Ziua Mondială a Râsului – 19 martie

Ziua Mondială a Râsului

Ziua Mondială a Râsului se sărbătorește în 19 martie a fiecărui an.

Inițiativa de organizare a acestui eveniment, îi aparține doctorului indian Madan Kataria, care a constatat ca râsul sporește capacitatea de concentrare și rezistența la efort. De asemenea, crește încrederea în propria persoană și îmbunătățește relațiile cu cei din jur. Aceste fapte au fost publicate în 1995, într-un articol intitulat “Laughter, the Best Medicine” (“Râsul, cel mai bun medicament”).

Explicația constă în faptul că râsul favorizează în mod natural respirația, ca și cântatul, tușitul și strănutatul. Împinge expirarea dincolo de limita respirației de bază. Produce o inspirare mai profundă, cu o pauză de respirație mai lungă decât în momentele de relaxare. Expirația este prelungită, contribuind la buna oxigenare a tuturor țesuturilor din corp.

Râsul este reacția normală a unui om sănătos la o situație comică. Este însoțit de o stare de relaxare după constatarea lipsei pericolului, sau conflictului. De asemenea, și o reacție de autoapărare față de senzația de teamă. Există chiar și o terapie prin râs.

Știați că există chiar o ramură științifică ce se ocupă cu studiul râsului? Se numește Gelotologie.

De cele mai multe ori râsul este vesel, voios, dar poate fi și un râs sarcastic, ironic, răutăcios, pe care l-aș numi rânjet.

În relațiile dintre oameni râsul poate exprima o formă de simpatie, înțelegere reciprocă, atenuarea conflictelor, necesare unei bune conviețuiri.

Unii cercetători consideră râsul ca o formă de comunicare între oameni care a existat înaintea apariției vorbirii. Pentru a sprijini această teorie se ia considerare centrul râsului din creier care este mult mai vechi decât centrul vorbirii.

Pentru a serba Ziua Mondială a Râsului se organizează evenimente care stârnesc buna dispoziție: spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, spectacole de teatru de păpuși, concursuri de baloane și ședințe de râs colective.

Ziceri pline de înțelepciune

„Acolo unde râsul nu se aude niciodată să nu-ți oprești pasul.” — Heinrich Heine

 „Râsul este sunetul sufletului care dansează. Sufletul meu probabil arată ca Fred Astaire. —  Jarod Kintz

„O zi în care nu ai râs este o zi pierdută.” — Charlie Chaplin

„Noi râdem de unul, doi,

Și patruzeci râd de noi.

Să nu râzi fără de cale

Însuți de vorbele tale,

Că atunci toți pot să-ți zică

Că ești prost și de nimică…” —Anton Pann

„Dacă un om poate râde din tot sufletul, înseamnă ca e un om bun.” — Dostoievski

„Mi-e drag omul care râde cu ochii. Atât de uşor îi poţi citi sufletul…” —Magdalena Dorina Suciu

Te-ai gândit vreodată că râsul poat fi vândut? Iată pvestea lui Timm Thaler sau râsul vândut

Timm Thaler are un râs absolut minunat. E atât de fermecător, încât misteriosul baron Lovaid, pe care băiatul îl cunoaște la hipodrom, unde obișnuia să meargă cu tatăl lui, îi propune un târg nemaiauzit: să-i dea lui râsul, iar în schimb Timm să câștige orice pariu.

Fascinat de posibilitatea de a se îmbogăți, băiatul acceptă propunerea. Însă nu peste mult timp Timm descoperă că viața e prea searbădă dacă nu poți nici măcar să zâmbești, așa că pleacă de acasă în căutarea baronului, hotărât să-și recupereze râsul cu orice preț.

 

 

Articolul precedentZiua încurajării copiilor – 16 martie
Articolul următorZambila (hiacintul)

7 COMENTARII

  1. Doar o dată pe an sărbătorim Ziua Mondială a Râsului? E bine și așa. Îmi place numele științei care îl studiază. Deși poate părea că vine de la înghețata italiană (gelato), vine de la grecescul “gelio” care înseamnă “râs”.
    Mâine ce sărbătorim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.