțele nutritive păstrează proporțiile adecvate între ele.
Sigură – Consumul său regulat nu implică riscuri pentru sănătate, deoarece este lipsită de microorganisme patogene, toxine și contaminanți și este consumată cu moderație.
Cămara
Există o metodă foarte simplă pentru a menține o dietă echilibrată: să îți umpli cămara cu mâncare sănătoasă și versatilă. Dacă ai aceste alimente la îndemână în cămară, totul va fi mult mai ușor în prepararea mâncării.
Cele 10 alimente de bază ale cămării mele:
Uleiuri și oțeturi
Deoarece aduc multă aromă mâncărurilor, aceste ingrediente sunt esențiale.
Uleiul de palmier este potrivit pentru prăjit. Uleiul de măsline extra virgin este perfect pentru finisare pe lipie, paste sau ca dressing.
Oțetul balsamic dă un gust plăcut salatelor și marinatelor.
Ierburi, condimente și săruri
Cu ele mâncărurile împrumută o varietate de arome.
Busuioc, mărar, pătrunjel, cimbru și oregano, fiecare adaugă o notă aromatică la orice fel de mâncare de legume și paste. Eu folosesc des și tarhonul. Are o aromă incredibilă.
Piperul negru este esențial în orice bucătărie. Mai ales dacă e proaspăt măcinat.
Condimentele pentru dulciuri: scorțișoară, vanilie și nucșoară sunt condimente de bază în coacere și chiar în anumite preparate.
Paste
Produsul ideal pentru o mâncare rapidă și delicioasă, când ai timp scurt la dispoziție.
Spaghete, macaroane, cușcuș, paste farfalle sau penne, tăieței din faină sau orez.
Dacă vă preocupă glutenul, există produse fără gluten. Se gătesc la fel și au același gust ca pastele de grâu.
Făină și orez
Făina este esențială în produsele de patiserie și pentru a îngroșa sosuri sau budinci. Pentru intoleranța la gluten, se poate înlocui cu amidonul și făina de orez. Tot aici includ grișul și mălaiul.
Orezul brun sau alb poate fi gătit rapid, ca bază pentru preparate specifice.
Leguminoase
Linte, năut, fasole și mazăre. Sunt surse mari de proteine vegetale și foarte bogate în fibre.
Cartoful, alimentul nostru de bază. Poate fi o garnitură cu calorii scăzute.
Îndulcitori
Zahăr alb, brun și zahărul brut din trestie sunt folosite în toate felurile de mâncare, sosuri și prăjituri. De asemenea, el echilibrează gustul marinatelor. În multe cazuri, se poate înlocui zahărul cu tabletele de ștevie, siropuri sau miere. Eu am descoperit cu plăcere Roșcove Pudră BIO. Ne este doar un înlocuitor de cacao, dar are și beneficii pentru sănătate, greu de neglijat.
Sâmburi și semințe
Aceste adaosuri gustoase oferă mâncărurilor o textură interesantă.
Nuci, migdale, alune, arahide, fistic. Consumate ca atare sau se adaugă ca o notă crocantă la feluri de mâncare ca pilaful de orez sau iaurt și salate. La fel și semințele de dovleac, susan, in sau de floarea – soarelui.
Fructe uscate
Crude, deshidratate, compoturi. Sunt ideale ca gustare sau pentru a aroma un iaurt simplu. Pot acționa și ca îndulcitor în prăjituri sau adăugate în înghețată.
Legume conservate
Mazăre, fasole verde, porumb și ciuperci pot fi preparate du ușurință.
Măslinele sunt delicioase în salate verzi sau cu ton, adăugate în paste sau ca topping de pizza.
Ceapă și usturoi
Este aproape de neconceput ca o dietă sănătoasă să nu conțină această pereche, deoarece ambele sunt esențiale pentru a da un gust mâncării.
Dieta mea de primăvară BIO
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. – Astrid Alauda
În dieta mea voi mânca după regula clasică, de cinci ori pe zi. Trei mese principale: la ora 8, 13 și 19. Și două gustări, una la ora 11 și una la ora 16.
Primăvara aceasta mănânc BIO: Bogat, Ingenios, Original. Vă voi da un exemplu, cu 3 variante la fiecare masă, pentru a putea acoperi o lună mâncând divers, dar sănătos:
Micul dejun
Un pahar de lapte cu pâine prăjită unsă cu miere de Manuka. O clătită cu dulceață și un suc de portocale. Iaurt cu cereale și fructe confiate.
Gustarea de dimineață
Salată de fructe crude și uscate. O banană și câteva nuci. Pâine prăjită cu brânză proaspătă și miere.
Prânzul
Omletă de cartofi cu brânză rasă, salată de roșii și un kiwi. Mâncare de mazăre cu șuncă cubulețe și o plăcintă de mere. Orez cu ciuperci, salată de sfeclă roșie și o pară.
Gustarea de după amiază
Baton nutritiv cu arhide. Smoothie cu lapte, căpșuni și migdale. Iaurt cu semințe de chia și fructe de pădure.
Cina
Cușcuș cu legume și pește la cuptor. Supă cremă de linte roșie și omletă cu usturoi. Orez cu piept de pui la grătar și salată de fasole verde din conservă.
Cred că v-ați convins că dieta mea e Bogată, Ingenioasă și Originală. Este și BIO, cu produse certificate de la Dried Fruits.
Mâncarea sănătoasă este un mod de viață. De aceea primăvara aceasta mănânc BIO, pentru că este important să stabilim rutine simple, realiste și în cele din urmă viabile.
Sursa foto: DriedFruits.ro