Teama de căsătorie

Ați constatat că vă confruntați cu teama de căsătorie? Nu sunteți singurul. Există foarte mulți care nu îndrăznesc să spună „Da“ la întrebarea: „Te căsătorești cu mine?“.

Frica sau lipsa de interes pentru căsătorie poate fi cauzată de diverse motive. Dar pentru mulți, ideea simplă de a-și uni viața cu altcineva reprezintă un motiv de panică și de sudori reci.

În unele cazuri, teama de căsătorie este expresia unei fobii cunoscute sub numele de gamofobie, termen care derivă din „gamos”, care înseamnă căsătorie și „fobos”, care înseamnă fobie. Gamofobia este comună mai ales în rândul bărbaților.

Unele dintre cele mai comune motive

Amestecul de sentimente care apar în fața căsătoriei este de înțeles. Există o serie de incertitudini și așteptări cu privire la noul mod de viață, deși iubirea există în cuplu.

Dar a ajunge la un grad de nervozitate exagerată, până în punctul de a pierde persoana iubită, este deja ceva care trebuie depășit înainte de apariția daunelor.

În primul rând trebuie găsit motivul fricii. O anumită circumstanță internă trebuie să fie elementul generator.

Modele apropiate: a crescut într-o casă cu părinți separați sau absenți. Sau a auzit comentarii constante din partea prietenilor care au eșuat în căsătoria lor. Asta îl face să creadă că toate căsătoriile sunt ca aceste modele și nu dorește să le repete.

Experiențe trecute: când trăiești experiențe de cuplu anterioare conflictuale sau traumatice, este posibil să dezvolți o aversiune față de relațiile formale.

Insecurități: în general, cei cărora le este dificil să ia decizii – oricare ar fi acestea – au o stimă de sine scăzută. Nu își recunosc abilitățile și permit să fie dominați de nesiguranțe. De aceea, aceste tipuri de persoane fug sau evită responsabilități, cum ar fi căsătoria, o ofertă de muncă, proiecte de viață, ajutor financiar etc.

Unii oameni se tem să-și compromită viitorul într-o decizie luată azi.

Egoism: în căsătorie trebuie să renunți la propriile dorințe pentru a-l pune deoparte pe „Eu” și a construi un „Noi”. Este fără îndoială o lucrare delicată de negociere a soților, dar nu este de nerealizat.

Atașament la familia de origine: se poate întâmpla ca o relație de atașament cu părinții să facă mai complicată formarea noului cămin. De multe ori această presiune de a nu abandona părinții este exercitată inconștient. Sau pot exista factori dificili suplimentari, cum ar fi cazurile de boală, dificultăți materiale, care cresc obstacole în calea deciziei.

Cum depășim teama de căsătorie

Alege dintre oamenii din jurul tău o referință în căsătorie pe care o admiri și dorești ca a ta să fie așa. Aceste tipare pozitive servesc drept inspirație și exemplu pentru propria viață.

Vindecă mai întâi situațiile trecute pentru a începe o nouă etapă. Nimic nu poate fi generalizat, oamenii și circumstanțele sunt diferite.

Recuperează-ți respectul de sine! Consolidează-ți punctele și stabilește obiective. Evaluează îndeplinirea lor, indiferent de scop: un exercițiu de rutină, o dietă sănătoasă, a avea mai multă răbdare, etc. Important este să le îndeplinești.

În ceea ce privește egoismul, trebuie început prin a ceda în anumite circumstanțe. De exemplu, să fii de acord să desfășori o activitate pe care o dorește celălalt. Să urmărești un program de televiziune pe care celălalt vrea să îl privească în loc să mergi în camera alăturată să faci ceva ce-ți place doar ție.

Dacă părinții trăiesc în dificultăți, este important să continui să îi susții cu ceea ce este posibil. Dar, de asemenea, nu renunța la propriile proiecte de viață.

Cel care dezvoltă această teamă va trebui să înceapă un întreg proces de schimbare.

La fel ca majoritatea fobiilor, gamofobia, teama de căsătorie, poate fi tratată. Cel afectat trebuie să aibă pe cineva cu care să vorbească despre problemele sale și să cunoască avantajele și dezavantajele căsătoriei.

Cel mai indicat este să apeleze la un terapeut calificat.

Dacă ai această tulburare și te afli într-o relație de lungă durată, este important să discuți cu partenerul despre ea, deoarece poate deveni incontrolabilă dacă nu este tratată corect. Este important ca amândoi să înțelegeți situația și să vă ajutați să depășiți această teamă irațională.

În cele din urmă, discuția cu cuplul, exprimarea temerilor, planificarea vieții viitoare și creșterea împreună, poate fi mai eficientă, alături de o terapie calificată.

 

 

Daca va numarati printre cei care se intreaba „De ce nu mai merge relatia noastra? Si ce pot sa fac, ca s-o vindec?“, atunci cartea aceasta e pentru voi. In ea veti gasi descoperirile pe care psihologul John Gottman le-a facut, studiind peste 2000 de cupluri casatorite, de-a lungul a 20 de ani de cercetari.

 

Articolul precedentCe bărbat doresc femeile
Articolul următorLăcrămioara – Convallaria Majalis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.