O casă pe pământ, cred că este un vis scump pentru mulți dintre noi. Scump la propriu și la figurat. Dar, orice vis se poate împlini dacă ai oamenii potriviți lângă tine.
Tenacitatea nostră și forța întâmplărilor au făcut să putem cumpăra o casă bătrânească în apropiere de orașul Agnita, într-o zonă liniștită și relativ izolată, dacă ținem seama de faptul că nu este direct legată de o șosea națională.
Casa a necesitat mari transformări. Iar pentru că aveam nevoie și de un loc unde să locuim pe parcursul lucrărilor, planul casei permițând asta, am separat lucrarea în două părți – o parte a clădirii a fost renovată de la temelie, acolo locuind acum. Iar în această primăvară am ridicat o aripă de construcție complet nouă.
Casa tradițională
Prima temelie a casei a fost pusă în 1864. De unde știm? Anul era încrustat în grinzile de susținere. Și le-am găsit în bună formă. Astfel, am putut străbate o întreagă istorie a construcției. Am descoperit cărămizile turnate manual și mortarul cu var și nisip care încă le mai leagă, în zidul de 55 cm grosime. Fundația clădită din pietre mari de râu, coborâtă la adâncimea optimă, chiar și pentru rigorile de rezistență ale construcțiilor moderne de azi. Asta a făcut ca să luăm decizia de a păstra structura la roșu, bineînțeles, după consultarea unui inginer constructor.
Scenarista din mine a încercat să își închipuie cum se desfășurau pe atunci lucrările. Turnai cărămizile sau le cumpărai de la un artizan, procurai stejarii pentru grinzi, aduceai cu căruța piatra de la rău, dar și nisipul. Când totul era în curtea casei, dădeai veste în sat și toate familiile participau ajutându-te la ridicat. Fără plată, pentru că și ție îți venea timpul vreodată, dacă nu a fost deja.
Ei, ajutorul acesta necondiționat a dispărut cu desăvârșire. Dar avantajul este că au apărut materiale de construcții performante, sofisticate, fiabile. Ridici cu ușurință un perete într-o zi, doar doi inși.
Dar cum faci cu procurarea materialelor? Când șantierul este într-un sat departe de orice mare magazin specializat, căutarea de oferte online este singura soluție. Am devenit expertă în căutări. Am început să condensez, să cumpăr cât mai mut cu un singur transport, pentru a face economie. Avantajul este că am un spațiu de depozitare generos. Dar tot a fost greu să găsești toate materialele la prețuri avantajoase la un singur furnizor.
Apoi, dintr-un articol de pe site-ul Adevărul, am aflat despre Casa de Comenzi Vindem Ieftin și conceptul lor.
Vindem ieftin
Asta spune toată lumea. Că faci comanda online și îți sunt aduse produsele acasă, este deja obișnuit. Dar că prețurile la ei sunt mai mici decât la depozitele de materiale de construcții din marile orașe, asta chiar m-a făcut curioasă. Iar explicație e simplă și logică – vin direct de la producător/importator fără să mai treacă prin curtea depozitelor, lucru care ar genera cheltuieli de manipulare și transport.
De acest aspect m-am convins atunci când am cumpărat online pe pe site-ul unui cunoscut lanț de magazine: prețul online este mai mare decât cel practicat în magazin, chiar dacă plătești separat transportul. Și e corect economic, doar că lumea trebuie să cunoască asta, pentru că e vorba de cheltuieli în plus, cu ambalarea, manipularea și ce va mai fi.
Am vizualizat cataloagele cu produse. Găsești absolut orice categorie care se încadrează în tot ce e legat de casă și curte.
După aceea, am urmărit recenziile. Întotdeauna mă ghidez după ce spun cei care au apelat la serviciile sau produsele din ofertă. Nu sunt doar vorbe, sunt multe filmări de la preluarea mărfii la domiciliul clientului.
Comanda
Cu construcția sunt în faza de finisare exterioară. Așa că am nevoie de tâmplărie PVC, OSB de exterior și tencuială decorativă. Am ales tencuiala decorativă Weber. Este o vopsea minerală pe bază de silicat de potasiu. Tot pentru fațadă, vreau profile decorative. Pentru că trebuie să îmbin armonios aspectul clasic al casei bătrânești cu cel modern adăugat de mine.
Îmi mai doresc, piatră decorativă, dale de pavaj și panouri solare. Materialele au afișat un interval de preț care mi se pare ok. Toate astea pentru a realiza o casă ieftină, împlinind un vis scump.
Am plasat comanda. Acum, în așteptarea procesării ei, am mai „săpat” pe site-ul lor. Au o rubrică foarte interesantă:
Cum Să…
Aici am găsit un filmuleț foarte bun pentru mine : Aplicarea pavajului în formă circulară.
Dar și Ce poți face cu plăcile de parchet rămase. Sau că poți face Izolația podului cu celuloză. O alegere foarte bună!
Însă cel mai mult m-am bucurat de Cât de simplu se construiește o seră. Iau în calcul foarte serios ca în primăvară să ne construim una.
Cel mai simpatic video mi s-a părut cel care îmi arată Ce se poate face cu monedele nefolositoare ieșite din circulație, pe care dintr-un fel de superstiție nu pot să le arunc: un mic pavaj în jurul robinetului de apă din curte. Preiau ideea.
Pentru că a venit vorba de bani: pentru că o casă este un vis scump, sper că v-am convins că, având informația corectă și oamenii potriviți lângă tine, poți să ridici o casă ieftină. Mult mai ieftină decât cumpărând din hipermarketuri și depozite, transportând pe și în mașină baloți, saci și câte și mai câte.
De la Vindem Ieftin, transportul de face oriunde în România, direct de la producător. Iar la fiecare comandă primești 100 lei cash înapoi, dacă filmezi descărcarea materialelor. Foarte tare!
V-am făcut curioși? Dacă aveți un vis scump, convingeți-vă și voi!
(sursa foto vindem-ieftin.ro)
Articol premiat în competiția SuperBlog 2019