Superstițiile din viața noastră

superstițiile

Când vorbim despre superstițiile din viața noastră, ne imaginăm că ele se bazează pe legende. Însă cele mai multe au la origine o formă de prudență pragmatică.

Superstițiile și originea lor

Potcoava

superstițiile

Unii cred că, pentru a aduce noroc și pentru a ține coșmarurile departe, trebuie să atârni o potcoavă deasupra ușii, cu capetele îndreptate în sus. Această convingere provine din faptul că o potcoavă de cal are șapte găuri, număr considerat a fi norocos. Fiind făcută din fier, se poate presupune că prin rezintența ei va opri spiritele rele care te pot bântui.

Bătutul în lemn

superstițiile

Bați în lemn sau pur și simplu o spui, după ce ai făcut o declarație. Se crede că expresia provine dintr-o credință străveche, când spiritele bune trăiau în copaci. Bătând în ceva din lemn, o persoană cheamă spiritele pentru protecție.

Pisica neagră

Pisica, un animal venerat la originile sale pentru capacitatea ei de a cădea mereu în picioare fără să se rănească vreodată. Frica de pisica neagră a apărut îin Evul Mediu, în Europa, mai ales în Anglia. Caracterul său independent, asociat cu suprapopularea din marile orașe, a contribuit la condamnarea sa. Iar când obsesia vrăjitoarelor a invadat Europa, multe femei au fost acuzate de practica magiei neagre, prin asociere cu pisicile pe care le adăposteau.

Oglinda spartă

superstițiile

Această superstiție este una dintre cele mai răspândite în lume. Cu toate acestea, originea sa este mai puțin surprinzătoare. Primele oglinzi ale egiptenilor, evreilor și grecilor din antichitate erau făcute din metal lustruit (cupru, bronz, argint sau aur). Din pricina asta, ele nu se puteau sparge. În jurul secolului al IV-lea î.e.n, au apărut primele oglinzi de sticlă. Ele au fost folosite de oracole pentru a citi viitorul, acoperindu-le cu un strat subțire de apă.

Această superstiție vine de la romani, care credeau că oglinzile fac mai mult decât să reflecte propria imagine. Ei credeau că oglinda capturează sufletul celui care s-a admirat în ea și că, dacă oglinda s-a spart, la fel și sufletul. Și din moment ce credeau că viața în sine este reînnoită la fiecare șapte ani, era necesar să se aștepte următorul ciclu, astfel încât bucățile sparte ale sufletului persoanei să fie reconstituite.

Unii au crezut că este posibil să se ferească de vrajă așteptând șapte ore înainte de a ridica bucățile oglinzii și de a le îngropa pe o noapte cu lună plină.

Vineri pe 13

superstițiile

Vineri, 13 a fost o sursă de superstiție încă din secolul al XIX-lea. Deși originea este învăluită în speculații, impactul este evident. Mulți oameni vor evita în mod intenționat să facă ceva semnificativ (cum ar fi întâlniri de afaceri, nunți etc.), datorită credinței că ziua este blestemată și este o sursă de rău.

Frica de vineri 13 se pare că provine din ziua de vineri 13 octombrie 1307, când regele Filip al IV-lea a ordonat ca Jacques de Molay- Mare Maestru al Cavalerilor Templieri și alți zeci de templieri francezi să fie arestați simultan.

Superstițios, până unde?

Probabil ești ca majoritatea oamenilor, care ocazional manifești o gândire sau un comportament superstițios, chiar fără a realiza că o faci. Dar gândește-te: Când a fost ultima dată când ai bătut în lemn sau ai evitat o pisică neagră?

În încercarea noastră de a înțelege superstițiile, să începem prin definirea lor. La urma urmei, nu toate ritualurile sau credințele sunt superstiții. Linia de divizare este dacă dai o altfel de semnificație ritualului.

Să luăm exemplul multor sportivi care fac diverse semne sau spun diferite formule înainte de începerea unei competiții. Nu e nimic rău să te motivezi și să te încurajezi într-un moment tensionat. Dar ca să dai ritualului puterea de a te controla, asta este o problemă.

De fapt dorința de mai mult control sau siguranță este forța din spatele majorității superstițiilor. Tindem să căutăm o regulă sau o explicație pentru ce se întâmplă. Iar uneori, crearea unei certitudini false este mai bună decât lipsa de certitudine.

Un sentiment de securitate și încredere este, probabil, cel mai mare beneficiu pe care îl primim emoțional din comportamentul superstițios.

Totuși cheia este să acorzi atenție propriei gândiri, mai ales dacă superstiția te face să te simți anxios, îți provoacă probleme de somn și epuizare. Dacă întâmpini astfel de simptome sau dacă ai un comportament ritualizat repetitiv, cere cu încredere ajutor profesionist.

Noi trimitem gânduri mai mult sau mai puțin intense tot timpul și culegem rezultatele unor astfel de gânduri. Nu numai că valurile noastre de gândire ne influențează și îi influențează pe alții, dar au o forță de atracție – atrag alte gânduri, lucruri, împrejurări, oameni sau “noroc”, în conformitate cu caracterul lor înalt. ~ William Walker Atkinson

Cărți despre acest subiect

 

Cartea gesturilor europene
Peter Collett

Un ghid la îndemâna oricărui globe-trotter, un îndreptar noncomformist și amuzant, ilustrat cu episoade inedite din experiența proprie autorului, de călător prin țările europene!

 

 

 

 

 

 

Dictionar de Superstiții. Mari personalități și Superstițiile lor – Pierre Cannavaggio

Nu servește la nimic să ne batem joc de încrederea prea mare în forțele obscure născute odată cu umanitatea. Superstițiile vor trăi cât timp vor exista oameni. Marii conducători, marii navigatori și chiar marii gânditori, toți au crezut în ele.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentTe rog să accepți scuzele mele!
Articolul următorFestivalul Zilei Somnului – 3 ianuarie

6 COMENTARII

  1. Fain articolul tău! Uite, eu nu sunt superstițioasă. Prefer să nu dau importanță la astfel de treburi…. N-am timp de ele. Dar le cam știu pe toate, ai mei în familie dau cu mâna în lemn, se ascund de pisica neagră, au potcoavă….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.