“Foloseşte-ţi zâmbetul pentru a schimba lumea; nu lasă lumea să-ţi schimbe zâmbetul.” – Proverb chinezesc
Când ne pregătim dimineața în fața oglinzii în baie, de regulă vedem un cap trist sau fără expresie și pentru un moment ne privim în ochii și zâmbim. Efectul este imediat, iar dacă susținem acest zâmbet binevoitor câteva secunde și expresia feței se va schimba. Asta înseamnă că venim în contact cu ființa care suntem, dincolo de aspectul nostru.
Când încercăm această acțiune simplă, simțim un sentiment de plinătate și o relaxare corporală.
Același efect îl putem obține zâmbind interiorului nostru. Zâmbetul interior este o practică extraordinară. Ne permite să intrăm în contact cu organele și glandele noastre.
Un zâmbet adevărat transmite energia iubirii care are puterea de a încălzi și vindeca.
În Taoism există o practică numită Tehnica zâmbetului interior. Această practică ajută la schimbarea atitudinii pentru a deveni mai tolerant, cald, plin de compasiune față de limitări, blocaje, dificultăți și emoții negative.
Este o practică foarte eficientă. Ea ne invită să fim atenți la trupurile noastre, prezentând o intenție binevoitoare, primitoare și recunoscătoare pentru tot ce facem zilnic ca să ne susținem viața. Este o practică ce ne permite cu timpul să recâștigăm plăcerea de a trăi.
Este nevoie de doar cinci minute.
Tehnica pregătitoare
- Stai confortabil pe un scaun, cu picioarele așezate pe podea și spatele drept;
- Palmele atașate la coapsă, cu fața în jos;
- Începe să zâmbești din buze și să îți fixezi privirea în gol, cu ochii semideschiși;
- Apoi îți vei concentra atenția asupra respirației, care este abdominală;
- În timpul acestei mișcări, vei avea o intenție de recunoștință pentru fiecare respirație, realizând că datorită respirației trăiești în fiecare zi.
Pregătește-te stând liniștit pentru câteva minute. Urmărește tot corpul de la cap până la picioare, incluzând tensiunile și emoțiile. Lasă sentimentul de relaxare să se transforme într-un zâmbet.
Când relaxezi ochii, acest sentiment de relaxare se lărgește pe toată fața, chiar și în limbă, și chiar până la oasele maxilarului.
Zâmbește organelor interne
Acum direcționează zâmbetul către fiecare dintre organe. Fă-l să coboare, ca o scurgere de apă, din maxilar, gât, până la timus. Simte această glandă deschisă și apropiată de inspirație și de expirație.
Apoi, respirația zâmbetului se duce în inima ta. Simte relaxarea. Zâmbetul topește ura din inima ta și aduce entuziasmul. Mulțumește inimii tale că te susține.
Mergi apoi către plămâni. Îi simți cum se dilată. Zâmbește plămânilor tăi, tristețea dispare și te încarci cu curaj. Mulțumește plămânilor tăi.
Coboară la ficat, pe partea dreaptă a coastei. Zâmbește și respiră în această zonă. Simți cum se dilată și se contractă, eliberează tensiunile, furiile. Zâmbește până te simți inundat de bunătate. Include vezica biliară, apoi pancreasul și partea de sus a stomacului, procedând la fel. Nu uita să mulțumești fiecăruia pentru susținerea sa.
Acum ai ajuns la splină în stânga. Splina acumulează îngrijorările și ne susține speranța. Zâmbește-i și mulțumește-i.
Apoi include rinichii, fără a uita glandele suprarenale care îi acoperă. Rinichii sunt dereglați de frică și ne susțin ambiția. Zâmbește-le până se relaxează și mulțumește-le.
Gândește-te la vezică, apoi la stomac, intestine și colon.
Această respirație afectează acum organele sexuale, dându-ți impresia că partea de jos a abdomenului se deschide și se umple cu energie.
Forma de încheiere
Înghite saliva și urmează fluxul de energie.
Vei constata că gura a secretat mai multă salivă decât de obicei. Las-o să se acumuleze, plimb-o prin gură de câteva ori. Apoi, înghite-o lent, în cantități mici, întinzând bărbia pentru a întări ușor gâtul. Vei experimenta o senzație de căldură, energie. Respirația zâmbetului interior o însoțește în coborârea ei pe tractul digestiv: de-a lungul gâtului, în esofag, stomac, intestin subțire, intestinul gros, rect, până la anus.
Direcționează respirația zâmbitoare spre creier și coloană vertebrală.
Respiră amplu și profund și verifică dacă ești însoțit de un zâmbet.
Adoptă impresia că respirația zâmbitoare pătrunde în corp prin ochi, față și apoi revine la epifiză și glandele pituitare, apoi la hipotalamus și la alte părți ale creierului.
Devii mai conștient de operațiile creierului. Respiratia ta ajunge acum la cerebel în partea de jos a creierului. Tot capul se dilată și se contractă în ritmul respirației.
Apoi lasă respirația să curgă de-a lungul coloanei, vertebră după vertebră, până la coccis.
Absorbția și asimilarea energiei:
Pe inspirație, simte umflarea abdomenului a întregului spațiu creat de respirația zâmbetului. Simte caldura si energia care ies din ea. Pe expirație, suflă încet pe gură. Concentrează-te pe abdomen și lasă acest sentiment plăcut de spațiu să se răspândească în toate oasele, țesuturile, mușchii și organele.
Când ai o conștiință clară, adaugă un ultim element: la expirație, simte că organele absorb energia, iar tensiunea și toxinele ies cu respirația.
Scopul acestui exercițiu este de a ne pune în legătură cu ființa noastră fizică și emoțională; să ne eliberăm tensiunile și negativitatea, oriunde ne simțim blocați.
Astfel, putem aplica respirația zâmbetului la situații de stres și conflicte în viața de zi cu zi.
Zâmbetul interior este o formă binevoitoare și puternică de auto-recunostință față de propriile trupuri.
La această practică putem adăuga:
Cele șase sunete de vindecare
- “Sssss”- sunetul plămânilor (fluieratul șarpelui)
- “Hhaaaaaaa” – sunetul inimii (ca un oftat de ușurare cu “h” expirat)
- “Hoo”- sunetul splinei / stomacului / pancreasului (sunetul vine din fundul gâtului)
- “Tchouuuuuu” – sunetul rinichilor (identic cu sunetul vântului)
- “Chhhh” – sunetul ficatului (ca pentru un “shhh”)
- “Hiii” – sunetul tripului încâlzitor (“h” expirat și buzele întinse ca și când ar zâmbi intens)
În conformitate cu practica mastrului Mantak Chia, repetați sunetul de 36 de ori la rând.
Concluzie
Așa cum am văzut, zâmbetul este foarte important în viața noastră de zi cu zi. Să recunoaștem că majoritatea dintre noi nu râd destul. Și că zâmbim și mai puțin. Zâmbetul care vine din interior este una dintre cele mai simple moduri de a ne face viața de zi cu zi mai frumoasă. Singura dificultate este să-i acorzi atenție, să te gândești la asta. Iar dificultatea și mai mare vine din faptul că trebuie să luăm măsuri: să aducem zâmbetul pe față. Numai asta depinde doar de noi și de nimeni altcineva.
A experimenta zilnic această atenție față de zâmbet ne aduce o bunăstare cu mult mai mare decât alte tehnici sau metode complicate. Este simplu, nu costă nimic și totuși este o metodă eficientă.
Lasă zâmbetul să-ți inunde viața!
Și –Organizează-ți eficient ziua!
Nu uita „Răbdarea este zâmbetul sufletului!”- Philippe Obrecht