Ziua dedicată cererii de scuze – 8 septembrie

Ziua cererii de scuze

De cele mai multe ori avem o problemă în a alege formula adecvată, a ne cere scuze sau iertare. Azi fiind Ziua cererii de scuze, o să începem prin a ne lămuri asupra acestui aspect.

Dex:

Scuză- formulă de politețe prin care cineva își cere iertare pentru o greșeală.

Iertare – Eliberarea cuiva de ceva.

În timp ce cuvântul scuză poate fi folosit în mod obișnuit ca sinonim cu iertare, cuvântul are o implicație juridică foarte specifică. Este folosit pentru a face referire la un act oficial sau legal care eliberează o persoană sau un grup de la pedeapsa pentru o infracțiune.

Cu toții suntem plini de slăbiciune și erori; să ne iertăm reciproc nebuniile noastre – este prima lege a naturii. – Voltaire

Ziua își datorează existența grațierii acordată în 8 septembrie 1974 de președintele Statelor Unite Gerald Ford, fostului președinte Richard Nixon pentru implicarea sa în scandalul Watergate.

A ierta este actul intenționat de a renunța la resentimente sau sete de răzbunare față de o persoană, grup sau instituție care te-a putut nedreptăți. Majoritatea religiilor și culturilor poziționează iertarea ca unul dintre elementele cheie ale unei vieți împlinite.

Să ierți este în primul rând un dar pe care ni-l facem nouă înșine. Nu numai că vindecă rănile inimii, restabilindu-ne capacitatea de a iubi. Dar ne îmbunătățește relațiile și are efecte benefice asupra sănătății.

Iertarea nu exclude dreptatea: le putem implementa pe amândouă și putem depune o plângere, dacă este necesar, dar cu o inimă liniștită.

Iertarea nu șterge trecutul amar. O memorie vindecată nu este o memorie ștersă. În schimb, iertarea a ceea ce nu putem uita creează o nouă modalitate de a ne aminti. Schimbăm memoria trecutului într-o speranță pentru viitorul nostru. – Lewis B. Smedes

Cum sărbătorim

Nu este nimic greu în a cere scuze, așa că dacă ai pe cineva despre care crezi că l-ai rănit, spune-i că îți pare rău. Scrie-i un mesaj plăcut sau întâlniți-vă la o cafea.

Dacă vine cineva la tine să-ți ceară scuze pentru ceva ce a făcut, fii milostiv și iartă-l.

Ziua cererii de scuze este o ocazie bună de a fi politicos și de a răspândi o mulțime de mesaje de bunăvoință. Oamenii se grăbesc și se încurcă unii în alții, fără să spună un cuvânt bun.

Iertarea nu este întotdeauna ușoară. Uneori, se simte mai dureros decât rana pe care am suferit-o, să-l iertăm pe cel care a provocat-o. Și totuși, nu există pace fără iertare. – Marianne Williamson

Recomandare de carteCele cinci limbaje ale scuzelor.

 

Tuturor ni s-a întâmplat să avem reacții exagerate față de părinți, față copii sau față de partenerul de viață. Ori pur și simplu să nu putem fi iertați sau să nu știm, la rândul nostru, cum să iertăm. Gary Chapman și Jennifer Thomas se adresează cititorilor care sunt hotărâți să învingă frica de a-l ierta pe celălalt. Fiindcă, în mod firesc, de fiecare dată ne punem întrebarea: „Oare va greși din nou?“ Limbajele scuzelor implică asumarea răspunderii pentru faptele noastre. De multe ori, cei care greșesc nu au un suflet bolnav, ci o percepție greșită.

 

 

 

Articolul precedentZiua Fii înger pentru cineva – 22 august
Articolul următorZiua vecinului bun – 28 septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.