Toporașii (Viola odorata)

Înflorind la umbră, gingași, parfumați și modești, toporașii ne stârnesc primii fiori ai primăverii. E greu de spus ce te atrage la ei mai mult, parfumul sau aspectul fragil.

În lume există aproximativ 500 de specii cunoscute de toporași, dintre care majoritatea cresc în America de Sud, în Anzi. Aproape 100 de specii cresc în Europa.

Petalele lor sunt comestibile, făcând parte din feluri de mâncare delicioase. De asemenea, au proprietăți medicinale, infuzia lor funcționând ca analgezic, sedativ, digestiv și expectorant, dar și în afecțiuni ale pielii.

Simbolism

În ezoterism și vise, pot însemna o dorință sau premoniție a unei căsnicii.

În buchetul oferit, simbolizează simplitatea, inocența, sinceritatea, loialitatea și devotamentul.

Legende

Romanii au fost primii care au folosit florile lor pentru a decora morminte. Simbolizau sângele vărsat de soldați pe câmpurile de luptă. De aceea astăzi unii îi consideră flori funerare.

Tot ei foloseau aceste flori pentru a face vin și a decora mesele de banchet, crezând că florile ar împiedica beția.

În vremurile medievale, toporașii erau folosiți în poțiuni și ritualuri magice.

În Grecia antică a devenit simbolul Atenei. dramaturgul Aristophanes a făcut referire la Atena ca “Orașul încoronat în Violet”, deoarece numele lui Ion, legendarul fondator al Atenei. încoronat acolo, este simonim cu “ion”, cuvântul grecesc pentru violet. Conform legendei, Ion conducând poporul său spre Attica, a fost primit de nimfe, care i-au dat toporași ca semn al intențiilor lor bune. Astfel, au devenit emblema orașului și nici o casă, altar sau nuntă atenienă nu era completă fără ei.

Iamus era fiul lui Apollo și al nimfei Evadne. El a fost abandonat de mamă la naștere. Ea l-a lăsat într-un loc sălbatic pe un pat de flori de toporași, unde a fost hrănit de albine. În cele din urmă, el a fost descoperit de păstorii care treceau pe acolo, cei care i-au numit Iamus, după patul violet.

Mitul roman spune o poveste diferită. Despre minunatele fecioare din antichitate care au devenit victimele mâniei lui Venus, când Cupidon le-a considerat mai frumoase decât ea. În gelozia ei, Venus a bătut fecioarele până s-au albăstrit și astfel s-au transformat în violete.

toporași

Plantați-vă propria grădină și decorați-vă sufletul, în loc să așteptați pe cineva să vă aducă flori.

 Jorge Luis Borges (1899-1986) Scriitor argentinian

Și o carte pe măsură:

Vitamina N (de la Natură). 500 de căi pentru a îmbunătăţi sănătatea şi fericirea familiei tale – Richard Louv

 

Autorul a fost printre primii care a atras atenţia asupra fenomenului de îndepărtare a copiilor de lumea naturii, creând termenul-metaforă „deficit de natură”. Tot el a subliniat beneficiile pe care le aduce conectarea puternică la natură: de la creşterea agerimii mentale şi a creativităţii, până la reducerea obezităţii şi a depresiei; de la promovarea sănătăţii şi a stării de bine, până la simpla bucurie de a petrece timp în natură.

 

Alte flori:

Lăcrămioara

Ghiocelul

Zambila

Laleaua

Narcisa

Articolul precedentMuzica ne motivează să facem mișcare
Articolul următorTăcerea, ca remediu la zgomotul de zi cu zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.