Zile Internaționale Amuzante – 8 Martie

Zile Internaționale Amuzante

Așa cum v-am obișnuit, sărbătorim împreună cele mai interesante Zile Internaționale Amuzante.

Dar azi, avem și fermecătoarea zi internațională a femeilor. Fiecare, bărbat sau femeie este implicat. Doamnele se aranjează cât mai cochet cu putință, domnii le fac surprize plăcute.

E primăvară, totul e colorat și vesel. Lalele, ghiocei, frezii, zambile. Zâmbete și mirosuri îmbietoare.

Și ce credeți, ce le-a trecut prin cap celor care au alcătuit calendarul nostru de zile amuzante? Ca astăzi să sărbătorim, nici mai mult nici mai puțin, decât …. țineți-vă bine: Ziua corectării gramaticale a textelor.

Nu am scris asta ca să vă deprim, ci doar ca să ne amuzăm împreună despre ce cred unii că ar putea să amuze un întreg mapamond.

Respect limba română, cu toate dificultățile ei gramaticale. Dar pentru că este o zi atât de specială, pentru a fi în ton cu amândouă sărbătorile, să ne amintim cu drag și recunoștință despre învățătoarele și profesoarele care ne-au ajutat să depășim dificultățile începutului și să ne iubim limba maternă.

Despre Ziua Femeii o să încerc să rememorăm câte ceva.

Date mai puțin cunoscute

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908.

În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste se propune sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911.

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou.

În 1977 Adunarea Generală a ONU a instituit printr-o rezoluţie, Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională.

Și așa, ziua noastră cea vesel colorată și parfumată împlinește azi 42 de primăveri. Iar noi  adăugăm Zile internaționale amuzante.

La mulți ani doamnelor și domnișoarelor! Să ne însoțiți fericiți, domnilor!

O primăvară să vă fie viața! Adăugați-i doar flori și poezie!

Și un roman premiat, pe care autorul îl descrie: Un roman comic, curajos… copleșitor.” (Hiromi Kawakami)

 

 

Articolul precedentDrumul spre stele
Articolul următorAtinge-o și îți vei aminti!

9 COMENTARII

  1. Imi place aceasta categorie, cu zilele amuzante. Chiar nu stiam de ziua corectarii gramaticale a textelor. Asta tocmai mi-a adus aminte ca am de corectat o carte.

  2. La mulți ani, doamnă! Dacă ziua de 8 Martie o știu din copilărie, de Ziua corectării greșelilor gramaticale chiar n-am auzit.

  3. Ce mult mi-a plăcut! Zic și eu: La mulți ani, d-na învățătoare! La mulți ani, d-na dirigintă! (Era profesoară de română 😊)
    La mulți ani! 🤗

  4. Uite asa, rasfoind paginile bloggurilor mai aflu de cate o zi importanta. Bine de stiut! La multi ani de 8 Martie cu intarziere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.