Sushi nu înseamnă “pește crud”. Este de fapt la un preparat din orez fermentat, servit cu diverse umpluturi și toppinguri, care poate include și pește crud.
Sushi a fost inventat inițial ca mijloc de conservare, când orezul fermentat a fost folosit pentru a păstra peștele peste an. Peștele sărat era înfășurat în orez pentru a-i păstra prospețimea. Apoi lăsat să fermenteze timp de câteva luni. În cele din urmă, se arunca orezul și se mânca doar carnea. Acest tip timpuriu de sushi a devenit o sursă importantă de proteine pentru japonezi.
În timpul perioadei Muromachi (1333-1573) namanare a fost cel mai popular tip de sushi. Namanare a fost în parte pește crud învelit în orez, consumat înainte de a-și schimba aroma. Acest nou mod de a consuma pește nu mai era o formă de conservare. Era mai degrabă un fel de mâncare nouă în bucătăria japoneză.
În timpul perioadei Edo, la începutul secolului al XVII-lea, Matsumoto Yoshiichi din Edo (acum Tokyo) începe să condimenteze orezul cu oțet de vin din orez. Acest lucru a permis ca mâncarea să fie consumată imediat. În loc să se aștepte cu lunile, cât ar dura în mod normal pregătirea sushi.
În timpurile moderne
La începutul secolului al XIX-lea, un bărbat numit Hanaya Yohei a conceput o schimbare majoră în producția și prezentarea sushi-ului. Nu a mai împachetat peștele în orez, ci a pus o bucată de pește proaspăt peste o bucată alungită de orez condimentată. Astăzi, numim acest stil nigiri sau edomae sushi (de la Edo). Este acum modalitatea obișnuită de a consuma acest preparat .
În acel moment, sushi a fost servit din standuri pe stradă și trebuia să fie o gustare dintr-o mușcătură, de mâncat pe fugă. Servit din stand, a devenit rapid popular. Acest stil de servire s-a răspândit rapid în toată Japonia. A ‘ajutat’ și cutremurul din Marele Kanto în 1923, deoarece mulți oameni și-au pierdut casele și afacerile și s-au mutat din Tokyo.
După cel de-al doilea război mondial, chioșcurile de sushi au fost închise și mutate în interior, în condiții mai bune din punct de vedere sanitar. Astfel, sushi s-a schimbat din fast food într-o adevărată experiență culinară.
Sushi s-a răspândit pe tot globul. Odată cu apariția promovării fructelor de mare, acest fel neobișnuit de servire a fost recunoscut ca o alternativă sănătoasă. A fost rapid adoptat de culturile occidentale mereu dornice de ceva nou. Iar istoria preparatului este încă departe de a se fi sfârșit.