Sport în fața calculatorului

Lucrând ore în șir la calculator îți obosești ochii, gâtul, creierul și îți anchilozezi articulațiile. Acesta este motivul pentru care trebuie să faci o pauză scurtă din când în când pentru a menaja corpul. Iată câteva exerciții ușoare de sport în fața calculatorului, pentru relaxare:

Gâtul

Întinde gâtul aplecând încet capul înainte și înapoi, apoi spre stânga și spre dreapta. Rotește apoi capul în ambele direcții.

Ochii

Privește de 5 ori în stânga și în dreapta, sus și jos și pe diagonală. Apoi rotește privirea în ambele părți. Încheie privind 30 de secunde spre vârful nasului.

Umerii

Relaxează umerii aducându-i în față și înapoi de 10 ori. Împinge pieptul înainte deschizând brațele larg, cu  încheieturile palmelor îndreptate spre exterior. Rotește umerii înainte și înapoi tot de 10 ori.

Încheietura mâinii și degetele

Pur și simplu rotește palma din încheietură de 10 ori în sensul acelor de ceasornic, apoi în sens invers acelor de ceasornic. Apoi strânge degetele formând pumnul, deschizându-le brusc și energic.

Picioare

Ridică degetele de la picioare și menține poziția câteva secunde, apoi strânge-le spre spate. Ridică degetele în “valuri” începând cu cele mici.

Mișcări pentru fese

Stai pe scaun cu coloana dreaptă, picioarele pe podea la 90 °. Ridică picioarele câțiva centimetri în timp ce contractezi fesele și centura abdominală. Ține-le la aceeași înălțime timp de 30 până la 45 de secunde. De asemenea, îți poți strânge fesele ca și cum te îndepărtezi de pe scaun. Cele două tipuri de exerciții trebuie repetate de 10 ori fiecare.

Exerciții pentru piept

Cu brațele pe cotierele scaunului, încearcă să strângi coatele spre corp timp de 30 de secunde.

Exerciții de respirație

Brațele relaxate și spatele drept. Inspirați pe nas, umflând coșul pieptului. Apoi expiră lent pe gură până la golirea completă. Repetă de 5 ori.

Postura ideală în fața calculatorului

În afară de sport în fața calculatorului ai nevoie și de o postură corespunzătoare. Obiceiul prost este să lucrezi cu laptopul oriunde: pe orice masă, pe pat sau uneori pe podea. Trebuie să scapi de acest obicei care duce la o postură proastă a spatelui și durere la acest nivel.

Cel mai bine este să ai o instalare adecvată cu mobilier și un scaun reglabil. Astfel, setarea înălțimii trebuie să permită să șezi la o înălțime cuprinsă între 45 și 55 cm.

Spătarul trebuie să fie suficient de confortabil, nici prea drept și nici prea jos pentru a-ți putea sprijini spatele fără să fii nevoit să faci eforturi. Cotul trebuie să formeze un unghi drept când te ocupi de tastatură, care va fi apoi așezată la nivelul superior al abdomenului. În cele din urmă, încearcă utilizarea unui suport pentru picioare.

În ceea ce privește câmpul vizual în fața ecranului, trebuie să poți derula cu privirea în sus și în jos fără a fi nevoie să înclini capul.

Vezi și: Antrenarea mușchilor feței

Recomandare de carte:

Vieți foarte reușite, o scriere inedită a legendarei J.K. Rowling, autoarea serie „Harry Potter“

Invitată să țină un discurs la festivitatea de absolvire a studenților de la Harvard, J.K. Rowling a transformat o formalitate scorțoasă într-o adevărată lecție de viață, făcându-și auditoriul – și acum, pe toți cititorii acestei cărți – să mediteze la ce înseamnă de fapt o viață reușită. Vorbind, din propriile sale experiențe, despre felul nebănuit în care un eșec te poate ajuta ca om și modul în care imaginația poate avea un efect miraculos asupra lumii, autoarea abordează marile întrebări ale vieții într-un mod simplu, clar, emoționant și plin de înțelepciune.

 

 

Articolul precedentMersul Nordic
Articolul următorZiua evitării cumpărăturilor – 24 noiembrie