Mâncatul cu bețișoare

Mâncatul cu bețișoare

Mâncatul cu bețișoare este o practică milenară. Aceste bețișoarele au fost inventate în China acum 3000 de ani, în timpul dinastiei Shang. Bețișoarele pentru mâncat sunt menționate pentru întâia oară în Liji (Cartea Riturilor), o lucrare de acum 2.000 de ani.

Confucius susținea că la masă nu au ce căuta cuțitele deoarece acestea erau asociate cu actele de agresiune și violență, fiind considerate arme.

Bețigașele pot fi din bambus (cele mai des folosite), din lemn ori plastic, dar și din argint sau chiar fildeș. În secțiune transversală, în partea de sus pătrate sau rotunde și în partea de jos rotunde. Și ceva mai ascuțite la vârf, pentru a se apucă mai ușor mâncarea.

Corect, perechea de bețișoare se ține în căușul palmei, între degetul mare și cel arătător. Unul dintre ele se sprijină pe prima încheietură a degetului inelar și trebuie să stea relativ nemișcat. Celălalt este mobil și se ține cu arătătorul și degetul mijlociu.

Începătorii greșesc de obicei, necoordonându-și bine mișcările degetelor sau lăsând prea moale bețișorul din căușul palmei, cel care ar trebui să stea oarecum nemișcat. Impresia pentru bietul începător este că bețișoarele o iau razna, fiecare în altă direcție!… Cu răbdare și exercițiu, le veți “învinge” voi pe ele!

Forța cu care degetele strâng bețișoarele, depinde de felul bucății de mâncare pe care vrem să o apucăm. În rețetele bucătăriei chinezești se întâlnesc mereu carnea și legumele care se taie în cubulețe, fâșii sau felii subțiri. Explicația este simplă: în afară de faptul că se pătrunde mai bine, preparată în acest fel, mâncarea nu mai necesită să fie tăiată la masă. Pe de altă parte, îndemânarea cu care se apucă bucățele mici ori alunecoase, apare după un oarecare exercițiu și o bună coordonare a degetelor.

Gesturi interzise:

  • Nu încrucișa bețigașele. În China, acesta este un semn al morții. Când sunt așezate pe masă în mod normal pe suportul lor, acestea trebuie să fie paralele.
  • Nu înfige bețișoarele în mâncare pentru a o ridica. Acest lucru denotă lipsă de maniere.
  • Nu îndrepta bețișoarele spre oameni. Acest gest este considerat deosebit de nepoliticos.
  • Nu atinge niciodată mâncarea de pe farfuria comună cu capetele ascuțite (cele folosite pentru mâncare) ale bețișoarelor, din motive igienice.

Poți folosi bețișoarele pentru a tăia mâncarea în bucăți mai mici. Din moment ce nu dispui de o furculiță, folosirea bețișoarelor pentru a tăia bucățile mai mari este acceptată. Faci acest lucru strângând bucata mare între două bețișoare până se rupe în două.

Pe lângă folosirea lor la masă, bețișoarele mai lungi pot fi folosite chiar și pentru a amesteca în mâncare.

Nu ai încercat mâncatul cu bețișoare încă? Fă-o! Va fi o sursă de surprize pentru tine. Înghițind porții mai mici, vei putea savura mai bine gustul mâncării, vei deveni mai atent la consistența ei, iar mâncatul cu tacâm din lemn face ca aromele să fie altfel percepute.

Dacă te pasionează bucătăria, răsfoiește Delicii Chinezești.

Gastronomia chineză este cunoscută în lumea întreagă, atât pentru talentele culinare speciale pe care le presupune și pentru aromele sale atât de diverse, cât și pentru efectele sale terapeutice.

Cultură gastronomică, obiceiurile alimentare, tehnicile culinare și standardele cantitative prescrise în această carte au fost stabilite de Președintele Asociației Mondiale a Gastronomiei Chineze în urmă unor atente dezbateri profesionale.

 

Sau poate vrei să citești din aceeiași categorie: Salutul japonez prin înclinare

 

Articolul precedentPrima tunsoare, moment de sărbătoare
Articolul următorVineri 13, schimbă-ți optica!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.