Vrei democrație? Implică-te!

Vrei democrație? Poate ești tentat să răspunzi că trăim deja într-o democrație. Hai să ne lămurim împreună în ce fel de democrație trăim azi în Romania, la 30 de ani de la căderea unui regim zis totalitar.

Ai semnat vreodată o petiție, direct sau o petiție online? Înseamnă că ai început să fii un om implicat în viața cetății. Ce se înțelege prin implicare? Cât de eficientă este ea? Sau poate că vrei să lansezi chiar tu o temă pentru o petiție online.

Presupun că faci parte dintre cei care în 2009 au votat la referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari. Iar acum ești, ca și mine, dezamăgit de faptul că, deși la el au spus DA aproximativ jumătate din populația cu drept de vot, până acum nu a fost pus în aplicare. Ce este de făcut? Să aflăm ce pași putem face împreună.

„Împreună”, este cheia implementării unei democrații adevărate și sănătoase în țara noastră. Dezideratul pentru care am ieșit în stradă, umăr lângă umăr, acum 30 de ani. Dar și de câte ori am simțit, ca un organism unitar, că lucrurile au derapat de la traiectorie.

În ce fel suntem reprezentați

Nu putem nega, pur și simplu, că trăim într-o democrație. Pentru că există libertate de exprimare și pluralism politic, iar țara este suverană.

Democrația este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum.” (Winston Churchill)

Dar suntem noi, poporul, reprezentați? Pentru că în definiția democrației se spune că poporul conduce prin reprezentații ei, liber aleși. Doar că la noi, odată alegerile terminate, parlamentarii se închid în palatul lor ceresc și rup absolut orice legătură cu cei pe care ar trebui să-i reprezinte.

Asta se poate întâmpla din două mari motive: alegerile sunt pe liste de candidați, astfel încât, din start, legătura și responsabilizarea alesului este complet diluată. Iar pe parcursul celor 4 ani de mandat, acesta migrează oriunde îi indică interesul personal. La finalul unui mandat, invariabil, se schimbă total scena politică, partidul ajuns la „ciolan” ieșind mai întărit. Apar și alte partide și aripi noi, care teoretic nu mai are nimic de a face cu reprezentativitatea votată inițial.

Unde mai punem că 80% din indivizii care activează în partidele politice sunt oameni submediocri, care, să fim sinceri, nu au posibilitatea să facă o carieră autentică pe o piață liberă. Iar restul sunt rechini, miliardari de carton, care militează doar pentru a-și spori și păzi averile colosale. Sau mai nou, copiii lor, amantele și cumetrii.

Cum numesc eu această etapă? O dictatură parlamentară. Poate părea o contradicție în termeni, dar dacă analizăm, cât de simplist, trebuie să recunoaștem că asta este realitatea. Un parlament care își votează singur salariile, indemnizațiile, bugetele proprii, pensii speciale și tot felul de alte beneficii. Totul fără nicio legătură cu realitatea nivelului de trai a majorității cetățenilor sau a evoluției economice a țării.

Separația puterilor în stat

Să nu trecem prea superficial nici peste faptul că, mai nou, mare parte din puținele ore în care ei stau în clădirea zisă odată a „poporului”, au ajuns să facă anchete. Parlamentul, o putere a statului care trebuie doar să legifereze.

Ating a doua latură a problemei separației puterilor în stat. Puterea judecătorească este, după părerea mea una eminamente coruptă. Parte aservită politicului din proprie voință, parte mituită, parte intimidată de presiuni venite din toate părțile.

Despre puterea executivă nu mai are rost să insist. S-a ajuns la cel mai de jos nivel de pregătire profesională. Suntem conduși de oameni cu diplome de doctorat trimise prin poștă, când adevărații doctoranzi sunt umiliți pe la catedre pe salarii incredibil de mici. Toate astea, pentru că, la un moment dat, adevărații doctori în diverse domenii s-au „prostituat” pentru o funcție și au acceptat să se facă coleg cu un semianalfabet.

Am ajuns fără voia noastră în această fază a evoluției societății, în care, așa cum spunea Georges Clemenceau: „Democrația este un leu devorat de păduchi.

Ce este de făcut, dacă vrei o democrație autentică?

Implicarea civică

Da, implicarea civică este soluția aducerii pe linia de plutire a democrației noastre „originale”.

Puterea stă în unitate, în a crea o presiune suficient de mare pentru ca, de frica mâniei, „aleșii” să reacționeze. Nu despre mânia „proletară” din comunism e vorba aici. Pentru că, „Democrația este puterea poporului bine informat” (Alexis de Tocqueville), nu a celor cu secera și ciocanul în mână.

Totul în viață pornește de la un pas mic. Dacă vrei ca lumea din jurul tău să se schimbe, dacă vrei ca viitorul copiilor tăi să fie unul demn, singura șansă reală este implicarea. O implicare bazată pe informare, în primul rând.

Cea mai la îndemnă formă de implicare este petiția. Iar pentru că internetul ne aduce foarte multe oportunități, o mobilizare pentru o petiție online este foarte ușor de pornit. Există și o platformă deja funcțională pentru asta, unde poți propune subiecte.

Important este ca după strângerea semnăturilor, aceste petiții să fie direcționate către forurile de decizie aferente. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât presiunea va fi mai puternică.

O altă formă de implicare este cea a inițierii de referendumuri. Chiar dacă parlamentarii par să ignore voința covârșitoare a poporului, cum a fost cazul în referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, un referendum cu o întrebare bine țintită, apoi altul și altul, îi pot face pe înmărmuriții noștri aleși să recunoască, că așa nu se mai poate.

Dacă democrația a ajuns să fie și pentru tine o „manie” bine intenționată, implică-te!

Dacă crezi că „Democrația nu este atât o formă de guvernare, cât un set de principii.” (Woodrow Wilson), și vrei o astfel de democrație, implică-te!

Implică-te! Fă voluntariat! Viitorul ne aparține!

Ziua spunerii adevărului – 7 iulie

 

 

Articolul precedentOlario rio ra, cu remorca la șosea
Articolul următorLa o plimbare, căutând o luminare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.