Zambila (hiacintul)

zambila

Numele florii, Zambila (Hiacintul), are o istorie foarte interesantă. În mitologia greacă, Apollo zeul soarelui și Zefir, zeul vântului vestic, concurează pentru a cuceri atenția unui băiat, pe nume Hyakinthos. La un moment dat, Apollo îl învață pe Hyakinthos să arunce discul, iar Zefir suflă furios o rafală de vânt în direcția lui Apollo, dar care trimite discul înapoi în direcția lui Hyakinthos, lovindu-l și omorându-l. Din sângele care s-a vărsat răsare o floare, iar Apollo numește floarea după numele băiatului. Prin această moarte tragică, zambila simbolizează izvorul veșnic al vieții.

Zambila provine din spațiul Marii Caspice, crescând sălbatic în unele părți ale Iranului și Turkmenistanului, unde a devenit o plantă de primăvară favorită. Găsim reprezentări ale acestei flori pe miniaturi persane și turcești.

Importată din Orientul Mijlociu în secolul al XVI-lea, este adusă în Olanda la sfârșitul secolului, unde s-au dezvoltat mai multe soiuri, mai abundente și mai variat colorate decât zambilele orientale.

Zambila a fost subiectul unei nebunii pasionale în secolul al XVII-lea. Madame de Pompadour, amanta regelui Ludovic al XV-lea al Franței, a fost un pionier în domeniul cercetării parfumeriei. Zambila a fost ingredientul său favorit din cauza mirosului său proaspăt, dar și pătrunzător. Josephine de Beauharnais, soția lui Napoleon Bonaparte, fiind pasionată și de botanică și-a înfrumusețat grădinile de la Versailles cu zambile olandeze, lansând o modă, elita franceză începând să o adopte.

Din secolul al șaisprezecelea, zambila este floarea prudenței și simbolul milei Fecioarei Maria. Apoi, această nebunie pe care o provoacă în secolul al optsprezecelea o face simbolul luxului. Astăzi, zambila exprimă bucuria iubirii, fidelității și se oferă cu toate ocaziile. Înflorind la începutul primăverii simbolizează un nou început.

Semnificația culorilor:

zambila

Violet –stimulează simțurile și psihicul. Florile de această culoare au o mare putere de transformare la nivel spiritual și mental. Simbolizează a cere iertare sau regretul profund pentru o greșeală comisă.

zambila

Galben – Culoare strălucitoare și stimulatoare, are abilitatea de a spori imaginația. Culoarea reflectă cel mai bine lumina și claritatea. Zambila galbenă simbolizează succesul intelectual, recunoașterea eforturilor depuse în anii grei de studiu. Culoarea care reflectă explozia de bucurie și lumină după un timp de întuneric. Dar are și alte semnificații, nu la fel de pozitive, ca gelozia sau invidia.

zambila

Alb – Florile albe sunt pentru vegetație, ceea ce diamantul este între pietre. Ele reprezintă puritatea, eleganța și liniștea sau rugăciuni ridicate pentru cineva apropiat.

Roz – De ce a fost ales rozul culoare pentru fete? Pentru că este cea mai comună culoare a florilor, care reprezintă delicatețe, iubire și feminitate. Simbolizează și natura jucaușă sau recreerea.

zambila

Albastru – Florile albastre sunt enigmatice, misterioase și au o conotație foarte sentimentală. Persoana care primește acest dar ar trebui să fie fericită, deoarece știe că cel ce i le oferă are un sentiment pur de sinceritate și constanță.

E hiacintul ce zeițele-l miros

În dansul lor cel lent și vaporos

În amăgirea unui simplu muritor

De-a le chema cu glas tânguitor.

 

Limbajul romantic al florilor – o încântare pură! O lume plină de romantism, flori şi acuarele delicate. Păşiţi înapoi în timp ca să descoperiţi cum permitea limbajul florilor declaraţii secrete de amor. O abundenţă de ilustraţii încântătoare Informaţii fascinante despre o epocă romantică apusă Listă cu flori Dicţionar de semnificaţii.

 

 

 

Alte flori:

Lăcrămioara

Toporașii

Ghiocelul

Laleaua

Narcisa

 

Articolul precedentZiua Mondială a Râsului – 19 martie
Articolul următorCreează o atmosferă degajată în jurul tău

12 COMENTARII

  1. Ma bucur sa citesc despre zambile. Eu le ador, chiar vineri mi-am cumparat 2 – una roz inchis si una violet. Au un parfum extraordinar de placut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.