Tăcerea, ca remediu la zgomotul de zi cu zi

tăcerea

În timpurile noastre viața a devenit sinonimă cu zgomotul. Fiecare activitate este zgomotoasă și epuizantă, nu doar fizic, ci și mental. Căutăm chiar zgomotul pentru a ne distrage atenția sau pentru a scăpa de plictiseală, de frustrările și presiunile vieții. Tăcem când suntem obosiți sau ne simțim asupriți și învinși de soartă și circumstanțe. Aceasta este tăcerea resemnării sau a retragerii, nu tăcerea pe care o prețuim cu adevărat sau pe care o considerăm revigorantă.

Orice tăcere forțată, pe care nu o apreciezi, este un fel de pedeapsă. De asemenea, cineva poate folosi tăcerea pentru a exprima dezaprobarea sau nemulțumirea. Când oamenii sunt supărați sau răniți, nu mai vorbesc cu cei despre care presupun că sunt responsabili pentru asta. Acestea sunt moduri negative de a folosi tăcerea pentru a se afirma sau pentru a-și exprima negativitatea.

Cu toate acestea, există modalități de a folosi tăcerea ca semn de stăpânire de sine, stăpânirea spațiului interior și un semnul distinctiv al înțelepciunii emoționale.

În starea de veghe simțurile se concentrează pe obiecte. În starea de vis, mintea se joacă cu “obiecte” virtuale; dar în somnul adânc intri în acel spațiu în care orice activitate încetează să mai existe și devii una cu tăcerea spațiului însuși. Acea liniște te revigorează și te revitalizează mai mult decât toate alimentele pe care le consume sau activitățile fizice pe care le faci. O astfel de tăcere trebuie să încercăm să cultivăm în stare de veche.

Și avem o listă de “tăceri” pe care le putem exersa consțient. Când practici tăcerea, experimentezi liniște, echilibru, o conștientizare sporită care își are sursa în inteligență. În tăcerea inimii vei vedea adevărul despre tine și despre lumea din jurul tău foarte diferit, vei cultiva discernământul, răbdarea și înțelegerea în a face față situațiilor. Și o poți face astfel:

Reducerea vorbirii

Vorbirea este modul în care cream prin reverberație cel mai mult zgomot. Dar atragem prin răspuns un alt zgomot, poate și mai intens. Primul pas este să știi când să vorbești și când să taci. Apoi să înveți să vorbești doar când și cât este necesar și mai ales să eviți folosirea de cuvinte și expresii abusive.

Reducerea emoțiilor

Concentrează-te pe eliminarea sentimentelor și emoțiilor negative, cum ar fi furia, lăcomia, frica sau invidia, care sunt deosebit de tulburătoare și învață să rămâi un observator rațional.

De fapt sursa acestor emoții negative ține de ego-ul tău. Este dorința ta de a fi și de a deveni. Prin urmare, trebuie să înveți să-ți ții impulsurile sub control.

Reducerea la tăcere a judecății critice

Te critici pe tine sau pe ceilalți pentru că vrei ca lucrurile să fie doar în felul tău. Poți începe această practică cu oamenii pe care de obicei îi critici, îi urăști sau nu-ți plac, ideile și situațiile pe care le promovează.

Reducerea la tăcere a gândurilor este poate cel mai dificil pas în atingerea tăcerii interioare complete. Până când mintea ta nu este complet tăcută și stabilizată, nu poți depăși frământările ei.

Însă practicarea tăcerii nu este atât de ușoară sau simplă pe cât pare vorbind despre ea. În viața de zi cu zi ești învățat să nu taci, ci să reacționezi la oameni și situații pentru a-ți proteja, urmări și promova interesele și a te proteja de nedreptate, neadevăr sau amenințări percepute.

În viața spirituală ești sfătuit să te predai zgomotului sau să te retragi din el pentru a intra în tăcerea profundă pentru a obține pacea și stabilitatea. Urmând calea de mijloc, ne putem inspira din ambele abordări și să folosim tăcerea în mod discret. Putem învăța să ne exprimăm eficient prin alegerea cuvintelor adecvate. Exersând tăcerea putem experimenta pacea și liniștea; putem obține un control mai mare asupra gândurilor, dorințelor și emoțiilor noastre.

Voi încheia cu un adevăr despre tăcere care merită reținut:

Tăcerea este mereu acolo în tine și în jurul tău, chiar și atunci când există zgomot. Practică tăcerea ca remediu la zgomotul de zi ci zi și te vei elibera!

Vezi și: Bucuria plăcerilor simple ale vieții

 

Articolul precedentToporașii (Viola odorata)
Articolul următorMersul pe jos desculț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.